Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Calendula officinalis (Fam Compositae)

Calendula officinalis (Fam Compositae)


Calendula officinalis (Fam Compositae)

Denumiri populare: calinica, filimica, ochi galbeni, rosioara sau rujulita. Planta cu tulpina inalta pana la 75 cm, puternica, ramificata si paroasa, cu flori centrale de culoare galbena.Originara din sudul Europei, se cultiva ca planta ornamentala.Prin cultura s-a realizat o serie de varietati decorative.Terapeutic se foloseste numai varietatea caracterizata prin flori de culoare galben-portocalie.Poate fi gasita de la campie pana la zona montana,in terenuri necultivate,pe marginea drumurilor si cailor ferate.Infloreste din mai pana in septembrie.

In scopuri medicinale se folosesc numai florile marginale (Flores Calendulae sine receptaculis).Florile se rup fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltatul se face succesiv 3-4 zile,dupa ce se ridica roua pana seara,se usuca in straturi subtiri la umbra.Proprietati : Intern :diaforetic,sedativ, antiinflamator gastrointestinal, colagog si coleretic, are actiune bactericida si antitricomonazica.

Extern :ca antiinflamator hemoroidal,cicatrizat (prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor).

Componentii principali: saponozide triterpenice ; carotenoide dintre care- licopina, alfa si beta -caroten, nelicopina A, rubixantina,substante amare,mucilagii, vitamina C.

Utilizari populare: planta fiarta in vin sau in apa cu sofran se ia contra icterului; in apa cu care se sopala copii, ca sa doarma linistiti;decoctul din planta se foloseste contra bolilor de piele; ceaiul din florile uscate la umbra se foloseste impotriva ulcerului, icterului si leziunilor uterine. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. 129, 130, 131).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.