Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Purtarea abuziva

Purtarea abuziva


PURTAREA ABUZIVA

Varianta tip consta in intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. de catre un functionar public in exercitiul atributiunilor de serviciu (art. 250 alin. 1 c.p.)

Varianta agravanta consta in lovirea sau alte violente savarsite in aceleasi conditii ca in cadrul variantei tip (art. 250 alin. 2 c.p.)

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special il constituie relatiile de serviciu care presupun o comportare corecta si cuviincioasa a functionarului public fata de orice pers., cu excluderea folosirii unor expresii jignitoare ori a actelor de violenta fizica. Prin incriminarea acestei fapte se asigura, pe de o parte, apararea activitatii organelor, institutiilor si altor unitati prev. in art. 145 c.p., iar pe de alta parte, apararea pers. care vin in contact cu anumiti functionari publici.

b) La varianta agravanta a purtarii abuzive exista si un obiect material, respectiv corpul pers. fizice.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ nemijlocit este calificat; un functionar public aflat in exercitiul atributiunilor de serviciu. Infractiunea poate fi comisa si in participatie; pentru instigatori si complici nu este necesara calitatea de functionar public.

b) Subiectul pasiv poate fi orice pers. careia i s-au adresat expresiile jignitoare sau a suferit lovirile ori alte violente. Subiect pasiv mai poate fi orice unitate dintre cele prev. in art. 145 c.p. sau orice alta pers. juridica a carei activitate a fost tulburata prin fapta functionarului public.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al infractiunii de purtare abuziva, varianta tip, consta in intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. La varianta agravanta elementul material consta intr-o actiune de lovire sau alte violente savarsite de functionarul public in exercitarea atributiunilor de serviciu fata de pers. Va exista concurs de infractiuni intre purtarea abuziva si vatamarea corporala grava in ipoteza in care prin actele de lovire s-au produs consecintele prev. in art. 182 c.p. Pt. intregirea elementului material al infractiunii de purtare abuziva este necesar ca faptele sa fi fost comise de functionarul public in exercitiul atributiunilor de serviciu.b) Urmarea imediata consta in crearea unei stari care aduce atingere pe de o parte, prestigiul si bunei desfasurari a activitatii unei unitati dintre cele prev. in art. 145 c.p. sau altei pers. juridice in care functionarul public isi exercita atributiunile, iar pe de alta parte, demnitatii pers. impotriva careia a fost indreptata actiunea incriminata.

c) Intre fapta de purtare abuziva si urmarea imediata in acest caz trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Purtarea abuziva se savarseste cu intentie directa sau indirecta.

Mobilul sau scopul nu au relevanta in realizarea continutului infractiunii ci numai la individualizarea pedepsei.

A. Forme. Desi susceptibila de tentativa in varianta agravanta, purtarea abuziva este incriminata numai in forma consumata.

B. Modalitati. La varianta tip distingem o singura modalitate normativa si anume intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. de catre un functionar public. In cazul variantei agravante intalnim 2 modalitati normative, fie lovirea pers, fie savarsirea de alte violente fata de aceasta, de catre un functionar public.

C. Sanctiuni. In varianta tip inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar cu pedeapsa inchis. de la 3 luni la 2 ani sau amenda. Infractiunea de purtare abuziva in varianta agravanta este sanctionata cu inchis. de la 6 luni la 5 ani, daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar, cu ped. inchis. de la 6 luni la 3 ani si 4 luni. Daca cu ocazia savarsirii infract., se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei pers. (art. 246 c.p.) ori se ingradesc anumite drepturi ale vreunui cetatean (art. 247 c.p.), se aplica regulile de la concursul de infractiuni.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.