Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
FARINGELE

FARINGELE


FARINGELE

Faringele este un organ musculo-membranos, interpus intre cavitatea bucala si esofag. Are forma de palnie, cu deschiderea mare in sus, orientate spre cavitatea bucala, si cu deschiderea mica in jos, indreptata spre esofag. El reprezinta locul unde se incruciseaza calea respiratorie cu cea digestivea.

Faringele este constituit din trei segmente: primul comunica in sus cu cele doua fose nazale, prin doua orificii numite coane iar lateral, cu urechea medie, prin trompa Eustachie; al doilea segment comunica in plan superior cu cavitatea bucala, de care este separata prin valul palatin; ultimul segment comunica in jos cu laringele si cu esofagul.

Peretele faringelui este format din trei tunici :mucoasa , musculara si adventicea.

Mucoasa este formata din : - epiteliu stratificat pavimentos moale in bucofaringeepiteliu de tip respirator pseudostratificat in nasofaringe.

Musculatura striata a faringelui participa prin contractia fibrelor musculare longitudinale la ridicarea faringelui in timpul deglutitiei. Fibrele musculare longitudinale si cele circulare din alcatuirea faringelui participa la deplasarea bolului alimentar spre esofag.

Urmeaza tunica externa sau adventicea.

Inervatia faringelui, este asigurata de fibrele somatomotorii ale nervilor cranieni si grosofaringian si vag.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.