Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Purtarea abuziva

Purtarea abuziva
PURTAREA ABUZIVA

Varianta tip consta in intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. de catre un functionar public in exercitiul atributiunilor de serviciu (art. 250 alin. 1 c.p.)

Varianta agravanta consta in lovirea sau alte violente savarsite in aceleasi conditii ca in cadrul variantei tip (art. 250 alin. 2 c.p.)

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special il constituie relatiile de serviciu care presupun o comportare corecta si cuviincioasa a functionarului public fata de orice pers., cu excluderea folosirii unor expresii jignitoare ori a actelor de violenta fizica. Prin incriminarea acestei fapte se asigura, pe de o parte, apararea activitatii organelor, institutiilor si altor unitati prev. in art. 145 c.p., iar pe de alta parte, apararea pers. care vin in contact cu anumiti functionari publici.

b) La varianta agravanta a purtarii abuzive exista si un obiect material, respectiv corpul pers. fizice.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ nemijlocit este calificat; un functionar public aflat in exercitiul atributiunilor de serviciu. Infractiunea poate fi comisa si in participatie; pentru instigatori si complici nu este necesara calitatea de functionar public.

b) Subiectul pasiv poate fi orice pers. careia i s-au adresat expresiile jignitoare sau a suferit lovirile ori alte violente. Subiect pasiv mai poate fi orice unitate dintre cele prev. in art. 145 c.p. sau orice alta pers. juridica a carei activitate a fost tulburata prin fapta functionarului public.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al infractiunii de purtare abuziva, varianta tip, consta in intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. La varianta agravanta elementul material consta intr-o actiune de lovire sau alte violente savarsite de functionarul public in exercitarea atributiunilor de serviciu fata de pers. Va exista concurs de infractiuni intre purtarea abuziva si vatamarea corporala grava in ipoteza in care prin actele de lovire s-au produs consecintele prev. in art. 182 c.p. Pt. intregirea elementului material al infractiunii de purtare abuziva este necesar ca faptele sa fi fost comise de functionarul public in exercitiul atributiunilor de serviciu.b) Urmarea imediata consta in crearea unei stari care aduce atingere pe de o parte, prestigiul si bunei desfasurari a activitatii unei unitati dintre cele prev. in art. 145 c.p. sau altei pers. juridice in care functionarul public isi exercita atributiunile, iar pe de alta parte, demnitatii pers. impotriva careia a fost indreptata actiunea incriminata.

c) Intre fapta de purtare abuziva si urmarea imediata in acest caz trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Purtarea abuziva se savarseste cu intentie directa sau indirecta.

Mobilul sau scopul nu au relevanta in realizarea continutului infractiunii ci numai la individualizarea pedepsei.

A. Forme. Desi susceptibila de tentativa in varianta agravanta, purtarea abuziva este incriminata numai in forma consumata.

B. Modalitati. La varianta tip distingem o singura modalitate normativa si anume intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers. de catre un functionar public. In cazul variantei agravante intalnim 2 modalitati normative, fie lovirea pers, fie savarsirea de alte violente fata de aceasta, de catre un functionar public.

C. Sanctiuni. In varianta tip inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar cu pedeapsa inchis. de la 3 luni la 2 ani sau amenda. Infractiunea de purtare abuziva in varianta agravanta este sanctionata cu inchis. de la 6 luni la 5 ani, daca infractorul este functionar public, iar daca este functionar, cu ped. inchis. de la 6 luni la 3 ani si 4 luni. Daca cu ocazia savarsirii infract., se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei pers. (art. 246 c.p.) ori se ingradesc anumite drepturi ale vreunui cetatean (art. 247 c.p.), se aplica regulile de la concursul de infractiuni.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Conditiile de admisibilitate ale unei actiuni in contencios administrativ
Exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Instrumente folosite in plan international pentru promovarea drepturilor omului
Structura Consiliului Europei
Raspunderea civila delictuala
Responsabilitatea in reteaua Internet
Motivarea recursului
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PARTICIPANTII IN PROCESUL PENALTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu