Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Functiile biologice ale proteinelor

Functiile biologice ale proteinelor


Functiile biologice ale proteinelor.

Dupa cum bine se cunoaste, proteinele joaca roluri multe si importante in organism. Vom prezenta cateva din aceste importante roluri biologice ale proteinelor.

Enzimele reprezinta proteine specializate in biocataliza¸ determinand cresterea vitezei reactiilor prin scaderea barierei energetice dintre reactanti si produsi. Fiind doar catalizatori, ele nu sunt distruse in timpul reactiilor la care participa, putand participa la mai multe cicluri de reactii. Pe de alta parte trebuie evidentiata specificitatea lor, adica vor cataliza doar anumite reactii bine precizate.

Proteine regulatoare, care nu sunt implicate in nici o reactie chimica, ci doar in mecanismul comunicarii si controlului cailor biochimice, determinand spre exemplu enzima sa functioneze sau nu.

Proteine transportoare, care au rol in captarea si transportul diferitelor molecule in si in afara celulelor. Multe din aceste proteine sunt proteine ale membranelor dar si proteine globulare cum este hemoglobina, care, asa cum s-a mentionat deja, este o proteina transportor de oxigen.Proteine de stocare, au rol de "magazii de stocare" a energiei, ele constituind materie prima pentru alte reactii biochimice. Un exemplu il constituie albusul din ou, care contine albumina, hrana necesara dezvoltarii embrionului in ou. La mamifere, o astfel de proteina este cazeina, prezenta in laptele matern si sursa de aminoacizi pentru nou nascut.

Proteine contractile si mobile, sunt unele proteine cu capacitatea de a-si modifica temporar structura, mai ales cele in conformatie tertiara. Din aceasta grupa fac parte ansamblurile de proteine fibroase, care au nevoie de surplus energetic pentru efectuarea acestui lucru mecanic.

Proteine de structura, sunt cele responsabile de tot ce inseamna "liant" si "fibra" in alcatuirea noastra ca tot. Exemple sunt tendoanele, cartilagiile, parul, unghiile, pielea, toate constituite din proteine fibroase.

Proteine protectoare si de aparare, cu rol de a proteja organismul impotriva invaziilor virusilor sau a bacteriilor care duc la imbolnavire, respectiv de a apara organismul impotriva unor factori ca temperaturi extreme, variatii mari de pH sau impotriva moleculelor toxice.

Proteine exotice care, asa cum sunt si denumite, au roluri aparte, unele afectand gustul, altele cum e matasea de paianjen sunt mai tari ca otelul, altele convertind lumina in energie, etc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.