Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Introducere in microbiologie. morfologia bacteriana. structura celulei bacteriene.

Introducere in microbiologie. morfologia bacteriana. structura celulei bacteriene.
INTRODUCERE IN MICROBIOLOGIE . MORFOLOGIA BACTERIANA . STRUCTURA CELULEI BACTERIENE .

Microbiologia apartine stiintelor biologice si se ocupa cu studiul microorganismelor , organisme cu dimensiuni sub limita de vizibilitate a ochiului liber .

Microorganismele apartin regnului Protista , ce cuprinde organisme cu organizare simpla , de multe ori unicelulare .

Protistele superioare sunt alcatuite din cellule de tip eucariot : alge , protozoare , fungi .

Protistele inferioare sunt alcatuite din cellule de tip procariot : bacteriile .Microorganismele cu structura de tip eucariot si procariot sunt organisme independente , au metabolism propriu si contin enzimele necesare replicarii .

Virusurile , un alt grup de microorganisme , sunt agenti infectiosi de dimensiuni inferioare bacteriilor , cu parazitism obligatoriu intracelular . Ele nu au metabolism propriu sin u se pot multiplica in afara unei cellule vii .

Viroizii sunt particule infectante asemanatoare virusurilor , dar alcatuite numai din ARN .

Prionii sunt particule infectante alcatuite ( apparent ) numai din proteine .

Principalele caractere ale celulelor de tip procariot , prin comparare cu cele de tip eucariot sunt urmatoarele : ( Tabelul I )

Tab.I : Asemanari si deosebiri intre celulele de tip eucariot si celulele de tip procariot

CELULELE EUCARIOTE

( Gr.: Eu = adevarat

Karion = nucleu )

CELULE PROCARIOTE

( gr.Pro = inainte de

Karion = nucleu )

Nucleu delimitat de o membrane

Nucleara , cu nucleoli , format din

mai multi cromozomi

Nucleu ( nucleotide ) nedelimitat de o

membrana nucleara , format dntr-un singur

cromozom circular

Citoplasma caracterizata prin

prezenta organitelor celulare :

reticul endoplasmatic , aparat Golgi .

mitocondrii .

Absenta organitelor celulare

Prezenta doar a unor granule de depozit

Ribozomii de tip 80 S ( subunitati

60 S si 40 S )

Ribozomii de tip 70 S ( subunitati 50 S si

30 S

Perete celular absent

Perete celular prezent

Diviziune prin mitoza sip e cale

sexuata , cu formarea zigotului prin

meioza

Prin diviziune binara simpla

Asemanari :

Membrana citoplasmatica are aceeasi structura lipoproteica .

Ambele tipuri de celule au atat AND cat si ARN .

STRUCTURA CELULEI BACTERIENE

Structura celulei bacteriene este studiata cu ajutorul microscopiei optice si electronice .

Microscopia optica - permite o marire de 900-1000 x , astfel incat se pot distinge structuri de 0,1 - 0,2 micrometri . Microscopul fotonic poseda o sursa de oluminat , un condensator care regleaza intensitatea luminii , un sistem de lentile , care amplifica imaginea , si platina , suprafata pe care se aseaza preparatul microscopic .

Microscopia in camp intunecat , prin iluminare laterala permite vizualizarea bacteriilor transparente si care nu se coloreaza prin metode uzuale ( treponeme , leptospire ) .

Microscopia in contrast de faza permite diferentierea intre celulele vii si cele moarte , pe preparate colorate .

Microscopul cu fluorescenta - la care sursa de lumina foloseste radiatii din domeniul U.V. apropiat spectrului vizibil si invizibil .Microscopia electronica permite vizualizarea unor structuri de 0.001 micrometri . Microscopul electric foloseste lentile electronice : campuri magnetice , electrice sau electromagnetice , care actioneaza asupra unui fascicul de electroni accelerate , pe care il poate focaliza sau defocaliza . Un astfel de microscop are o putere de rezolutie de 100.000 ori mai mare decat a unui microscop optic .

MORFOLOGIA BACTERIANA

Bacteriile sunt organisme monocelulare :

In functie de forma celulei , bacteriile se clasifica in :

Coci , cu forma sferica

Bacilli , cu forma de bastonas

Bacterii cu forma spiralata : treponemele si leptospirele .

Bacteriile pot fi izolate sau grupate in aranjamente carcateristice : perechi ( diplo ) , lanturi ( strepto ) , gramezi ( stafilo ) , tetrade , etc. Aceste aranjamente rezulta datorita planurilor dupa care se face diviziunea celulara si a faptului ca bacteriile rezultate nu se separa complet decat dupa mai multe diviziuni .

STRUCTURA CELULARA

Celula bacteriana , celula de tip PROCARIOT este alcatuita din :

Structurile interne ( obligatorii ) sunt :

nucleul ( nucleotid )

citoplasma si ribozomii

membrana citoplasmatica

perete cellular

Structurile externe ( facultative ) sunt :
- capsula

cilii ( flagelii )

pilii

sporul

NUCLEOIDUL este constituit dintr-o molecula circulara de AND , pliata , avand aspectul unor fibrile de DNA . In stare nepliata are lungimea de 1 µm . Se considera astfel ca formeaza un singur cromozom . Rolul sau este de codificare a informatiei genetice a celulei .

AND-ul poate fi extras din celula bacteriana prin liza blanda a celulei urmata de centrifugare.

Imagini de microscopie electronica arata ca DNA-ul este atasat intr-un punct de o invaginatie a membranei celulare numita mezozom , cu rol in diviziunea celulara .

In afara de nucleoid , in celula bacteriana pot exista mici molecule circulare de DNA extracromozomial , numite plasmide .

CITOPLASMA contine apa si un numar mare de tipuri de molecule organice si anorganice . Ea este puternic bazofila , datorita numarului mare de ribozomi si molecule de ARN . Organitele celulare sunt absente . Frecvent , in citoplasma bacteriilor se gasesc granule de depozit ( amidon , glicogen , sulf , acid hidroxi butiric ) , vacuole ( lichide si gazoase ) . Unele bacterii prezinta incluziuni specifice ( corpusculii Babes-Ernst sau granule de poli-metafosfat ) , la Corynebacterium diphteriae ) .

MEMBRANA CITOPLASMATICA ( MEMBRANA CELULARA ) este formata din fosfolipide si proteine . Modelul << mozaicului fluid >> prezinta membrana formata din doua straturi fosfolipidice , cu portiunea hidrofoba spre interior si portiunea hidrofila spre exterior , moleculele proteice fiind inglobate in dublul strat fosfolipidic .

Unele molecule proteice proemina la suprafata externa , altele la suprafata interna , altele fiind transmembranare . Proteinele functionale sunt intr-o permanenta mobilitate .

Invaginatii ale membranei formeaza structuri functionale numite mezozomi .

Functiile membranei celulare sunt :

bariera osmotica si membrana selective , care prin sistemele de transport realizeaza concentrarea intracelulara a substantelor nutritive .

sediul transportului de electroni si a fosforilarii oxidative , continand enzimele ciclului acizilor tricarboxilici .

excretia exoenzimelor hidrolitice .

rol in diviziune , prin formarea septului de diviziune si prin intermediul mezozomilor .rol in sinteza peretelui celular .

PERETELE CELULAR

Structura de rezistenta , situat la exteriorul membranei celulare , avand in compozitie un polimer specific - PEPTIDOGLICAN .

Peptidoglicanul este un polimer complex , format din : lanturi de acid N-acetilmuramic si N-acetilglucozamina , si avand catene laterale tetra peptidice unite prin lanturi polipeptidice . In structura tetrapeptidelor intra acidul diaminopimelic , precursor al listinei intalnit numai la procariote .

Bacteriile Gram-pozitive au peretele celular alcatuit din 40-50 straturi de peptidoglican , precum si din acizi teichoici .

Bacteriile Gram negative au peretele alcatuit din 1-2 straturi de peptidoglican , dar au o membrana externa fosfolipidica , precum si lipopolizaharidul ( endotoxina ) . Spatiul dintre peptidoglican si membrana externa se numeste spatiu periplasmic .

Functiile peretelui celular sunt multiple :

asigura forma si dimensiunile celulei , in conditiile unei presiuni osmotice ridicate intra celular .

are rol in diviziunea celulara , servind de primer pentru propria biosinteza , si ia parte la formarea septului de diviziune .

este sediul unor antigene de suprafata , cu rol in inducerea raspunsului imun .

este sediul unor enzime

lipopolizaharidul bacteriilor Gram negative are rol in endotoxina .

Protoplastii , sferoplastii si formele L

Bacteriile lipsite de perete celular , prin hidroliza de catre lizozom , sau prin blocarea sintezei peretelui de unele antibiotice , in conditiile unei presiuni osmotice favorabile , supravietuiesc sub forma de protoplasti ( Gram-pozitive ) sau sferoplasti ( Gram-negative , care isi pastreaza membrana externa ) .

Bacteriile care , de obicei sub actiunea penicilinei , pastreaza reziduri de peptidoglican , si care se pot divide , iar repuse in mediu favorabil , fara antibiotic , revin la forma normala se numesc forme L. Formele L pot produce infectii cornice , iar revenirea la forma normala poate determina recaderea infectiei .

STRUCTURI EXTERNE ( FACULTATIVE )

CAPSULA

Capsula este un invelis extern , sintetizat de unele bacterii in mediul natural de viata ( conditii favorabile ) . De cele mai multe ori are structura polizaharidica ( pneumococ , Klebsiella ) , dar poate fi si polipeptidica ( Bacillus anthracis ) , sau din acid hialuronic ( Streptococcus pyogenes ) .

Capsula adevarata ( propriu-zisa ) formeaza un strat dens , bine delimitat , ce inconjoara peretele celular .

Glycocalixul este format dintr-o retea de fibre polizaharidice . ( Streptococcus mutans ) .

Slime - ul este un strat fin , discontinuu de material capsular present la suprafata unor bacterii .

Capsula are rol major in invazivitatea bacteriilor patogene , prin protectia impotriva fagocitozei si a actiunii unor antibiotice .

Antigenele capsulare au rol in identificarea bacteriana si clasificarea bacteriilor in serotipuri ( pneumococul ) .

Glicocalixul are rol major in aderenta ( Str. Mutans , cu rol in aparitia placii dentare si a cariei dentare isi datoreaza aderenta de smaltul dentar glicocalixului ) .

CILII ( FLAGELII ) sunt formatiuni filamentoase , lungi si subtiri , cu structura proteica , alcatuite din subunitati numite flageline ( proteine contractile ) .

Dupa numarul si dispozitia flagelilor , bacteriile pot fi : monotriche ( un singur flagel polar ) , amfitriche ( doi flageli ) , lofotriche ( un grup de flageli la o extremitate ) , peritriche ( mai multi flageli pe toata suprafata bacteriei ) .

Rolul cililor este de a asigura mobilitatea bacteriilor . Avand o structura proteica , au proprietati antigenice ( antigenele flagelare ) .

PILII ( FIMBRIILE ) sunt structuri filamentoase scurte , alcatuite din proteine numite piline . Exista doua feluri de pili :

pili comuni , mai numerosi pe suprafata celulei bacteriene , cu rol in adeziune , avand rol de factori de patogenitate .

pilii sexuali ( sex pili ) , intalniti mult mai rar ( de ex. La E.coli ) . Au rol in conjugarea bacteriana , formand punti de legatura intre cellule , urmat de transferal unidirectional de material genetic de la o celula la alta . Sunt codificati plasmidic .

SPORUL bacterian este o forma de rezistenta , fiind totodata singura forma de diferentiere la bacterii . In conditii nefavorabile de mediu unele specii bacteriene pot sporula : nucleul si o mica portiune adiacenta de citoplasma se inconjoara de un perete gros , rezistent , impermeabil , format din mai multe invelisuri sporale , bogat in dipicolinat de calciu . Initial se formeaza endosporul , care apoi se detaseaza de restul celulei . Continutul scazut de apa , si prezenta dipicolinatului de calciu confera sporului o rezistenta crescuta la temperature , uscaciune si actiunea substantelor dezinfectante . In conditii favorabile , sporul germineaza , cu formarea unei cellule vegetative . Dupa pozitia endosporului in celula , acesta poate fi : terminal , subterminal , central , iar dupa dimensiunile sale , poate fi deformat ( mai mare decat corpul bacterian ) sau nedeformat ( mai mic decat corpul bacterian ) .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

IZOLAREA SI IDENTIFICAREA GERMENILOR DIN SPECIA ESCHERICHIA COLI
Terminologia anatomica umana
Structura vaselor de sange
Biotehnologia producerii lizinei
Progenotul - ancestorul universal al lumii vii
Circulatia la plante
Influenta unor substante toxice (droguri, tutun, cafea si alcool) asupra organismului uman
Controlul integrat a populatiilor de insecte daunatoare si utileTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu