Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » legislatie » drept
Dispozitii legislative actuale

Dispozitii legislative actuale
Dispozitii legislative actuale

Codul penal in vigoare este in mare parte acelasi Cod penal adoptat la 1 ianuarie 1969 suportand, insa, unele modificari aduse prin legi si decrete, modificari ce se impuneau ca urmare a schimbarilor si situatiilor tranzitorii pe care le traverseaza societatea romaneasca in prezent.

Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, Romania a actionat in sensul apropierii legislatiei noastre penale de legislatiile penale moderne ale altor state ale lumii. Astfel, nici materia minoritatii nu a fost ocolita, iar statul roman a ratificat Conventia cu privire la drepturile copilului[1] prin Legea 18/28 septembrie 1990 .
Legislatia penala romana de dupa 1989 cunoaste suficiente modificari in materia minoritatii, printre acestea putand fi mentionate: L. 104/1992 care abroga D. 218/1977 si L. 59/1968, Ordonanta de urgenta nr. 26/1997 care abroga L. 3/1970, dar mai ales L. 140/1996[3], lege care aduce implicit modificari si completari si Titlului V, din prezentul cod, intitulat „Minoritatea”, precum si O.G. 92/2000 .

Faptul ca articolele 99 - 102, 104, 105 - 110 inclusiv din vechiul Cod penal s-au pastrat si in prezent, subliniaza inca o data puterea de analiza si clarviziunea legiuitorilor acelei perioade. De asemenea, faptul ca anumite principii de politica penala moderna, intalnite in toate legislatiile contemporane, se gaseau si in vechiul Cod penal (1969), acesta reuseste sa se detaseze, de ideologia sub influenta caruia a fost elaborat in mare masura. O dovada in acest sens sta Codul penal actual care, cu unele modificari ce i s-au adus pe parcurs, este inca in vigoare.

Astfel, minoritatea nu mai este considerata o circumstanta personala, ci o stare tranzitorie, de devenire a faptuitorului cu o problematica specifica[5].

Specificul fenomenului infractional in randul minorilor ridica probleme deosebite de prevenire si combatere, caci in cauzalitatea acestuia interactioneaza o multitudine de factori ca lipsa de experienta de viata sociala a minorului cu consecinta neintelegerii depline a semnificatiei sociale a conduitei lui periculoase pentru valorile sociale ca si a sanctiunilor care li s-ar aplica, deficiente in procesul educativ ce s-a desfasurat in familie, scoala, influenta negativa exercitata de unii majori care ii atrag pe minori pe calea infractionala si enumerarea ar putea continua[6].

Referindu-se, deci, la modalitatea de sanctionare a minorilor, legiuitorul trebuie sa tina seama de particularitatile psiho-fizice ale celor asupra carora se aplica, sa asigure educarea si reeducarea lor. A rezultat, asadar, un sistem sanctionator special, care se aplica alaturi de sistemul sanctionator comun aplicabil adultilor si care este alcatuit din masuri educative si pedepse.

In art. 101 C. pen. sunt prevazute 4 masuri educative:

a)   mustrarea;

b)   libertatea supravegheata;

c)   internarea intr-un centru de reeducare;

d)   internarea intr-un centru medical-educativ.

Masurile educative sunt prevazute in ordinea gravitatii lor, de la o simpla dojana la internarea intr-o institutie specializata, internare ce presupune privarea de libertate a minorului infractor. Ultima masura educativa are un caracter special si complex, ea fiind nu doar o masura educativa privativa de libertate, dar si o masura de tratament medical.

Desi prin Decretul-lege nr. 6/1990 a fost abolita pedeapsa cu moartea, prevazuta ca masura exceptionala si inlocuita cu pedeapsa detentiunii pe viata, iar prin L. 140/1996 aceasta din urma a fost introdusa printre felurile pedepselor principale, alaturi de inchisoare sau amenda (art. 53, pct. 1, lit. a C. pen.), totusi ea nu poate fi aplicata minorilor, aliniatul 2 al art. 109 C. pen. modificat prevazand expres ca atunci „cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoare de la 5 la 20 ani”[7].

Principiul dupa care se alege categoria si felul sanctiunii aplicabile minorului infractor este acela al „prioritatii masurilor educative fata de pedeapsa, iar in cadrul masurilor educative, al prioritatii masurii educative neprivative de libertate fata de masura educativa privativa de libertate”[8].

La alegerea categoriei de sanctiuni aplicabile, instanta foloseste si criteriile generale de individualizare prevazute in art. 72 C. pen., in masura in care nu sunt incluse in criteriile speciale. Legea prevede, insa, ca instanta trebuie sa recurga la pedepse numai daca apreciaza ca o masura educativa nu este suficienta pentru indreptarea minorului. Se subliniaza, astfel, caracterul exceptional pe care trebuie sa-1 aiba aplicarea pedepsei fata de minorul infractor (art. 100 alin. 2 C. pen.), deoarece recurgerea la pedeapsa inchisorii, fara suficiente temeiuri pentru aceasta, poate face ca un tanar sa lunece definitiv pe panta criminalitatii.Ultima etapa a procesului de individualizare presupune ca instanta sa se foloseasca in continuare de criteriile speciale de individualizare a pedepsei. Aceste criterii sunt determinate in speciale de situatia in care a optat pentru una din masurile educative prevazute de lege. Daca a optat pentru o pedeapsa, prioritate vor avea criteriile generale, deoarece cele speciale au fost suficient valorificate prin alegerea pedepsei.

Ambele categorii de sanctiuni urmaresc prevenirea savarsirii de noi infractiuni in viitor. Aplicarea unei categorii de sanctiuni exclude aplicabilitatea celeilalte[9].Conventie adoptata in cadrul Conferintei internationale la nivel inalt consacrata copiilor (UNICEF), ce a
avut loc la sediul ONU in noiembrie 1989, si la care au participat pentru prima data sefii de stat si de
guvern din aproximativ 80 de tari, printre care si Romania prin presedintele ei.

Publicata in M. Of. nr. 109 din 28.09.1990.

Publicata in M. Of. la 5 noiembrie 1996.

Publicata in M. Of. la 1 noiembrie 2000, cu privire la organizarea si functionarea serviciilor de reintergare sociala a infractorilor si de supraveghere a executarii sanctiunilor neprivative de libertate.

O. Brezeanu, op. cit., p. 33.

Constantin Mitrache, Drept penal roman -partea generala, editia a III-a revazuta si adaugita, Casa de
literatura si presa „SANSA” SRL, Bucuresti, 1997, p. 161.

Radu Lupascu, Pedepsele ce se aplica minorilor cu referire speciala la art. 110 si 1101 C. pen., „Dreptul” nr. 12/1998, p. 92.

O. Brezeanu, op. cit., p. 52-53.

Maria Zolyneak, Drept penal - partea generala, vol. EQ, Iasi, 1984, p. 78.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

DEFINITIA RAPORTULUI DE DREPT ADMINISTRATIV
NOTIUNEA si CLASIFICAREA ACTULUI JURIDIC CIVIl
Obligatiile cetateanului
INCIDENTELE PRIVIND JUDECATA IN PRIMA INSTANTA IN PROCESUL CIVIL
Tratamentul penal al concursului de infractiuni
Actul juridic, izvor al obligatiilor
NOTIUNEA SI CLASIFICARE ACTELOR JURIDICE CIVILE
Intima convingere

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu