Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
APARATUL RESPIRATOR LA PASARI

APARATUL RESPIRATOR LA PASARI


Aparatul respirator la pasari

La pasari, aparatul respirator are o schema de organizare similara cu a mamiferelor, fata de care prezinta unele particularitati cum sunt: existenta unui laringe in plus si a sacilor aerieni, lipsa pleurei si a cavitatilor pleurale.

Cavitatile nazale. Au narinele imobile, avand forma de fanta, la galinacee si ovala la palmipede, dispuse in valva superioara a ciocului. In cavitatile nazale, exista doi corneti nazali (dorsal si ventral) sau trei (rostral, mijlociu si caudal). Sinusul cornetului dorsal, comunica cu sinusul infraorbitar (nu cu cavitatea nazala). Orificiul canalului nazo-lacrimal este dispus ventral de cornetul inferior. Choanele se prezinta sub forma de fanta mediana, caudal de care pe plafonul faringelui se deschid trompele faringo-timpanice.

Laringele cranial. Nu are coarde vocale, servind numai la respiratie. Din scheletul sau lipsesc cartilajele tiroid si epiglota, avand numai cricoid, procricoid si doua aritenoide. Orificiul faringo-laringian, are forma de fanta pe marginea careia, mucoasa are papile cornificate dirijate caudal.

Traheea. Are inelele complet, osificate la batranete si variabile ca numar. La extremitatea sa terminala se afla laringele fonator (caudal). El se numeste ''Syrinx'' la galinacee si la femelele de palmipede si ''bula timpanica'' (tambur) la ratoi

Syrinxul. Este o strangulatie a traheei deasupra bifurcatiei bronhice. La originea bifurcatiei se afla un pinten intern "pessulus" ce are rol vibrator. Bula timpanica, este o dilatatie situata la acelasi nivel care se osifica frecvent.

Bronhiile principale (primare). Au initial un schelet cartilaginos. Ele intra in pulmon prin hil si se continua cu portiunile lor intrapulmonare (mezobronhii), cartilagiile dispar cranial de originea primei bronhii secundare a grupurilor caudale. In pulmon, mezobronhia (principala), are un traiect usor ascendent si la marginea plamanului, comunica direct cu sacul aerian abdominal homolateral. Calibrul sau, creste progresiv de la Syrinx pana la jumatatea lungimii plamanului, dilatatie numita vestibul, nivel la care se desprinde prima serie de bronhii secundare -ventrobronhiile- (bronhiile medio-ventrale). Caudal de originea acestora, calibrul mezobronhiei ramane constant pana la nivelul desprinderii celor trei grupe caudale de bronhii secundare, mediodorsale (dorsobronhii), latero-ventrale si latero-dorsale, de unde ea isi reduce calibrul treptat pana la comunicarea cu sacul aerian abdominal. Bronhiile secundare, emit o serie de parabronhii care se anastomozeaza intre ele atat terminal cat si pe parcurs, prin anastomoze transversale. Peretii parabronhiilor sunt perforati de orificiile unor dilatatii poligonale numite atrii, care comunica cu cavitati intermediare mai mici, numite infundibule ce sunt legate direct de reteaua spongioasa a capilarelor aeriene. Capilarele aeriene, sunt divizate de septe conjunctive si vase sanguine in lobuli neregulati. Capilarele aeriene ale parabronhiilor adiacente, se anastomozeaza intre ele. Capilarele aeriene si sanguine, reprezinta 50 % din volumul total al pulmonului, realizand o suprafata de hematoza de 10 ori mai mare decat la om.Sacii aerieni (aerofori). Prezinta, in general un corp central si o serie de diverticule, comunicand cu pulmonul la nivelul ostiilor, care pot fi directe prin intermediul bronhiilor sau indirecte, prin parabronhii. Sacul clavicular este impar, iar sacii cervicali, toracali craniali, toracali caudali si abdominali sunt pari. Ei sunt rezervoare de aer ce asigura hematoza la nivelul pulmonilor si faciliteaza zborul.

Pulmonii. Sunt nelobati si situati in cavitatea toracica deasupra diafragmei membranoase (septul orizontal) si mulati pe santul costo-vertebral corespunzator. Pe fata lor costala, exista cinci santuri la galinacee si sase la palmipede. Orificiile diafragmei membranoase, sunt strabatute de legaturile pulmonului cu organele situate inafara cavitatii pulmonare. In timpul actului respirator, ventilatia pulmonara este asigurata de sacii aerieni, hematoza efectuandu-se atat in inspiratie cat si in expiratie numai la nivelul pulmonilor.

Cavitatea toracica. Nu are pleura, si prezinta doua diafragme: una toraco-abdominala si alta pulmonara (membranoasa), care desparte cavitatea toracica in doua compartimente dorsale simetrice, in care sunt asezati pulmonii si un compartiment medio-ventral ocupat de cord, esofag si sacii aerieni toracici.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.