Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Ultrajul

Ultrajul


ULTRAJUL

Insulta, calomnia ori amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pt. fapte indeplinite in exercitiul functiunii, reprezentand forma simpla. Fapta prezinta un caracter mai grav cand consta din lovirea sau orice acte de violenta, precum si din vatamarea corporala savarsita impotriva pers. prev. in alin. 1 aflata in exercitiul functiunii ori pt. fapte indeplinite in exercitiul functiunii si, de asemenea, daca s-a produs o vatamare corporala grava. Infractiunea este si mai grava daca faptele de mai sus sunt savarsite impotriva unui politist sau jandarm ori alt militar.

A. Obiectul infractiunii.

a) Obiectul juridic special - relatiile sociale referitoare la autoritatea de stat, a caror dezvoltare este asigurata prin apararea prestigiului si sigurantei functionarilor care exercita aceasta autoritate.

b) Obiectul material. Infractiunea nu are obiect material cand este savarsita prin injurie, calomnie, amenintare, dar daca se comite prin lovire sau alte violente, obiectul material este corpul victimei.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ al infractiunii poate fi orice pers.

b) Subiectul pasiv este in principal organul care exercita autoritatea publica; ca subiect pasiv secundar este persoana care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii publice si impotriva careia s-a savarsit insulta, calomnia, amenintarea etc.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material cuprinde actiunile specifice ce caracterizeaza una dintre urmat. infract. contra pers.: insulta, calomnia ori amenintarea.



b) Cerinte esentiale - a) fapta sa fie savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa; b) sa fie savarsita contra unui functionar aflat in exercitiul functiunii ori pt. fapte indeplinite in exercitiul functiunii.

c) urmarea imediata - crearea unei stari de pericol pt. autoritatea cu care este investit organul din care face parte functionarul ultragiat iar, ca urmare, adiacenta o atingere adusa demnitatii, libertatii sau integritatii corporale a pers.

d) Legatura de cauzalitate. Intre actiunea incriminata si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

B. Latura subiectiva - se realizeaza cu intentie, care poate fi directa sau indirecta.

A. Forme. Atat actele preparatorii cat si tentativa, desi posibile, nu sunt incriminate. Consumarea are loc in momentul in care actiunea incriminata a fost savarsita si s-a produs urmarea imediata a infractiunii.

B. Modalitati. Ultrajul se prezinta sub mai multe modalitati normative si anume modalitatea comiterii prin insulta, calomnie si amenintare. In cazul formelor agravante, infractiunea se prezinta de asemenea, sub mai multe modalitati si anume: modalitatea comiterii prin lovire sau orice alte acte de violenta, vatamare corporala, precum si vatamare corporala grava savarsite impotriva pers. prev. in alin. 1 si ultim al art. 239 c.p.

C. Sanctiuni. In forma simpla este sanctionata cu inchis. de la 3 luni la 4 ani. Daca faptele prev. la alin. precedente sunt savarsite impotriva unui magistrat, politist sau jandarm ori alt militar maximul special al pedepsei se majoreaza cu 3 ani.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.