Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Aminoacizi altii decat cei 20 aminoacizi principali

Aminoacizi altii decat cei 20 aminoacizi principali


Aminoacizi altii decat cei 20 aminoacizi principali

Trebuie subliniat ca pe langa cei 20 de aminoacizi prezentati anterior, care se regasesc intotdeauna in moleculele proteice, fapt pentru care mai sunt denumiti aminoacizi principali, mai exista si alti aminoacizi dar care se regasesc mai rar in proteine. Acestia sunt practic derivati din aminoacizii principali.

4-Hidroxiprolina, derivat al prolinei, se regaseste in cantitate mare in colagen si in unele proteine din plante.

4-Hidroxiprolina

5-Hidroxilisina, derivat in pozitia 5 cu grupare hidroxil al lisinei, este prezent de asemeni in colagen.5-Hidroxilisina

Alte exemple de astfel de aminoacizi sunt tiroxina, un derivat iodurat al tirosinei, se gaseste in tiroglobulina produsa de glanda tiroida din corpul omenesc, N-metil arginina si N-acetil lisina care se gasesc in anumite proteine, histone, constitutive ale ADN.

Mai exista in organismele vii si aminoacizi care nu sunt utilizati pentru sinteza proteinelor, dar rolul lor biochimic este foarte important. Dintre acestia amintim seritonina (derivat al triptofanului) si acidul d-aminobutiric (derivat al acidului glutamic), ambii cu rol neurotransportor, histamina (derivat al histidinei), implicata in raspunsul alergic al organismului si adrenalina (derivat al tirosinei), care are rol de hormon. Chiar unele antibiotice, penicilina de exemplu, sunt constituite din aminoacizi.

In proteina fibroasa elastina, care se deosebeste de alte proteine prin faptul ca este capabila sa sufere o intindere in doua sensuri, se regasesc alti doi aminoacizi: dezmozina si izodezmozina, cu structuri neobisnuite,   obtinute formal prin legarea a patru resturi de lisina pe nucleu piridinic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.