Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Aparatul digestive la mamifere

Aparatul digestive la mamifere


Aparatul digestive la mamifere

Scurta desriere.

Aparatul digestiv, la mamifere, este adesea specializat pe tipul de hrana consumat de animal (vegetal sau animal) si proceseaza treptat mancarea in urmatorii pasi:

In gura, hrana este mestecata de dinti, umezita si amestecata, pana cand ajunge destul de omogena pentru a putea fi inghitita si a ajunge in stomac dupa ce parcurge esofagul. In stomac, mancarea este dizolvata pana la cele mai simple substante, prin intermediul acidului gastric. Din stomac, mancarea trece in intestinul subtire, unde sunt amestecate cu lichidul biliar si unde sunt extrase substantele nutritive si transferate in sange. Resturile nedigerate, impreuna cu celule moarte si ajung in intestinul gros, inainte de a fi eliminate prin anus.

Unele mamifere erbivore, ca iepurele, alimentele trec si prin cecum, unde vegetalele sunt digerate de catre niste bacterii, inainte de a ajunge in colon.


Aparatul digestiv este format din tubul digestiv, glande anexe.
Prin tub digestiv se intelege aparatul digestiv format dintr-o serie de organe:

-cavitatea bucala;

-faringe;

-esofag;

-stomac;

-intestin:-subtire

-gros.
Cavitatea bucala
E primul segment al tubului digestiv,care comunica posterior cu faringele. Totalitatea dintilor formeaza dentitia,care este temporara,de lapte (20 de dinti) si permanenta (32 de dinti).

Rolul dentitiei este de a marunti si de a amesteca hrana.

Dentitia:-i (incisivi) -taie;

-c (canini) -sfasie;

-p (premolari)}masele (maruntesc hrana)

Pe langa rolul de organ de simt,limba contribuie la amestecarea si inghitirea alimentelor,dar si in vorbire.

Faringele au forma unei palnii cu peretii musculo-membranosi si sunt situate in continuarea cavitatii bucale.

La nivelul faringelui se incruciseaza calea respiratorie cu calea digestiva.

Esofagul este un tub musculos,de 20-25 cm lungime,care comunica cu stomacul.Peretele muscular al esofagului este alcatuit din fibre musculare si este captusit cu o mucoasa.Stomacul (digestia gastrica),partea cea mai dilatata a tubului digestiv,este situat in continuarea esofagului.Este asezat in cavitatea abdominala,in partea stanga superioara,sub diafragma.Are forma literei J si prezinta doua curburi : curbura mare si curbura mica.

La rumegatoare are 4 camere si o singura camera la restul animalelor.

Bolul alimenter,ajuns in stomac se amesteca cu sucul gastric.

Apa+HCl+ioni+enzime

Aceste enzime sunt:-pepsina;

-labferment;

-lipaza gastrica.

Intestinul subtire este cel mai lung segment al tubului digestiv.El incepe de la orificul de comunicare cu stomacul (pilor) si are doua portiuni : duodenul si intestinul liber.Aici se finalizeaza digestia.

Printre vilozitati in grosimea mucoasei intestinului se gasesc glandele intestinale,care secreta sucul intestinal. Digestia chimica a proteinelor,glucidelor si lipidelor e finalizata cu ajutorul enzimelor : glicolitice,proteolitice,lipolitice prezente in acesta.

Intestinul gros are aproximativ 1 m lungime si este alcatuit din cecum,colon si rect.


Glandele anexe ale tubului digestiv sunt:
- Glandele salivare
- Ficatul
- Pancreasul

Glandele salivare sunt glande diseminate sau grupate, cu secretie exocrina, secreta saliva care are rol in digestia bucala.
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda digestiva. Produsul de secretie numit bila (fierea), este stocat temporar intr-un rezervor numit vezica biliara. Bila nu contine fermenti, dar are rol important in digestia substantelor nutritive.
Pancreasul este o glanda mixta, cu secretie exocrina (sucul pancreatic care contine tripsina, lipaza si amilaza cu rol in descompunerea substantelor nutritive din furaje) si endocrina (secreta hormonul numit insulina).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.