Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Omisiunea de a incunostinta organele judiciare

Omisiunea de a incunostinta organele judiciare


OMISIUNEA DE A INCUNOSTINTA ORGANELE JUDICIARE

Fapta de a nu aduce la cunostinta organelor judiciare a unor imprejurari care, daca ar fi cunoscute, ar duce la stabilirea nevinovatiei unei pers. trimise in judecata sau condamnate pe nedrept ori la eliberarea unei pers. tinute in arest preventiv pe nedrept.

A. Obiectul juridic special. Omisiunea de a incunostinta organele judiciare are ca obiect juridic principal relatiile sociale care asigura buna infaptuire a justitiei penale, relatii care presupun aducerea la cunostinta autoritatilor a unor imprejurari ori situatii care probeaza nevinovatia unor pers. arestate preventiv, trimise in judecata sau chiar condamnate pe nedrept. Infractiunea are si un obiect juridic secundat format din relatiile sociale care asigura ocrotirea unor atribute esentiale ale pers. umane cum sunt libertatea, onoarea.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ al acestei infractiuni poate fi orice pers. care indeplineste conditiile generale ale raspunderii penale. Coautoratul, ca forma a participatiei penale, nu este posibila. Participatia ar fi posibila in forma complicitatii si instigarii.

b) Ca subiecti pasivi distingem, pe de o parte, statul care, prin autoritatile sale infaptuieste justitia, iar pe de alta parte, pers. supusa pe nedrept arestului, judecatii ori condamnarii. Nu exista conditii speciale de loc sau timp cerute de lege.

A. Latura obiectiva.a) Sub aspectul elementului material, infractiunea se comite prin omisiunea faptuitorului de a incunostinta autoritatile judiciare despre imprejurari pe care acestea nu le cunosc si care au aptitudinea de a dovedi nevinovatia unei pers. care este victima, a unei erori judiciare, fiind arestata judecata sau condamnata pe nedrept. Indeplinirea obligatiei de incunostintare poate fi facuta oral, in scris in fata oricarei autoritati judiciare.

b) Urmarea imediata consta in starea de pericol care se creeaza pt. infaptuirea justitiei penale deoarece creeaza posibilitatea pt. mentinerea represiunii penale in raport cu o pers. nevinovata cu consecinte nemijlocite asupra libertatii si demnitatii acesteia.

B. Latura subiectiva. Fiind o infract. omisiva, se poate savarsi sub aspectul vinovatiei atat cu intentie cat si din culpa. Daca omisiunea este intentionata, in continutul laturii subiective putem intalni un mobil ori scop care, fara a fi cerute de lege, vor servi drept criterii pt. individualizarea judiciara a pedepsei 

A. Forme. infractiunea se consuma dupa trecerea unui interval de timp din momentul in care faptuitorul a luat cunostinta de imprejurarile pe care era dator sa le aduca la cunostinta autoritatilor judiciare, interval de timp obiectiv necesar in cazul dat pt. realizarea in fapt a incunostintarii.

B. Modalitati. Se prezinta intr-o modalitate normativa unica supusa analizei.

C. Sanctiuni. Inchis. de la 3 luni la 1 an sau amenda. Faptuitorul nu se pedepseste daca prin incunostintare s-ar expune el ori ar expune sotul sau o ruda apropiata la un prejudiciu.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.