Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Influenta unor substante toxice (droguri, tutun, cafea si alcool) asupra organismului uman

Influenta unor substante toxice (droguri, tutun, cafea si alcool) asupra organismului uman


Influenta unor substante toxice (droguri, tutun, cafea si alcool) asupra organismului uman

Drogurile sunt substante chimice, solide, lichide sau gazoase, care atunci cand sunt absorbite in organismul viu, altereaza buna functionare a acestuia.

Drogurile modifica sentimentele, dispozitia, gandirea si dauneaza grav sanatatii.

Tentatia de a ajunge la stari euforice folosind drogurile este foarte veche, dacii si romanii foloseau prin fumat, unele droguri sau halucinogene (canepa indiana). Dupa primul razboi mondial drogurile au inceput sa fie folosite in toata lumea. Comertul ilegal cu droguri a facut mii de victime, afectandu-le starea de sanatate si a produs moartea altora.

In tara noastra aceasta practica a inceput dupa 1989 si a proliferat in perioada 1990-1996. Societatea romaneasca a fost luata prin surprindere deoarece aparatul judiciar si politienesc nu era pregatit si efectele sunt devastatoare.

Aceasta stare ar trebui sa fie ingrijoratoare deoarece produce scaderea natalitatii, a populatiei, creste infractionalitatea, si a morbiditatea.Cele mai cunoscute si utilizate droguri sunt:

produse depresoare care (anestezice) care inhiba activitatea sistemului nervos opiul, morfina, heroina, barbituricele, etc.

produse stimulente care stimuleaza activitatea sistemului nervos cocaina, amfetaminele, etc.

produse perturbatoare sau halucinogene care alterneaza starea de constiinta: canabisul, LSD, etc.

Spre deosebire de medicamente, efectele drogurilor asupra organismului sunt din cele mai diferite si mai adverse: somnolenta, halucinatie, ochi rosii, pupile dilatate, privire animalica, exacerbarea sau dezinteresul pentru viata sexuala, pierderea memoriei, dispret fata de viata, tendinta spre sinucidere, tulburari respiratorii, scaderea in greutate si in final moartea.

Toxicomanul este persoana care consuma droguri in mod repetat, pentru a obtine o anumita stare.

Tutunul. Nicotina este constituientul principal al plantei Nicotiana tabacum. Se extrage din frunzele de tutun si se prezinta ca un lichid incolor, antrenabil cu vaporii de apa, cu miros puternic. Poate patrunde in organism pe cale respiratorie, digestiva sau cutanata. Eliminarea se face mai ales renal, dar si prin plamani, transpiratie, saliva. Se elimina circa 10-20% substanta ca atare, restul sub forma de metaboliti.

Este un toxic puternic care initial mareste activitatea ganglionara, iar in faza urmatoare produce o inhibare a lor. Nicotina poate produce dependenta de 6-8 ori mai mult decat alcoolul, la fel de mare ca si cocaina. Se disting trei tipuri de dependenta:

sociala si comportamentala care se asociaza cu diferite momente ale zile (ex. pauza de cafea),

psihica corespunde mentinerii beneficiilor pe care le aduce nicotina fumatorului: senzatia de placere, satisfactie, stimulare intelectuala, etc.

fizica se instaleaza dupa cativa ani.

Tinand cont de cele trei tipuri de dependenta se disting trei tipuri de fumatori:

cu dependenta pur comportamentala (cinci tigari zilnic), se opreste din fumat si reia fumatul usor,

cu dependenta comportamentala si psihica (20 tigari sau mai mult zilnic), fumeaza pentru a regasi efectele psihoactive ale nicotinei,

cu dependenta fizica (mai mult de 20 tigari zilnic), asociate cu dependente comportamentale.

Reducerea sau stoparea fumatului este o cerinta sociala. In tot mai multe tari exista locuri in care nu se fumeaza, sau saptii special amenajate pentru acest lucru. Pachetele de tigari poarta inscriptii si fotografii cu efectele toxice ale nicotinei asupra organismului.

Cafeaua este considerata un aliment sau medicament, dar consumul abuziv poate dauna organismului.

A fost folosita pentru prima data de etiopieni, pentru a stimula organismul in lungile ceremonii religioase.

In compozitia cafelei sunt unele substante (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si declansarea unor boli. Componentul principal al cafelei este cofeina, substanta activa in numeroasele manifestari fiziologice ale cafelei in corpul uman.

Cafeaua are actiune psihostimulatoare, imbunatateste viteza de reactie a organismului si poate creea buna dispozitie. Cafeaua stimuleaza secretia gastrica si tranzitul intestinal. Sunt studii care indica rolul de blocant al cafelei in unele cancere hepatice si de colon.

Cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor, femeilor gravide sau persoanelor cu afectiuni hepatice, ulcere, boli cardiovasculare, hipertensive, etc.

Consumul indelungat de cafea poate da dependenta, ameteli, palpitatii, insomnii, neliniste, stari depresive, etc.

Alcool etilic este un drog in stare lichida, al carui consum duce la dependenta fizica si psihica. Este un toxic celular cu efecte tranchilizant asupra sistemului nervos central, blocand transmiterea impulsurilor nervoase. Alcoolul in doze mici este un stimulator. 

Alcoolismul este comportamentul constient sau nu prin care o persoana cauta indepartarea sevrajului prin consum de alcool. Alcoolismul se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra consumului de alcool, in ciuda consecintelor nefaste, a dereglarii gandirii, cea mai grava fiind negarea consumului.

Boala se instaleaza in patru faze, care se pot succede normal sau unele etape pot lipsi:

- faza prealcoolica in care alcoolul se consuma ocazional. Nu exista dependenta fizica sau psihica, dar se pot creea conditii pentru instalarea 

Alcoolistul este caracterizat fizic prin tulburari ale ficatului, inimii, sindromul retragerii, anemie, modificari de comportament, probleme legate de servici sau scoala, lege, etc.

Alcoolismul grav produce psihoze, in staarile de delirium tremens pot avea loc paralizii, momente de groaza intensa, sinucideri, omoruri, internarea imediata fiind necesara.

Alcoolismul afecteaza oamenii cu profesii dure, dar si tineretul din mediul urban si persoanele de varsta a treia, barbati sau femei, din mediul rural.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.