Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Tribunale penale speciale

Tribunale penale speciale


Tribunale penale speciale

Pe parcursul istoriei , la nivel international au fost create institutii jurisdictionale penale ori de cate ori apareau fapte abominabile ce scapau de sub controlul jurisdictiilor nationale. Aceste institutii au avut o competenta speciala si o durata de activitate limitata la solutionarea cauzelor pentru a caror solutionare au fost create. Cele mai importante astfel de institutii au fost:

A .Tribunalul Militar International de la Nurenberg

A functionat intre 20 noiembrie 1945 si 1 octombrie 1946, fiind constituit prin Acordul de la Londra in 1945, in scopul urmaririi si pedepsirii principalilor criminali de razboi. Statele parti la acordul de infiintare a Tribunalului se angajasera sa predea institutiei in scopul judecarii pe criminalii de razboi aflati pe teritoriul lor.

Un fapt deosebit de important a fost faptul ca acest Tribunal avea capacitatea data de partile semnatare ale Acordului de a aplica pedeapsa cu moartea sau orice alte pedepse.

b. Tribunalul penal international pentru judecarea si pedepsirea persoanelor vinovate de incalcarea dreptului international umanitar pe teritoriul fostei Iugoslavii

Acest Tribunal a fost creat prin Rezolutia 808 din 1993 a Consiliului de Securitate al ONU , in scopul judecarii actelor comise pe teritoriul fostei Iugoslavii in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 1991 si pana in momentul restabilirii pacii.Competenta sa se refera la fapte ce constituie grave incalcari ale dreptului umanitar international reglementat prin Conventiile de la Geneva sau pe cale cutumiara: -crime de genocid

-crime impotriva umanitatii

-epurari etnice

-deportari

-transfer ilegal de populatie

-exterminari

-ucideri, etc

Asemenea oricarei jurisdictii penale, in fata acestui tribunal raspund autorii, complicii si instigatorii la comiterea faptelor mentionate mai sus, precum si superiorii pentru faptele subordonatilor.

Tribunalul international penal pentru pedepsirea persoanelor responsabile de comiterea crimelor de genocid si alte violari grave ale dreptului umanitar pe teritoriul Ruandei sau ale statelor invecinate

Acest Tribunal a fost instituit prin Rezolutia 995 din 1995 a Consiliului de Securitate al ON, organizarea, competenta si procedura de judecata fiind similare celor stabilite pentru Tribunalul pentru fosta Iugoslavie. Trebuie evidentiat insa faptul ca , in cazul acestui Tribunal, a fost vorba de un conflict la nivel national, spre deosebire de cel din Iugoslavia, unde am avut de a face cu un conflict la nivel national si international.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.