Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Tesutul epitelial

Tesutul epitelial


Tesutul epitelial

Tesutul epitelial acopera suprafata externa a corpului alcatuind tegumentul si captuseste suprafata interna a organelor cavitare: tub di­gestiv, cai respiratorii(mucoase) etc. Totodata participa la formarea glandelor secretorii. Alte tipuri de epitelii receptioneaza stimulii din mediul extern: epiteliul olfactiv, retina etc.

Tesutul epitelial este alcatuit din celule de forme diferite, unite intre ele printr-o cantitate redusa de substanta intercelulara, numita ci­ment intercelular

Intre tesutul epitelial si tesutul conjunctiv exista o stransa legatura generata de o necesitate fiziologica: tesutul epitelial nu are vase sangui­ne, astfel incat hranirea sa se face pe seama tesutului conjunctiv, prin intermediul caruia vasele sanguine ajung pana la membrana bazala; de aici plasma impreuna cu substantele nutritive ajung la celulele epiteliale printr-un proces de imbibitie.

Tesutul epitelial contine terminatii nervoase care asigura sensibili­tatea cutanata sau exteroceptiva.

Dupa functia pe care o indeplinesc celulele, epiteliile se clasifica in:a)    epiteliul scuamos (captuseste peretii vaselor de sange si cavitatile corpului) are rolul de a diminua frecarea intre suprafete.

b)   epiteliul cubic (formeaza peretele glandelor secretorii), are rol secretor, in elaborarea mucusului cu rol protector.

c)    epiteliul cilindric se gaseste la nivelul organelor interne (stomac, intestin), are rol in secretia mucusului cu rol protector.

d)   epiteliul pseudostratificat ciliat se gaseste la nivelul cailor respiratorii si are rol protector si de eliminare a particulelor de praf.

e) epiteliul stratificat se gaseste mai ales la suprafata corpului formand pielea sau tegumentul cu roi protector, care permite evaporarea si asigura termoreglarea.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.