Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » botanica
Vaccinium myrtillus (Fam Ericaceae)

Vaccinium myrtillus (Fam Ericaceae)


Vaccinium myrtillus (Fam Ericaceae)

Arbust scund cu frunze oval-alungite. Pe crengutele arbustului cresc fructe (bace) nrgru-  albastrui,brumate cu gust acrisor.Afinul este raspandit in zonele de munte, de la limita inferioara de existenta a molidului pana in zonele alpine de la 2250 m.

In scopuri medicinale se intrebuinteaza frunzele (Folium Myrtillus) si fructele (Fructus myrtillus)

Proprietati :astringent, antidiareic si antihelmintic.

Indicatii:Antidiaberic.Datorita principiului activ, mirtilina numita si insulina vegetala, scade zaharul din sange. Pentru cresterea eficacitatii, frunzele de afin pot fi asociate cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se indulceste cu zaharina sau ciclamat de sodiu (un comprimat este echivalent cu o lingurita de zahar) sau e consumat neindulcit.Antidiareic. Taninul din fruct are actiune astrigenta, precipita asupra proteinelor mucoaselor celulelor tractului digestiv ; precipita si aglutincaza proteinelor florei patogene, diminuand actiunea substantelor toxice si iritante.

Guta. Reumatism. Infectii urinare. Uremie.

Mod de folosire:intern- sub forma de infuzie :2 lingurite de 500 ml. apa clocotita. Se bes caldut, fractionat in trei reprize in decursul unei zile.

Fructul la V. myrtillus are un suc negricios care pateaza.

Componentii principali ai fructelor : tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, antociani, acizii citric, malic, axalic.

Proprietatile vasoprotectoare ale antocianilor au stimulat studii intense in cadrul Institutului de cercetari farmaceutice in vederea izolarii acestor principii active din fructele de V. myrtillus, materializate prin obtinerea la scara industriala a produsului Difebion. In urma consumarii fructelor de afin, ochiul minerului se adapteaza mai usor cand trece de la lumina la intuneric. In ultimul deceniu s-au obtinut o serie de preparate cu proprietati terapeutice deosebite in dezvoltarea capacitatii vizuale la aviatorii de pe aparatele supersonice.

Recoltarea :fructele se culeg pana ajung la maturitate in lunile iulie- august, cu piepteni speciali confectionati dintr-o scandura, avand batute cuie la distante mai mici decat diametrul fructelor, iar frunzele de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie. (Terapia naturista. Raducanu Dumitru. Ecaterina Dumitru. Pag.78 ).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.