Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Tortura

Tortura


TORTURA

Tortura are semnificatia unor acte de cruzime sub aspect fizic sau moral. Cea mai completa reglementare juridica in materie este considerata Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptata la New York de O.N.U. in anul 1984. Romania a ratificat aceasta Conventie prin L. 19/1990 iar prin L. 20/1990 a fost introdus in C.P., art. 267 care incrimineaza tortura.

Ca infractiune, tortura consta in fapta prin care se provoaca unei pers. cu intentie, o durere sau suferinte puternice, fizice sau psihice, indeosebi cu scopul de a obtine de la aceasta pers. sau de la o terta informatii sau marturisiri, de a o pedepsi pt. un act pe care aceasta ori o terta pers. l-a comis ori este banuita ca l-a comis, de-a o intimida sau a face presiuni asupra unei terte pers. sau pt. oricare alt motiv bazat pe o forma de discriminare oricare ar fi ea, atunci cand o asemenea durere sau astfel de suferinte sunt provocate de un agent al autoritatii publice sau de orice alta pers. care actioneaza cu titlu oficial sau la instigarea ori cu consimtamantul expres sau tacit al unei asemenea pers.

A. Obiectul juridic special este constituit in principal din relatiile sociale ce privesc exercitarea autoritatii publice in conf., cu legea, evitandu-se producerea unor suferinte fizice sau psihice. In secundar, infract. are ca obiect juridic relatiile sociale care ocrotesc drepturi si libertati fundamentale ale omului universal recunoscute. Infractiunea poate avea si un obiect material, respectiv corpul pers. supuse torturii.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ este de regula determinat. Nu poate fi autor al acestei infractiuni decat un agent al autoritatii publice sau o pers. care actioneaza cu titlu oficial ori la instigarea ori cu consimtamantul expres sau tacit al unei asemenea pers. In cazul torturii faptuitorul poate fi si un functionar public din sfera puterii executive ori a altei autoritati publice.

b) Ca subiect pasiv al torturii apare pers. supusa nemijlocit unor suferinte fizice sau psihice deosebite. Avand in vedere ca tortura apare si ca o incalcare a atributiilor de serviciu a agentului autoritatii publice, statul apare ca subiect pasiv in cazul acestei infractiuni. Legea nu prevede conditii speciale de loc sau de timp.



A. Latura obiectiva.

a) Elementul material al laturii obiective in cazul infractiunii de tortura consta in actiunea de a provoca unei pers. o durere sau suferinte puternice, fizice ori psihice, prin acte de violenta fizica sau psihica.

b) Urmarea imediata consta in provocarea unei puternice suferinte fizice ori psihice care, in raport cu prevederile legii este ilicita spre a determina victima spre o anumita conduita.

c) Intre actiunea ce formeaza elementul material al torturii si urmarea imediata trebuie sa existe un raport de cauzalitate suferinta fizica si psihica fiind consecinta actiunilor incriminate.

B. Latura subiectiva. Vinovatia se prezinta, in cazul torturii, sub forma intentiei directe sau indirecte.

A. Forme. Infractiunea poate parcurge faza actelor pregatitoare si a tentativei pana a ajunge la consumare. Pe langa forma consumata se pedepseste si tentativa.

B. Modalitati. Tortura este prev. in mai multe modalitati normative. Art. 267 alin. 1 prevede tortura ca mijloc de obtinere a unor informatii sau marturisiri, tortura ca mod de pedepsire, precum si tortura ca modalitate de a insufla o temere de a intimida ori de a face presiuni asupra unor pers. Tortura este si mai grava daca a avut ca urmare moartea victimei.

C. Sanctiuni. In forma tipica - inchis. de la 2 la 7 ani. Pt. tortura care a produs o vatamare corporala sau o vatamare corporala grava inchis. de la 3 la 10 ani, iar tortura care a avut ca urmare moartea victimei se ped. cu detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 ani.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.