Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » biologie
Fluturi rari si importanta lor

Fluturi rari si importanta lor
Fluturi rari si importanta lor

In Romania traiesc doua specii foarte rare in toata Europa. 'Apollo', o fosila vie ce a supravietuit epocii glaciare in Europa, este poate cel mai scump fluture de pe piata din Romania (Fig. 1 si Fig. 2). Este si singurul protejat de lege, fiind inclus in „Bunuri culturale mobile clasate in Patrimoniul Cultural National”. Se gaseste la Muzeul National Secuiesc - Sfantu Gheorghe.


Cel mai frumos fluture din Europa este 'Amiralul de Plop' (Limenitis populi L.). La noi in tara se intalneste in regiunea Moldovei. Limenitis populi este mai putin stralucitor insa tot atat de frumos, el irizand mai mult in verde. Partea inferioara a aripilor este colorata in portocaliu, albastru, negru si alb (Fig. 3).

 

Fig. 3 - Limenitis populi L.

 


Alti fluturi rari intalniti in diferite yone ale lumii sunt: Callophrys gryneus (fluture din America de Nord), Godyris duillia (fluture cu aripile transparente), Papilio zalmoxis (fluture tropical african) (Fig. 4, Fig.5 si Fig. 6).

Piata mondiala a insectelor se cifreaza la circa un miliard de euro pe an, asa ca in ultima vreme tranzactionarea insectelor a devenit un adevarat business, cu atat mai mult cu cat, din motive de mediu, multe specii sunt din ce in ce mai rare pe glob. In alte tari, inclusiv in Rusia, exista specii rare care nu se mai gasesc in Europa, din taiga si tundra, specii relicte glaciare. Puternica e si zona asiatica, unde sunt foarte multi intreprinzatori care si-au facut ferme de fluturi pe care ii cresc de la stadiul de ou, pentru comert. Scot in zeci si sute de exemplare insecte din speciile protejate in natura. Le cresc si le vand. Cele mai multe ferme sunt in Malaysia, Indonezia si Africa. Fluturii se vand de la 1 euro la 10.000 de euro pentru un fluture-pasare, exemplar rar si valoros. si sunt oameni cu bani care platesc oricat pentru un exemplar dintr-o specie pe cale de disparitie. Sunt foarte multi africani care si-au facut ferme, insa au o reputatie proasta pentru ca nu onoreaza comenzile. Pe Internet exista chiar avertismente cu privire la vanzatorii de rea-credinta, postate de colectionarii care au platit pentru a primi insecte care apoi nu le-au mai fost livrate. Sunt oameni care au fost pacaliti cu mii de euro.

Un alt aspect, demn de remarcat il reprezinta pastrarea si conservarea biodiversitatii. Exemplele sunt multiple in tarile dezvoltate. Un important proiect rezi­dential din Halden, Norvegia, a fost oprit de autoritati pentru a proteja un fluture extrem de rar, ce traieste in zona. Zece case si cinci cabane erau deja incepute, dar lucrarile au fost imediat sistate, dupa ce Ministerul Mediului a emis ordinul de protectie. Fluterele albastru din Torpbukta, numit in latina Scolitantides orion, este unul dintre cei mai rari fluturi din lume, a precizat ministerul (Fig. 7). Conform specialistilor, zona Torpbukta este singura zona din Norvegia si din Europa in care sunt intalniti fluturii albastri. Conform comunicatului ministerului norvegian, cetatenii care au facut investitii imobiliare in arealul protejat vor fi despagubiti.

Fig. 7 - Scolitantides orion (Pallas, 1771)

 
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
APARATUL RESPIRATOR
Bazinul osos si mobilul fetal
Cromozomul uman
CELULA UMANA
Venele
Increngatura Cnidaria
Aminoacizi altii decat cei 20 aminoacizi principali
ORGANIZAREA MOLECULARA, BIOCHIMICA A CELULEI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu