Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Glycyrrhiza glabra (Fam Leguminosae)

Glycyrrhiza glabra (Fam Leguminosae)


Glycyrrhiza glabra (Fam Leguminosae)

Denumiri populare:cioring, cioringlov, firuta, iarba dulce,, iarba tare, radacina dulce. Planta erbacee perena sau arbusti cu frunze imparipenat- compuse, flori mici, liliachii si fructe spinos- paroase. Are aspect de subarbust ce creste spontan, dar si in cultura. Ii priesc solurile nisipoase sau nisipo-lutoase. In flora spontana este putin raspandit, in special in albiile parasite ale unor rauri, in luminisuri, in locuri necultivate. Infloreste in lunile iunie-iulie. Se poate confunda cu Glyeyrrhiza echinata (Cioranglav) de la care se exploateaza radacina (Radix Echinatae) pentru intrebuintari industriale. Inflorescentele ei sunt globuloase cu flori inghesuite, alburii-violacee, la Glyeyrrhiza glabre sunt alungite, cu flori mai laxe, albastre-violet. Pastaile sunt mucronate si acoperite cu pori teposi, rigizi si sunt grupate intr-o maciulie, in timp ce la g. glabra sunt glabre si izolate.In scopuri medicinale se recolteaza partile subterane, rizoamele si radacinile (Radix Liqiritiae), din luna martie pana la inceputul lui mai, inainte de inflorire si toamna, dupa caderea frunzelor, de la specii care au cel putin 3-4 ani.

Proprietati : fluidizeaza secretiile traheobronsice si faringiena, are actiune diuretica, antispasmodica, antiinflamatoare si antiulceroasa in ulcerul gastric.

Componentii principali: glicireizina, acid glabric, rezine, lipide, amidon, zaharuri, substante minerale, vitaminele B, acid benzoic, albumina.

Utilizari populare: contra tusei de piept se bea decoctul din rizom. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 149, 150).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.