Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Cichorium intybus (Fam Compositae)

Cichorium intybus (Fam Compositae)


Cichorium intybus (Fam Compositae)

Denumire populara : andiva. Planta erbacee perena, cu flori albastre, spontana si adesea cultivata pentru radacinile sale, din care se extrage un surogat de cafea. Cicoarea de gradina- planta bienala legumicola de la care se consuma frunzele care cresc la baza, inalbite prin musuroire. Este raspandita in paduri si fanete, pe marginea drumurilor, a culturilor, in locuri necultivate, din zona de campie pana la cea montana.

In scopuri medicinale se intrebuinteaza partile aeriene ( Herba Cichorii) care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in iulie-august, cand tulpinile nu au apucat sa se lignifice ; si radacinile (Radix Cichorii) care se recolteaza in septembrie- octombrie.Proprietati : eupeptic-amar si colagog ; diuretic si laxativ hipoglicemiant.

Componentii principali: un glicozid al esculetinei numit cicorina, insulina, colina, levuloza, fier, fosfor, calciu; radacina contine substante triterpenice amare, lactucina si lactupicrina, insulina, intibina, fructoza, pentozane, alfa si beta lactucerol, ulei volatil, rezine. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 102, 103).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.