Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Fractalii in natura

Fractalii in natura
FRACTALII  IN NATURA


Sunt cunoscute experimentele lui Masaru Emoto, de inghetare a apei si fotografiere a imaginii de cristalizare. Acest cercetator japonez a dovedit ca apa cristalizeaza in functie de gandurile si intentiile oamenilor din mediul respectv; apar imagini armonioase, simetrice, ca raspuns la gandirea pozitiva si invers, imagini nestructurate in prezenta intentiilor negative. Acest fapt dovedeste o insusire deosebita, de memorare prin forme, a apei. Ca si fenomenul ‘anomalia apei’, esential la mentinerea vietii sub apele inghetate, din nou, apa ne uimeste.

Flori de gheata
Cu siguranta, exista forte care ordoneaza atat de armonios cristalele de gheata. Imaginile acestor fractali din natura ne indeamna sa le descoperim si sa le exprimam matematic.


Seismologii chiar au descoperit valuri fractale care strabat scoarta terestra. Meteorologii, biologii, chimistii, hidrologii si aproape toate ramurile ingineresti se intalnesc cu forme care par mai mult frumoase decat previzibile.


O incruciare intre Brocoli si Conopida; Brocoli Romanesco, are fractali asezati in forma de spirala. Cresterea se produce iarasi in seria de multiplicare cu numarul de aur

Forme fractale observam la izvoarele termale (a se vedea izvoarele de la Pamukale, Turcia). Este oare un mecanism de ‘eruptie’, ca la vulcanii noroiosi?

fractal romanescofractal water flow

Apele termale din Pamukale, se revarsa intr-un imens lighean natural. Revarsarea in trepte a facut ca ‘ligheanul’ sa se decoreze cu stalagmite de calcar, de un alb stralucitor.

Vom sti oare sa citim mai profund mesajul formelor fractale pe care ni-l trimit prin vremuri in pesteri uitate de lume, stalactitele si stalagmitele?

Sinergetica incearca in mod sistematic sa gaseasca reguli din care sa reiasa faptul ca ordinea se stabileste (rasare) in procesele complexe. Imaginile sunt parti integrante ale acestei traditii care reflecta ordinea si haosul in competitia lor pentru a coexista. Imaginile arata tranzitia de la una la cealalta si cat de complexa este aceasta zona de tranzitie. Chiar daca imaginile releva frumusetea acestor regiuni de tranzitie, totodata ele reprezinta o incercare de a raspunde la intrebarea centrala: Cum depind structura si limitele de parametri?

In regiunile de granita are loc trecerea de la o forma de existenta la alta: de la ordine la dezordine, de la starea magnetica la starea non-magnetica sau cum pot fi interpretate entitatile care se intalnesc la limita.

Imaginile reprezinta procese care sunt, desigur, idealizari simplificate ale realitatii. Principiul partii asemanatoare cu intregul (principiul auto-asemanarii) este cuprins si realizat aproximativ in natura: in liniile de coasta, albiile fluviilor, formatiunile noroase, copaci, in curgerea tumultuoasa a lichidelor si in organizarea ierarhica a sistemelor vii. Benoit Mandelbrot a fost cel care 'ne-a deschis ochii' pentru a observa geometria fractala a naturii. Procesele care produc astfel de structuri au fost situate mult timp in matematica si fizica. Ele sunt simple 'procese de feed-back' in care aceeasi operatie este efectuata in mod repetat, productia unei repetitii fiind modul de pornire al repetitiei urmatoare.

Fractalii se afla peste tot in jurul nostru, luand forma unui lant muntos sau se regasesc in unduirea liniei de tarm. Ca si formatiunile noroase si focurile licarind, unii fractali sufera schimbari continue, in timp ce altii, cum ar fi copacii sau sistemul vascular omenesc, retin structura pe care au capatat-o in evolutia lor. Conceptul matematic de 'fractal' caracterizeaza obiecte cu o diversa gama de structura si care astfel reflecta principiul ierarhic de organizare. Obiectele fractale nu isi schimba forma in mod semnificativ cand sunt observate la microscop. In 1980, Mandelbrot a gasit un principiu ce organizeaza un intreg univers de structuri asemanatoare cu intregul intr-o maniera neasteptata. Fractalul este un concept care exprima prezenta unor forte ce creaza forme geometice, dovedind o stiinta inca nedezvaluita, ascunsa in profunzimile naturii. Noi nu cunoastem natura fortelor vietii, dar cu siguranta viata inseamna inteligenta. De aceea fractalii sunt o provocare pentru intelectul uman, ce va da cu siguranta roade in viitor.

Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Biotehnologia producerii lizinei
Genul gardnerella
ANALIZATORII (ORGANA SENSUUM)
Glandele endocrine
Diviziunea celulara
IZOLAREA SI IDENTIFICAREA GERMENILOR DIN GENUL STAPHYLOCOCCUS
Sistemul articular
Fiziologia bacteriana. cresterea si nutritia bacteriana. metabolismul bacterian.
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu