Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Deplasarea apei in organism

Deplasarea apei in organism


Deplasarea apei in organism

Schimburile de apa si electroliti dintre diversele compartimente sunt influentate de factori care conditioneaza sensul de deplasare:

- presiunea hidrostatica

- presiunea osmotica

- presiunea coloidosmotica

Apa traverseaza toate membranele celulare si capilare care prezinta permeabilitate selectiva.Transportul prin membrana celulara se face prin difuziune(pasiv) si activ.

Difuziunea poate fi simpla prin bistrat si canale proteice, si facilitata cu ajutorul proteinelor carrier. O serie de canale proteice si proteine-pompe si proteine-caraus realizeaza transportul pasiv si activ al ionilor sau moleculelor.

1 Presiunea osmotica . Osmolaritatea

Presiunea osmotica este data de numarul particulelor aflate aflate intr-o solutie separata de solvent printr-o membrana semipermeabila care nu permite particulelor sa treaca in compartimentul solventului.

Osmolatritatea reprezinta difuzia neta a apei peste membrana semipermeabila dintr-o regiune cu concentratie mai mare intr-o regiune cu concentratie mai mica a apei. Presiunea osmotica a unei solutii este direct proportionala cu concentratia particulelor osmotic active din acea solutie. Aceasta afirmatie este adevarata pentru substante cu molecula mare cat si pentru substante cu molecula mica. Spre exemplu, o molecula de albumina care are masa moleculara de 70.000 g/mol are acelasi efect osmotic precum o molecula de glucoza care are 180 g/mol.

O molecula de clorura de sodiu are doua particule osmotic active, Na+ si Cl-, asadar are efectul osmotic de doua ori mai mare decat molecula de albumina sau molecula de glucoza.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.