Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Functiile biologice ale proteinelor

Functiile biologice ale proteinelor
Functiile biologice ale proteinelor.

Dupa cum bine se cunoaste, proteinele joaca roluri multe si importante in organism. Vom prezenta cateva din aceste importante roluri biologice ale proteinelor.

Enzimele reprezinta proteine specializate in biocataliza¸ determinand cresterea vitezei reactiilor prin scaderea barierei energetice dintre reactanti si produsi. Fiind doar catalizatori, ele nu sunt distruse in timpul reactiilor la care participa, putand participa la mai multe cicluri de reactii. Pe de alta parte trebuie evidentiata specificitatea lor, adica vor cataliza doar anumite reactii bine precizate.

Proteine regulatoare, care nu sunt implicate in nici o reactie chimica, ci doar in mecanismul comunicarii si controlului cailor biochimice, determinand spre exemplu enzima sa functioneze sau nu.

Proteine transportoare, care au rol in captarea si transportul diferitelor molecule in si in afara celulelor. Multe din aceste proteine sunt proteine ale membranelor dar si proteine globulare cum este hemoglobina, care, asa cum s-a mentionat deja, este o proteina transportor de oxigen.Proteine de stocare, au rol de "magazii de stocare" a energiei, ele constituind materie prima pentru alte reactii biochimice. Un exemplu il constituie albusul din ou, care contine albumina, hrana necesara dezvoltarii embrionului in ou. La mamifere, o astfel de proteina este cazeina, prezenta in laptele matern si sursa de aminoacizi pentru nou nascut.

Proteine contractile si mobile, sunt unele proteine cu capacitatea de a-si modifica temporar structura, mai ales cele in conformatie tertiara. Din aceasta grupa fac parte ansamblurile de proteine fibroase, care au nevoie de surplus energetic pentru efectuarea acestui lucru mecanic.

Proteine de structura, sunt cele responsabile de tot ce inseamna "liant" si "fibra" in alcatuirea noastra ca tot. Exemple sunt tendoanele, cartilagiile, parul, unghiile, pielea, toate constituite din proteine fibroase.

Proteine protectoare si de aparare, cu rol de a proteja organismul impotriva invaziilor virusilor sau a bacteriilor care duc la imbolnavire, respectiv de a apara organismul impotriva unor factori ca temperaturi extreme, variatii mari de pH sau impotriva moleculelor toxice.

Proteine exotice care, asa cum sunt si denumite, au roluri aparte, unele afectand gustul, altele cum e matasea de paianjen sunt mai tari ca otelul, altele convertind lumina in energie, etc.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PRINCIPIILE TEHNICILOR DE CLONARE SI ANALIZA A ADN
TRANSMITEREA INFORMATIEI EREDITARE
CAVITATEA ABDOMINALA SI PERITONEALA
SISTEMUL MUSCULAR
Compartimente lichidiene
LIMBA (LINGUA)
MORFOLOGIE BACTERIANA
STOMACUL (VENTRICULUS GASTER)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu