Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
FORMA ACTULUI ADMINISTRATIV

FORMA ACTULUI ADMINISTRATIV
FORMA ACTULUI ADMINISTRATIV

&12. Conceptul de forma desemneaza structura interna si externa a unui continut, modul de organizare a elementelor din care se compune.

Doctrina a fost intotdeauna consecventa in a sustine necesitatea ca actul administrativ sa imbrace, de regula, forma scrisa.

Aceasta reprezinta, de altfel, un element de distinctie intre actul administrativ si actul civil, supus principiului consensualismului.

In ceea ce priveste forma scrisa, trebuie facuta distinctia intre actele administrative individuale si actele administrative cu caracter normativ.

Astfel, actele administrative cu caracter individual, desi imbraca, de regula, forma scrisa, ele pot imbraca si forma orala. Exemplu cu titlu de scoala care se da in literatura de specialitate este avertismentul, care, potrivit prevederilor Ordonantei de Guvern nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor, poate imbraca atat forma scrisa, cat si forma orala. In majoritatea cazurilor, actele individuale imbraca si ele forma scrisa, avand in vedere obligativitatea comunicarii lor, prin modalitati care presupun forma scrisa.In ceea ce priveste actele administrative normative, ele imbraca insa numai forma scrisa, deoarece se prevede obligativitatea publicarii lor pentru a produce efecte juridice.

Astfel, Hotararile de Guvern si Ordonantele de Guvern se publica in Monitorul Oficial, sub sanctiunea inexistentei actului respectiv.

Se cuvine insa sa precizam ca regula publicitatii, instituita prin art.108 din Constitutie, vizeaza cele doua categorii de acte ale Guvernului si anume:

Ordonantele de Guvern, care au, de regula, caracter normativ, dar pot sa aiba si caracter individual;

Hotararile de Guvern, care pot avea atat caracter normativ, cat si caracter individual.

Art.100 alin.(l) din Constitutie prevede ca decretele Presedintelui se publica in Monitorul Oficial, sub sanctiunea inexistentei lor.

Rezulta concluzia ca obligativitatea formei scrise, desprinsa din caracterul obligatoriu al publicarii, vizeaza atat acte administrative cu caracter normativ, cat si acte administrative cu caracter individual. In aceasta ultima categorie includem Hotararile de Guvern, care, cum spuneam, pot avea si caracter individual, si decretele Presedintelui, care dupa unii autori au numai caracter individual, dupa alti autori pot avea si caracter normativ si caracter individual.

In ceea ce priveste argumentele care legitimeaza regula formei scrise a actului administrativ, le retinem pe cele formulate de prof. univ. Antonie Iorgovan in urmatoarea prezentare:

necesitatea cunoasterii exacte si complete a continutului actului;

necesitatea executarii si respectarii de catre cei care cad sub incidenta actului;

necesitatea de a constitui mijloc de proba in caz de litigiu;

necesitatea verificarii legalitatii lui in vederea sanctionarii celor vinovati de eventualele vicii de legalitate a actului sau a celor vinovati de nerespectarea actului legal emis;

realizarea rolului educativ al actului administrativ respectiv.

Administratia educa cetateanul, in opinia noastra, prin doua modalitati:

prin comportamentul sau, care trebuie sa fie conform legii, si avem in vedere autoritatea in ansamblul sau, dar si personalul care o compune;

prin formele concrete in care administratia isi desfasoara activitatea, respectiv actele si faptele sale.

Forma scrisa reprezinta o conditie de validitate a actului, ea fiind impusa ad validitatem si nu ad probationem.

De necesitatea formei scrise se leaga si alte conditii de concretizare exterioara a actului.

Una din aceste conditii este limba in care este redactat actul. Potrivit art.13 din Constitutie, limba oficiala in Romania este limba romana.

Rezulta ca si actele autoritatilor administratiei publice vor fi emise adoptate in limba romana.

O alta conditie exterioara legata de forma actului este motivarea. Si in legatura cu
aceasta problema trebuie facuta distinctia (cu limitele pe care le vom evoca) intre actele administrative cu caracter individual si cele cu caracter normativ.Astfel, actele normative, supuse regulei publicitatii, se motiveaza printr-o nota de fundamentare, expunere de motive, referat, plasat sub forma de preambul inaintea actului propriu-zis. Ele au menirea de a concentra elementele de drept si de fapt care legitimeaza interventia actului juridic respectiv.

Dar, obligatia motivarii vizeaza si unele acte administrative cu caracter individual (Hotararile de Guvern cu caracter individual).

O situatie deosebita prezinta actele administrativ-jurisdictionale care sunt intotdeauna motivate.

In ceea ce priveste practica, autoritatile recurg la motivarea actelor administrative si sustinem o asemenea procedura deoarece in acest mod se fundamenteaza motivele de legalitate ale unui act administrativ, ceea ce prezinta relevanta mai ales in cazul contestarii legalitatii unui act.

Pentru aceste considerente, ne raliem propunerii formulata de prof. univ Rodica Petrescu de a introduce obligativitatea motivarii tuturor actelor administrative, "ca o garantie a respectarii legii si a ocrotirii drepturilor cetatenesti". Aceasta regula va putea fi cuprinsa in viitorul Cod de procedura administrativa.

Realizarea motivarii tuturor actelor administrative are ca si consecinta punerea in acord a practicii administrative din tara noastra cu aceea existenta in alte state, spre exemplu in Franta.

Prestigiosi autori francezi exprima teza conform careia "toate actele administrative trebuie sa fie motivate, adica trebuie justificate ratiunile de fapt si de drept care au stat la baza emiterii sau adoptarii lor. Dar, daca vorbim despre motivarea actelor administrative, ne referim la existenta unei obligatii pentru administratie de a face cunoscute in decizie aceste ratiuni".

Apreciem ca introducerea caracterului obligatoriu al motivarii actelor administrative, care se regaseste deja cuprinsa in tezele viitorului cod de procedura administrativa, va diminua riscul ca administratia sa ia decizii arbitrare, abuzive si, in final, va imbunatati activitatea administratiei.

legislatia actuala impune si anumite reguli de redactare a actelor normative,
care sunt valabile si pentru actele administrative cu caracter normativ. Este vorba despre art. 7 si art. 33-37 din Legea nr. 24/2000, republicata si art. 26 din H.G. nr. 555/2001. Reglementari privind redactarea hotararilor autoritatilor publice locale regasim in O.G. nr. 35/2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 673/2002.

Astfel, articolul 33 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 prevede ca actele normative trebuie redactate intr-un limbaj si stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar si precis, care sa excluda orice echivoc, cu respectarea stricta a regulilor gramaticale si de ortografie, cerinte care se aplica, in egala masura, si actelor administrative individuale.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Publicitatea imobiliara in sistemul cartii funciare potrivit Legii nr. 7/1996
Controlul constitutionalitatii legilor
Tratamentul penal al concursului de infractiuni
Mijloace de plata in Internet
POLITICA SOCIALA EUROPEANA
CETATENIA ROMANA
RAPORTUL DINTRE DREPTUL INTERNATIONAL AL MUNCII SI DREPTUL INTERN
Protectia drepturilor omului si garantarea dreptului de aparare prin principiile fundamentale ale dreptului procesual penalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu