Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » biologie
ROLUL GLICOCALIXULUI

ROLUL GLICOCALIXULUIROLUL   GLICOCALIXULUI

Modul in care el este structurat, confera membranei rezistența mecanica, controland accesul catre straturile profunde ale sale, deci catre bistratul lipidic și catre componentele proteice ale acesteia.

Prin componentele acide din structura lor (acizii sialici, acizii uronici, gruparile sulfat), lanțurile oligo-(poli-) zaharidice ale glicocalixului participa la sarcina negativa a suprafeței celulare. Incarcatura negativa a suprafeței celulare, o caracteristica general valabila tuturor celulelor, face ca interacțiunile dinte acestea sa nu se poata realiza decat sub control celular, in zone (microdomenii) ale membranelor inalt specializate in realizarea acestei funcții. In aceste zone se formeaza ceea ce numim joncțiuni celulare, structuri specializate ale membranelor cu organizari și funcții diverse

Fenomenele de recunoaștere celulara sunt implicate și in procese biologice in care interacțiunile dintre celulele participante sunt temporare și tranzitorii.

Exemplificam prin (i) ceea ce se intampla la extravazarea leucocitelor in zonele de inflamare tisulara și (ii) prin implicarea structurilor glucidice in procesul de fertilizare.

(i)      Extravazarea celulelor sanguine are loc printr-un proces al carui efect este trecerea lor printre celulele endoteliale din fluxul sanguin in țesuturi, fenomen denumit diapedeza.

Recrutarea leucocitelor aflate marginal in fluxul sanguin din vasele de sange ale zonelor inflamatorii, implica structurile glucidice ale glicocalixului acestora. Procesele inflamatorii duc la eliberarea de stimuli care acționeaza asupra unor receptori din membranele celulelor endoteliale, conducand la expunerea pe suprafața luminala a acestora (in ariile inflamate) a unor glicoproteine cu actrivitate lectinica, denumite Pselectine.

(ii)  Pe fenomene de recunoaștere celulara care implica structurile glucidice ale glicocalixului se bazeaza și compatibilitațile de grup sanguin ale sistemului ABO. Purtatoarele antigenelor de grup sanguin sunt glicolipidele aflate in membranele celulelor sanguine

(iii)            Fertilizarea este procesul prin care spermatozoidul fuzioneaza cu ovocitul.

Pentru realizarea acestui proces, spermatozoizii trebuie sa ajunga in tractul reproducator feminin, unde sufera un fenomen de capacitare ce dureaza, la om, 5-6 ore.

Capacitarea consta in   modificari ale compoziției lipidice și glicoproteice a suprafeței capului spermatozoidului, ca și in creșterea metabolismului și motilitații acestuia.

Mecanismele acestor transformari structurale și funcționale sunt declanșate de patrunderea anionului bicarbonat printr-un canal specific din membrane spermatozoidului și activarea unei adenilat ciclaze.

Spermatozoidul astfel capacitat poate traversa stratul celulelor foliculare ce inconjoara ovocitul, pentru a ajunge la zona pelucida, un inveliș glicoproteic al ovocitului, format din trei glicoproteine denumite ZP1, ZP2 și ZP3.

Ajuns aici, el se lega de structuri O-glicozidice ale ZP3, printr-o componenta a membranei zonei acrozomale, care prezinta, dupa toate probabilitațile, activitate galactozil-transferazica.

Zona pelucida acționeaza ca o bariera ce confera specificitate de specie fertilizarii, astfel incat aceasta nu se poate realiza intre elemente ale unor specii diferite. Eliminarea zonei pelucida a ovocitului permite fertilizarea elementelor aparținand unor specii diferite, insa zigoții hibrizi astfel obținuți nu sunt viabili, nu se dezvolta. Interacțiunea descrisa mai sus intre spermatozoid și ZP3, declanșaza ceea ce se numește reacție acrozomala.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Histologia
Tesutul conjunctiv
CONTAMINAREA CULTURILOR DE CELULE ANMALE
Lipidele
Apa in organism
Descrierea lipidelor membranare și caracterizarea bistratului lipidic
STOMACUL (VENTRICULUS GASTER)
Proteinele membranare
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu