Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Familia Belonidae

Familia Belonidae




Familia Belonidae

In Marea Neagra si in dreptul litoralului romanesc, familia Belonidae, este reprezentata de un singur gen si specie: Belone

Genul Belone

Zargan - Belone belone euxini Günther, 1866

Sinonime Esox bellone Pallas, 1811;

Belone rostrata Nordmann, 1840;

Belone bellone Borcea, 1929;

Belone acus euxini Popov, 1930.

Denumiri F.A.O garfish (engl); orphie (fr)

Denumiri populare: zargan (rom); zargana (grec); zargan (bulg); sargan (rus); zargana baligi (turc);.

Diagnoza D 14-17(18); A 17-23; P 12-13; V 6-7; vertebre 80-84.

Corp foarte alungit, aproape cilindric, acoperit cu solzi mici, caduci. Capul prelungit printr-un bot foarte ascutit si lung, ambele maxilare fiind prelungite ca un cioc de barza. Maxilarul inferior mai lung decat cel superior, astfel incat gura este superioara. Deschiderea gurii ajunge pana sub orificiile nazale. Pe marginile maxilarelor dinti marunti, in interior un sir de dinti puternici, ascutiti, distantati. Prelungirea cartilaginoasa anterioara a mandibulei este lipsita de dinti. Limba mare, ascutita, fara dinti. Prevomerul cu dinti marunti. Piesele operculare subtiri, membranoase. Branhiospinii sunt prezenti. Narinele largi, apropiate, triunghiulare. Diametrul ochiului este egal sau putin mai mare ca spatiul interorbital. Linia laterala se intinde de la opercul pana in apropierea inotatoarei caudale si este situata foarte jos pe flancuri.

Profilul dorsal este aproape orizontal, foarte usor arcuit deasupra ochilor si aparatului opercular. Pedunculul caudal alungit, ingust, necomprimat lateral, fara pinule.

Inotatoarea dorsala si anala de aceiasi forma si inserate net dincolo de mijlocul corpului. Marginea dorsalei usor concava. Pectoralele sunt late la baza, varful lor fiind ascutit. Insertia analei este putin anterioara celei a dorsalei. Marginea analei aproape dreapta. Caudala adanc excavata, lobul ei inferior putin mai scurt decat cel superior.

Culoarea este verzuie-albastruie pe spate, cu reflexe metalice puternice O dunga intunecata pe linia mediana a spatelui, insotita pe ambele parti de catre o linie foarte subtire. Pe flancuri cate o dunga lata, intunecata cu reflexe metalice ce se prelungeste pe cap si in partea de deasupra ochiului. Partea inferioara a flancurilor si abdomenul sunt argintii. Ochiul este de asemenea argintiu. Dorsala si caudala sunt cenusii deschise, celelalte inotatoare sunt aproape incolore. Oasele sunt de culoare verde.



Dimensiuni: maxima 70 cm; comun 30-60 cm.

Distributie: comuna in toata Marea Mediterana si Marea Neagra, aceasta specie este prezenta in Oceanul Atlantic oriental din Senegal pana in Norvegia. Populatia din Marea Neagra este considerata ca o subspecie Belone belone euxini, ce a fost descris mai sus (Fig. 5.5).

Fig. 5.5. Distributia speciei zargan

Biologie si ecologie: este o specie marina, pelagica de larg (dar poate fi intalnita si in apropierea tarmului), termofila, traieste in carduri mici. Inoata serpuit si ecapabila sa faca salturi din apa. Obisnuit inoata la oarecareadancime, urcand urcand la suprafata doar noaptea.

Nu intreprinde migratii periodice, ci numai deplasari localede mica amploare, determinate mai ales de temperatura. Evita apele salmastre.

Pe coastele romanesti, aceasta specie este prezenta din luna aprilie pana in noiembrie, cu conditia ca temperatura apei sa nu scada sub 9sC. Apropierea de tarm este favorizata de vanturile de larg si de apropierea hamsiei. Ajunge la maturitate la varsta de peste 3 ani, de obicei 5-6 ani.

Reproducerea are loc din mai pana in septembrie, in apropierea tarmului. O femela depune 1000-35000 boabe de icre (in medie 14000). Icrele sunt bentonice, fiind depuse in primul rand pe vegetatie, la adancimi de 12-18 m. Incubatia dureaza 4-5 saptamani. Dezvoltarea icrelor si larvelor se desfasoara in conditii de mare variabilitate a temperaturii, de la 10sC pana la 26sC si a salinitatii de la 9-25‰. Larvele si puietul de zargan au un mod de viata pelagic. Apar in plancton la inceputul lunii iunie, indeosebi in zona costiera, iar puietul in apropierea coastei, cat si mai departe de coasta pana la 50-60 mile.

Hrana consta din pesti mici (in special hamsie), dar si cu clupeide si unele gadide si de asemenea cu nevertebrate planctonice.

Specia nu este inclusa in Lista Rosie

Poate fi pescuita in principal cu talianul de mare, dar poate fi pescuit si cu undite la suprafata, setci si cu traulul pelagic.

Importanta comerciala: carnea gustoasa si foarte apreciata, se consuma mai mult in stare proaspata sau uneori sarata.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Coloranti antifouling
Descrierea lipidelor membranare și caracterizarea bistratului lipidic
Familia Bacillaceae (bacili sporulati, gram pozitiv)
Efectul insecticid al extractelor, infuziilor si decocturilor
Functiile biologice ale proteinelor
Increngatura Onychophora
Sistemul urinar la om
Familia Pomatomidea



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu