Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Sistemul articular

Sistemul articular


SISTEMUL ARTICULAR

            Artrologia este ramura anatomiei care se ocupa cu studiul articulatiilor.

Articulatiile reprezinta totalitatea elementelor prin care se asigura unirea dintre capetele a doua sau mai multor oase.

Dupa gradul de mobilitate posibila intre oasele componente exista trei tipuri de articulatii:

articulatii fixe - sinartroze

articulatii semimobile - amfiatroze

articulatii mobile - diartroze

1. Articulatiile fixe - sinartoze

Sinartrozele sunt articulatii lipsite de mobilitate sau cu mobilitate foarte redusa. Ele nu au cavitate articulara. Oasele care se articuleaza sunt unite prin tesut fibros, cartilaginos sau osos, de unde si clasificarea lor in:  sindesmoze, sincondroze si sinostoze.

1.  Sindesmozele sunt articulatii fixe la care legatura dintre oase se face prin tesut conjunctiv fibros. Majoritatea se gasesc la nivelul boltii craniene unde se numesc suturi. Acestea asigura un anumit grad de elasticitate a craniului si-i maresc rezistenta. In traumatismele capului nu se produce desfacerea suturilor ci mai degraba fractura oaselor. (de ex. sutura coronara  sau  fronto-parietala).

Fig. 12.  Suturi la nivelul boltii craniene

2. Sincondrozele  sunt articulatii fixe in care legatura dintre oase se face prin tesut cartilaginos, de obicei hialin. Majoritatea se gasesc in baza craniului. Un alt exemplu il reprezinta simfiza pubiana care realizeaza legatura dintre oasele coxale.



3. Sinostozele sunt articulatii in care legatura dintre oase se face prin tesut osos. Ele se gasesc in craniul persoanelor in varsta si se formeaza prin osificarea sindesmozelor si sincondrozelor. Se mai intalnesc si in cazul osificarii suturilor sau a pieselor ce alcatuiesc sternul.

2. Articulatiile semimobile - amfiartroze

Sunt articulatii cu mobilitate redusa. Intre oasele care se articuleaza se interpune o formatiune fibrocartilaginoasa, ex. discurile intervertebrale care se interpun intre doua vertebre sau articulatiile dintre tarsiene si metatarsiene.

Fig. 13. Articulatia vertebrelor regiunii lombare

  Articulatiile mobile - diartroze, sinoviale

Sunt articulatiile cu cel mai mare grad de mobilitate si se gasesc mai ales la nivelul membrelor. Elementele unei diartroze sunt: fetele articulare, cartilajele articulare, capsula articulara, membrana sinoviala, lichidul sinovial, cavitatea articulara, ligamentele articulare, discul sau meniscul articular, muschi, tendoane.

Fig. 14.    Articulatia genunchiului

            Prin miscari fortate, in articulatii se pot produce entorse, caracterizate prin intinderi sau ruperi de ligament. In cazul in care capsula se rupe si osul iese din articulatie se produc luxatii.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.