Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Cateva definitii infractiuni

Cateva definitii infractiuni


Definitii infractiuni pe qdictionar.com

1.LATURA OBIECTIVA A INFRACTIUNII DE OMOR - modalitati de comitere

Latura obiectiva= infractiuni de rezultat, existenta lor este conditionata de moartea victimei, chiar daca act faptuitorului nu a fost singura cauza , ci la ea s-au adaugat factori preexistanti, concomitenti sau ulteriori ce au concurat la producerea rezultatului.

Autorul infract exercita o forta distructiva asupra victimei si se poate manifesta sub forma unor act fizico- mecanice (sugrumare, lovire, taiere, strangulare, impuscare, intepare, otravire, electrocutare).

Ex_omisiune=mama paraseste copilul (2-3 luni),lasandu-l sa moara de foame._omor cu intentie indirecta=neadministrarea de insulina unui diabetic

=cade in prapastie dupa ce un prieten ii tipa in ureche.

Fapta ucigatoare poate fi savarsita prin orice mijloace (instrumente)

-m.fizice -corpuri contondente

-arme albe-explozive

-arme de foc

-instrumente taietoare,etc

-m chimice-subst chimice care exercita o actiune coroziva,toxica ,cauzatoare de moarte.

-m psihice-se produce un soc psihic, stari emotive intense (speriere, amenintare, stres psihic)

Mijloacele intrebuintate trebuie sa fie apte sa produca moartea.Intre act de lovire ,otravire,ameninare si rezultat trebuie sa existe un raport de cauzalitate.

2.UCIDEREA DIN CULPA Def=fapta persoanei care cauzeaza din culpa moartea altei persoane.;fapta ce are ca urmare moartea victimei se deosebeste de cea dintai prin forma vinovatiei,culpa in loc de intentie.

Ex=sofer care circula cu 220 km/h ucide pe trecerea de pietoni un pieton,.el nu doreste acest lucru dar putea sit b sa-l prevada

Obiectu juridic si material =identice cu cele privind omorul Subiectul activ=orice persoana

Latura obiectiva=este asemanatoare sub aspect obiectiv cu omorul ;este o act comisiva,se poate savarsi si prin inactiune si are ca urmare moartea

Legatura de cauzalitate are o f mare importanta

Latura subiectiva=formele de vinovatie cu care este comisa infractiunea sunt :

culpa cu previziune(usurinta)

-culpa simpla(neglijenta).

Consumarea=se realizeaza in momentul producerii mortii victimei

Sanctiunea=forma simpla=inchisoare 2-7 ani

=forme agravante=inbchisoare 5-15 ani

=ptr alineatul final(mai multe pers decedate)=max special+3 ani.

3.OMORUL CALIFICAT - CELE 9 MODALITATI - ENUMERARE

Reprezinta act sau inactiunea comise cu intentia de a suprima viata unei persoane ce are ca rezultat moartea victimei.

Omorul savarsit in una din urmatoarele imprejurari :

1.Cu premeditare

Asupra sotului sau unei rude apropiate

3.Asupra minorului ce nu a implinit 15 ani

4.Profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara

5.Asupra femeii gravide

6.Prin cruzimi

7.Asupra a 2 sau mai multe persoane

8.Ptr a comite sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii

9.In legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei

4.VATAMAREA CORPORALA - DEFINITIE

( art.181 CPen) reprezinta fapta persoanei care pricinuieste integritatii corporale sau sanatatii unei alte persoane o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale pe o durata mai mare de 20 de zile, fara insa sa depaseasca 60 de zile.

vinovatia sub forma intentiei directe sau indirecte.

5.AVORTUL -CONTINUTUL LEGAL AL INFRACTIUNII

C Pen interzice intreruperea cursului sarcinii prin mijloace savarsite in una din urmatoarele imprejurari:

a) - cand se efectueaza in afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate in acest scop;

b) - cand se efectueaza de catre o persoana ce nu are calitate de medic de specialitate;

c) - daca varsta sarcinii a depasit 14 saptamani.

Constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate.

6.VATAMAREA CORPORALA GRAVA - ARATATI URMARILE CE CONDUC LA EXISTENTA INFRACTIUNII ( art.182 CPen)= fapta persoanei ce pricinuieste altei persoane fie o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale pe o durata mai mare de 60 de zile, fie pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica sau psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii.

Exista vatamare corporala grava si cand initial o agresiune a necesitat zile mai putine de ingrijire, partea vatamata nu s-a tratat, s-a ajuns la complicatii → afectiune grava → infractiune progresiva (s-a suprapus culpa victimei). Exista aici o conditie favorizanta, si nu determinanta ( chiar daca initial nu a fost grava).

Urmarile vatamarii corporale grave

pierderea unui simt sau al unui organ

- lipsirea completa de facultatea de a percepe senzatii din lumea exterioara cu organul respectiv (vaz, auz, miros, vorbit). Pierderea organului de simt duce la slabirea simturilor, este tot o vatamare corporala grava.

Pierderea unui organ = lipsirea completa de un organ sau a unei parti a corpului omenesc, ce indeplineste o functie vitala ( ex: plamani, rinichi, limba, maxilare)

Incetarea functionarii unui simt sau organ = punerea acestuia in stare de a nu-si indeplini functiile ( ex: functia de procreere).

Infirmitatea permanenta fizica sau psihica = este tot o vatamare corporala grava → rezulta o stare anormala ce pune persoana in stare de inferioritate din punct de vere fizic sau psihic.

Infirmitatea permanenta reprezinta slabirea unui simt (vaz, auz), a unui organ (mersul greu ca urmare a unei infirmitati)

Slutirea = reprezinta alterarea infatisarii fizice a fetei ( sau chipului, corpului) victimei, astfel incat acesta capata un aspect neplacut prin distrugerea armoniei trasaturilor fetei, sau a corpului. Slutirea poate urma unei desfigurari ( taierea nasului, jupuirea pieii de pe obraz, infundarea maxilarului, etc).


(Lovirea si alterarea a cel putin dou dinti din fata este considerara de instanta de judecata ca vatamare corporala grava, dar nu si de medicii legisti).

7.INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII PERSOANEI - ENUMERARE

1. Lipsirea de libertate in mod ilegal.

2. Sclavia.

3. Supunerea la munca fortata sau obligatorie.

4. Violarea de domiciliu.

5.Amenintarea.

6. Santajul

7.Violarea secretului corespondentei si a secretului profesional.

8.FORME SI VARIANTE ALE INFRACTIUNII DE VIOLARE DE DOMICILIU

= reprezinta fapta persoanei care patrunde fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, dependinta a acesteia, ori loc imprejmuit ce tine de ea, fara consimtamantul persoanei in a carei folosinta se afla, sau care refuza sa paraseasca locuinta la cererea acesteia.

Obiectul juridic - relatiile sociale a caror desfasurare normala este asigurata prin apararea libertatii si inviolabilitatii domiciliului.

Subiectii - autor - poate fi orice persoana;

- subiect activ - poate fi chiar proprietarul imobilului daca patrunde fara drept si fara consimtamantul persoanei ce o ocupa;

- subiect pasiv - persoana a carui domiciliu a fost violat.

Latura obiectiva - fie actiunea de patrundere in domiciliu;

-fie refuzul de a-l parasi la cererea celui indreptatit;

Latura subiectiva - vinovatia - sub forma intentiei.

Forme agravante pentru violarea de domiciliu

-fapta este savarsita de o persoana inarmata (are o arma sau un obiect asimilat cu o arma);

-intimidarea victimei prin folosirea unui obiect ascutit;

-fapta este savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;

-fapta este savarsita in timpul noptii (pe intuneric);

-fapta este savarsita prin folosirea de calitati mincinoase.( Infractiunea de violare de domiciliu poate fi o infractiune mijloc→scop, respectiv subiectul infractiunii isi inlesneste obtinerea scopului- furtul

patrunderea prin efractie intr-o locuinta si sustragerea de bunuri din aceasta.

9. SUBIECTII INFRACTIUNII DE INCEST

-consta in practicarea unui raport sexual (relatie sexuala normala) intre rude in linie directa sau intre frati si surori.

Subiectii - incestul este o infractiune bilaterala, faptuita cu contributia a doi faptuitori. Acestia trebuie sa fie de sex diferit, fiind vorba de un raport sexual, si sa aiba calitatea de rude in linie directa ( ascendenti, descendenti sau frate si sora).

(cosangvini=aceiasi mama si tata, germani=aceeasi mama, tata diferit)

Pedeapsa - inchisoare de la 2 la 7 ani.

10.VARIANTELE AGRAVANTE ALE INFRACTIUNII DE VIOL

1.Varianta agravanta se relizeaza atunci cand fapta a fost savarsita de 2 sau mai multe persoane impreuna.Exista aceasta agravanta atunci cand la savarsirea faptei au participat nemijlocit 2 sau mai multe persoane chiar daca numai una dintre acestea a avut raport sexual cu victima.pericolul social rezulta din faptul ca prezenta mai multor persoane creeaza o stare de temere asupra victimei.

2.cand victima se afla in ingrijirea , ocrotirea , educarea , paza sau tratamentul faptuitorului.Existenta acestei agravante presupune preexistenta unor raporturi speciale de serviciu (doctorul, pedagogul, tutorele, curatorul, parintele adoptiv dar si parintele natural, in acest context exista infractiunea de viol si incest).

3. cand s-a cauzat victimei o vatamare corporala grava a integritatii corporale.

11.INFRACTIUNEA DE INSELACIUNE- definitie

In patrimonial unei personae se poate crea o paguba si prin inducerea ei in eroare, caz in care fapta va primni calificarea de inselaciune (prev. de art. 215 Cod penal).

12.FURTUL CALIFICAT - FORME

1. Savarsirea faptei de catre o persoana avand asupra sa o arma, o substanta narcotica sau paralizanta (arma de foc=instrumentul, piesa sau dispozitivul, astfel cum este reglementat in legea armelor si munitiilor; substanta narcotica= orice substanta care, prin actiunea ei asupra centrilor nervosi provoaca pierderea cunostintei, diminuarea sensibilitatii si a reflexelor victimei, exemplu: morfina, cloroform, gaze lacrimogene).

2. Furtul comis de o persoana mascata, deghizata sau travestita

(mascarea = prezentarea fetei, sau numai a unei parti a ei, in alt mod decat in realitate;

deghizarea = procedura mai larga decat mascarea, poate privi numai o parte a corpului;

travestirea = trecerea drept altcineva)

3. Furtul savarsit in loc public. (loc public = sector determinat de spatii in care publicul are acces permanent sau temporar).

4. Furtul savarsit intr-un mijloc de transport in comun

(=orice vehicul care transporta mai multe persoane impreuna)

5. Furtul comis in timpul noptii = furtul este considerat mai grav atunci cand este savarsit in timpul noptii, deoarece cresc posibilitatile fapturilorului de a-si realiza infractiunea, de a se indeparta in mai mare siguranta de la locul faptei, sub puterea intunericului.

6. Furtul comis prin efractie, escaladari sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate, false sau mincinoase.

Efractie= inlaturarea violenta a oricaror obiecte sau dispozitive ce se interpun intre faptuitor si bunul pe care acesta intentioneaza sa-l sustraga; inlaturarea incuietorilor prin distrugere, rupere, inlaturare.

Escaladare = depasirea unui obstacol ce se interpune intre faptuitor si bunul mobil a carui sustragere se urmareste.

Cheie adevarata = cheia ce se foloseste in mod normal la deschiderea unei incuietori.

Cheie mincinoasa = orice dispozitiv folosit ca o cheie adevarata (speraclu, agrafe, surubelnita).

7. Furtul privind un bun ce face parte dintr-un patrimoniul cultural - bunuri cu valoare istorica, artistica sau documentara, ce atesta valori ale culturii unui popor.

8. Furtul unui act ce dovedeste sau serveste dovedirii starii civile (legitimare sau identificare) - : certificat nastere, casatorie, deces, carte de identitate, legitimatie de serviciu.

9. Furtul privind titei, produse petroliere sau gaze naturale ( produse petroliere = produsele rezultate din prelucrarea titeiului si chiar insusi titeiul, respectiv gazele naturale).

10. Furtul de echipamente, instalatii si componente ale acestora (daca sunt bunuri de interes general):

- instalatii ce servesc reteaua publica de alimentare cu apa si anergie electrica; componentele unor sisteme de irigatii; componentele unor instalatii ale pompierilor; instalatii de dirijare a traficului; instalatii de dirijare a traficului din sistemul aerian; capacele de canalizare - in general bunuri ce privesc siguranta publica .

13.VARIANTELE AGRAVANTE ALE INFR. DE TRAFIC DE PERSOANE

-fapta a fost savarsita de 2 sau mai multe persoane impreuna

-s-a cauzat victimei o vatamare corporala grava a integralitatii corporale sau a sanatatii

-fapta a produs beneficii materiale importante

-fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea-ped. Intre15-20 ani si interz. Dr.

14. LATURA SUBIECTIVA A OMORULUI SAVARSIT IMPOTRIVA UNEI FEMEI GRAVIDE

-autorul tb sa cunoasca st de graviditate a victimei

-sarcina tb sa fie aparenta ;reala ;stabilita medico-legal pe calea autopsiei

-autorul curma 2 vieti.

15, INFRACTIUNILE DE CORUPTIE - ENUMERARE

Luarea de mita - 254 C.p.

Darea de mita. 255 C.p

Primirea de foloase necuvenite-256 c.P.

16.DELAPIDAREA - DEFINITIE

sustragerea efectuata de catre un gestionar sau administrator a unui bun mobil din avutul a carui raspundere materiala o are.

17.TALHARIA-DEFINITIE, FORME

furt comis cu violenta ;actiune complexa ,autorul infractiunii exercita si o actiune asupra victimei.

FORME AGRAVANTE :

-aceleasi ca cele de la furtul calificat,

-furtul comis intr-o locuinta sau dependinta a acesteia

-furtul ce a avut ca urmare consecinte deosebit de grave sau moatrea victimei..

18.INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI -ENUMERARE

FURT

TALHARIE

ABUZUL DE INCREDERE

DELAPIDAREA

19.FALSUL INTELECTUAL -DEF.SUBIECTII INFRACTIUNII

exista fals intelectual in cazul falsificarii unui inscris official cu prilejul intocmirii acestuia de catre un functionar aflat in exercitiul atb de serviciul ,prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari.

OB juridic=identic cu al celorlalte infractiuni de fals.

OB material=inscrisul oficial

Subiect activ=calificat nu poate fi decat o pers ce are calitatea de functionar si sav infract in exercitarea atb sale de serviciu.

Functionar=C pen=atat pers care este functionar pb cat si orice salariat care exercita o instrainare in serviciul unei persoane de drept privat ,cat si pers care exercita un serviciul de interes pb.

S pasiv=principal=statulprejudiciat prin slabirea increderii in inscrisurile oficiale ,precum si autoritatea pb ,institutia sau persoana juridica de la care emana inscrisul

=secundar=pers fiz sau juridica ale carei interese au fost prejudiciate in urma exec falsului intelectual.

20.SANTAJUL - DEFINITIE este fapta persoanei care constrange o alta persoana prin viol sau amenintare, sa dea , sa faca sau sa nu faca, sau sa sufere ceva, daca fapta este savarsita pentru a dobandi in mod just un folos pentru sine ori pentru altul.

Obiectul juridic -il reprezinta libertatea psihica a persoanei

21. MARTURIA MINCINOASA - DEFINITIE, CAUZE DE IMPUNITATE, CONSECINTE

consta in fapta marorului care intr-o cauza penala ,civila ,disci[plinara sau in orice cauza in care se asculata martori face afirmatii mincinoase ,ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.

CAUZE DE IMPUNITATE atunci cand martorul,expertul sau interpretul retrage marturia mai inainte de a se produce arestarea inculpatului si in toate cazurile mai inainte de a fi pronuntata o hot sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase.

CIRCUMSTANTA ATENUANTA LEGALA=cand retragerea marturiei a intervenit in cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului ca urmare a marturiei mincinoase :instanta de judecata diospune diminuarea pedepsei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.