Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Agropyron repens (Fam Gramineae)

Agropyron repens (Fam Gramineae)


Agropyron repens (Fam Gramineae)

Denumiri populare :albei,chir,graul mantii,ragalie.Planta spontana, perena care creste prin locuri cultivate si necultivate.Se gaseste ca buruiana pe terenurile prost intretinute,nisipoase sau argiloase, prin tufarisuri.Infloreste din iunie pana la sfarsitul lui august.Poate fi confundat cu Cynodon dactylan (pirul gras).Pirul medicinal are spicul digital si cu o singura axa. Recunoasterea se face pe cale chimica,tratand fiertura de rizom cu tinctura de iod.Daca se albastreste atunci pirul nu este medicinal.

Proprietati :Diuretic si diaforetic,fungistatic si antimicrobian, tonic si remineralizant al sistemului osos, produce transpiratie favorizand scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp.

Componentii principali: saponine, fructosane, inozitoli, ulei volatil ,vitaminele A si B , acid salicilic, mucilagii, saruri de potasiu si siliciu.Indicatii :in bronsite, raceli, gripa, in dermatologic datorita proprietatilor antimicrobiene ; amelioreaza prin diureza bolile renale si vezicale.

Mod de folosire :infuzie si decoct-2 g% ca diuretic si diaforetic, luandu-se 3-4 ceaiuri pe zi, caldute si indulcite ; infuzie-o lingura de rizom maruntit se opareste sau se fierbe cu 250 ml apa, se beau 2-3 ceaiuri pe zi, caldute si indulcite.

Utilizari populare : contra ciumurelii sub forma de ceai ;ca diuretic-solutia rezultata din rizomi ; in suferinte de incuiere-radacinile de pir uscat sunt taiate bucatele si fierte in apa, din care se ia peste zi , pana se slobozesc (in acest timp bolnavul ezita total bauturile spirtoase). (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 198, 199).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.