Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Prezumtia relativa de adevar a procesului - verbal contraventional

Prezumtia relativa de adevar a procesului - verbal contraventional
Prezumtia relativa de adevar a procesului - verbal contraventional

Pentru a beneficia de prezumtia de legalitate, procesul-verbal contraventional trebuie sa fie intocmit cu respectarea dispozitiilor legale. In aceasta situatie, procesul-verbal contraventional beneficiaza de o prezumtie relativa de adevar, facand dovada asupra starii de fapt retinuta prin procesul-verbal, pana la proba contrara.

Notiunea de prezumtie de legalitate a procesului-verbal contraventional, se refera strict la starea de fapt, ea neputand fi extinsa la incadrarea juridica facuta de agentul constatatorAceasta deoarece, in multe situatii, pe baza unei stari de fapt retinute in mod corect, agentul constatator retine un temei de drept gresit; in aceasta situatie, instanta, analizand starea de fapt, necontestata de catre petent, va putea dispune anularea procesului-verbal, datorita mai multor aspecte, cum ar fi:

- potrivit starii de fapt retinute, fapta nu constituie contraventie, nefiind intrunite elementele constitutive: subiect activ sau latura obiectiva;

- la momentul savarsirii, fapta nu constituia contraventie.

De asemenea, agentul constatator va putea considera ca petentul a savarsit o anumita contraventie iar instanta sa constate ca, in realitate, este vorba de alta contraventie in aceasta ipoteza, instanta va aplica o sanctiune conform incadrarii juridice corecte, fara a ingreuna insa situatia petentului.

Cu privire la starea de fapt, in masura in care aceasta este contestata de catre petent, procesul-verbal de constatare a contraventiei beneficiaza de forta probanta, revenind petentului dificila misiune ca, prin probele administrate in cauza, sa infirme constatarile agentului constatator. In masura in care nu reuseste acest lucru, plangerea contraventionala va fi respinsa.

Prezumtia de legalitate a procesului-verbal de constatare a contraventiei a nascut critici referitoare la nerespectarea prezumtiei de nevinovatie a persoanei fata de care se intocmeste, intrucat sarcina probei revine petentului, care trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia, sustinandu-se ca ar trebui, la fel ca in legislatia muncii, sa se inverseze sarcina probei in procesul contraventional . Sigur, este de discutat daca aceste prevederi ale legislatiei noastre sunt conforme cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, avandu-se in vedere si faptul ca in alte sisteme de drept sarcina probei in materie contraventionala revine agentului constatator.

Rasturnarea acestei prezumtii este de multe ori aproape imposibila pentru petent, mai ales in situatia contraventiilor instantanee, constatate direct de catre agentul constatator, cand nu sunt prezenti martori oculari (spre exemplu cand petentul este sanctionat pentru faptul ca nu a purtat centura de siguranta sau pentru depasirea liniei continue, acesta aflandu-se singur in autoturism).

Chiar si in situatia in care ar fi prezenti martori la savarsirea contraventiei si constatarea faptei, agentul constatator nu are obligatia, de a consemna datele de identificare ale martorilor in procesul-verbal.Consideram ca acest fapt aduce o grava atingerea dreptului la aparare a petentului si a prezumtiei de nevinovatie. Evident, in masura in care nu exista martori, legea instituie prezumtia de legalitate a procesului-verbal datorita faptului ca agentul constatator reprezinta o autoritate publica. In situatia in care au fost prezenti martori, desi anumite formulare de proces-verbal, contin rubrica distincta cu privire la consemnarea datelor de identificare ale acestor martori, in practica, aproape niciodata, agentul constatator nu consemneaza aceste date, intrucat nu exista nicio sanctiune pentru aceasta omisiune

In anumite situatii, procesul-verbal face dovada asupra starii de fapt numai cand este insotit de anumite dovezi de natura tehnica cu privire la savarsirea contraventiei[6], iar in lipsa acestora nu se poate dovedi savarsirea contraventiei. In aceste situatii, s-a considerat ca este vorba de o exceptie de la prezumtia fortei probante a procesului-verbal de contraventie.[7]Mircea Ursuta, op. cit., p. 228;

Corneliu Liviu Popescu, "Neconventialitatea' si neconstitutionalitatea procedurii contraventionale judiciare de drept comun in raport cu dreptul la respectarea prezumtiei de nevinovatie, in Pandectele Romane nr. 6/2002, pp. 197-206.

Corneliu Liviu Popescu, Drept contraventional. Procedura contraventionala judiciara. Natura "penala" in sens european autonom. Prezumtia de nevinovatie. Dreptul la un proces echitabil. Neconventionalitate, in Curierul Judiciar nr. 10/2007, p. 13.

Cu privire la aceasta situatie, inca in anii 70 s-a opinat ca este necesar, in masura in care acest lucru este posibil, ca: "perceptia personala a agentului constatator sa se completeze cu alte probe de natura a forma convingerea cu privire la existenta faptei, vinovatiei si imprejurarii comiterii' - Antonie Iorgovan, Raspunderea contraventionala, Teza de doctorat, Bucuresti, 1979.

Teoretic, este vorba de o nulitate relativa si virtuala, dar in practica petentului ii va fi imposibil sa probeze vatamarea.

Spre exemplu, in situatia contraventiilor constand in nerespectarea vitezei de circulatie pe drumurile publice, care se constata prin anumite mijloace tehnice certificate sau omologate.

Nuna Emil, Ghercu Octavian, Nica Geani, Popa Costel, op. cit., p. 36.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Buna-credinta si elementele sale
Dreptul de proprietate
Concursul de infractiuni
Situatii din dreptul comparat - Belgia
Incheierea contractului colectiv de munca, durata si forma acestuia
PROIECT DIDACTIC - Constituirea Romaniei Moderne - Exercitii recapitulative
Fidejusiunea (Cautiunea Personala)
Obiceiul sau cutuma ca izvor al dreptului constitutionalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu