Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Ocimum basilicum (Fam Labiatae)

Ocimum basilicum (Fam Labiatae)


Ocimum basilicum (Fam Labiatae)

Denumiri populare : borjolica, bosioc, matacina. Planta erbacee, cu tulpina paroasa, inalta de 20-60cm, cu flori mici, albe sau roz. Infloreste din iulie pana in septembrie. Specia este zonata in Campia Baraganului, Burnazului, Olteniei si Timisului.

In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene ale plantei (Herba Basilici) formate din tulpini si ramuri tinere, cu sau fara inflorescente, acoperite de frunze de culoare verde. Se pot realiza pana la 3 recoltari pe an, in perioada iulie-septembrie, la inceputul infloririi, taindu-se planta la 8-12 cm de la pamant.Proprietati : aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, reduce starile de voma.

Componentii principali:ulei volatil, saponozide triterpenice. Uleiul volatil este bogat in estrargol (pana la 80%) si linanol(50%)

Utilizari populare: frunzele de busuioc se pun pe taieturi si bube, iar in legaturi la urmele de pe gat si sale, fumul rezultat din punerea frunzelor pe jaratec se trage in piept contra tusei. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Editura Stiintifica Buc.1992 pag 92).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.