Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » botanica
Viroze la plante

Viroze la planteViroze la plante

Virusurile: nu au specifitate de fixare pe peretele celular vegetal de accea infectia se realizeaza indirect. Sunt inoculata in plante de animale si insecte sugatoare.Se dezvolta intracelular, odata inoculate in citoplasma se inmultesc rapid, perioada de incubatie e de la cateva zile la ani.

Mozaicul mazarei Pisum virus 2 syn. Marmor leguminosarum Agent patogen.Agentul etiologic al acestei boli este Pisum virus 2 Smith syn. Marmor leguminosarum Holmes.Virusul se prezinta sub forma de particule de forma filamentoasa de 750 x12 m.Este inactivat la 60-64C, dilutia limita este de 1:5 000 iar rezistenta in sucul extras din plante este de doua zile. Pe cale naturala, transmiterea se face prin afide (Myzus persicae, Aphis fabae, Macrosiphum solanifolii). Transmiterea prin seminte se face intr-o masura mai redusa atat la mazare cat si la bob. In natura, sursa principala de infectie o constituie trifoiul rosu, bobul, lintea, nautul.
Mozaicul frunzelor de sfecla - Beta virus 2 syn .Marmor .Agentul patogen Agentul etiologic este Beta virus 2 Smith syn. Marmor betae HolmesLa microscopul electronic se observa sub forma de particule filamentoase flexuoase de 730 x12 m.Temperatura de inactivare este cuprinsa intre 55-60C, temperatura la care virusul este inactivat in 10 minute. Acest virus are dilutia limita 1: 4 000 si se pastreaza ca atare in sucul extras din frunzele bolnave timp de 24-48 de ore.In frunzele infectate mentinute la - 20C, longevitatea virusului este de 12 luni. In celulele sfeclei virusul formeaza incluziuni de forme caracteristice, de turbina sau satelit.In perioada de vegetatie a plantei virusul se transmite prin intermediul a peste 28 de specii de afide printre care vectorii principali sunt: Myzus persicae, Aphis fabae, Macrosiphum solaniforme. Persistenta bolii de la un an la altul este asigurata prin butasii de sfecla, culturile semincere de sfecla de zahar, sfecla rosie si spanacul de toamna.In conditiile din tara noastra primele plante infectate se observa la inceputul lunii iunie,iar apoi atacul creste treptat, datorita zborului intens al insectelor vectoare in luna iulie.

Mozaicul dungat al orzului Virothrix hordei Agentul patogen. Agentul etiologic este Virothrix hordei Protenko et Legunkova.Virusul se prezinta sub forma de particule drepte, rigide cu dimensiuni de 128-20m. Temperatura de inactivare este in jur de 68C, iar dilutia limita de 1: 1 000.Longevitatea in suc este de 15-20 de zile. Exprimental poate fi transmis prin inoculare de suc.In natura se raspandeste prin intermediul polenului, al apei de gutatie, prin contactul plantelor bolnave cu cele sanatoase si prin samanta, cand este afectat embrionul.Virusul prezinta numeroase tulpini care se deosebesc prin gravitatea simptomelor pe care le produc la diferite specii de plante.

Mozaicul marului Pirus virus 2 syn. - Marmor mali Agentul patogen - Boala este produsa de Pirus virus 2 (B. et J. Smith) syn. - Marmor mali Holmes.Virusul se prezinta sub forma de particule izodiametrice de 25 - 29 m, cele de dimensiuni mai mari fiind infectioase. Temperatura de inactivare este de 54C iar dilutia optima 2: 1000.Transmiterea si raspandirea virusului se realizeaza prin altoire sau grefe de scoarta, simptomele bolii aparand in cateva saptamani sau in primavara urmatoare. Virusul se transmite si prin seminte iar la puietii din pepiniere si prin anastomoze radiculare.

Dungarea galbena a cepei - Allium virus 1 syn. -Marmor cepae Agentul patogen. Boala este produsa de Allium virus 1 Smith syn Marmor cepae Holmes.Particulele de virus se prezinta sub forma de filamente flexuoase de 16x772m. Virusul este inactivat la 70-80 C, iar dilutia limita de infectie este 1: 10 000. In vitro virusul rezista 4 zile la 29C.In natura virusul este transmis de afide : Aphis rumicis, Aphis pomii, Myzus persicae sau prin mijloace mecanice iar primele simptome apar la 5-12 zile de la contaminare.De la un an la altul, sursa de infectie este asigurata prin folosirea la plantare a bulbilor infectati sau, de speciile spontane atacate de aceasta viroza.

Mozaicul soiei - Soja virus 1 - Marmor sojae Agentul patogen. Boala este produsa de Soja virus1 Smith syn. Marmor sojae Holmes.Virusul se prezinta sub forma de particule filiforme de 750 x12 m.Temperatura de inactivare este de 55-62C, iar dilutia limita este de 1: 10 000.Virusul isi pastreaza puterea de infectie in sucul extras din planta virozata timp de 2-4 zile.In natura, boala se transmite prin afide : Acyrthosiphon pisum, Aphis fabae, Myzus persicae,sau prin contactul direct dintre plante.Se poate transmite experimental prin inoculare de suc celular. De la un an la altul se transmite prin seminte infectate. Din samanta virusul trece in planta unde se raspandeste in toate tesuturile iar prin floem ajunge in samanta, localizindu-se in embrion.Ca o consecinta a bolii, planta fixeaza mai putin azot din atmosfera, ceea ce duce la acumularea de amino-acizi liberi in celule, care vor fi folositi la sinteza capsidelor, invelisul proteic al virionilor, iar productia se micsoreaza cu 8-25%.

Mozaicul in forma de benzi al frunzelor- Prunus virus 9 .Agentul patogen. Prunus virus 9 Christoff. Dupa Christoff, virusul se poate transmite prin intermediul afidelor (Anuraphis padi); in conditii de sera si camp se transmite prin altoire si oculatie. Perioada de incubatie in conditii de sera dureaza 6 saptamani.Ca planta indicatoare este folosit, in conditii de sera si camp, prunul japonez (Prunus salicina, soiul Shiro).Mozaicul tomatelor Cucumis virus1 syn. Marmor cucumeris Agentul patogen. Boala frunze de feriga la tomate este produsa de virusul mozaicului castravetilor, Cucumis virus 1 Smith syn.Marmor cucumeris Holmes.Acest virus se prezinta sub forma de particule sferice de aproximativ 30m diametru , cu dilutia limita 1:10 000. Longevitatea in suc este de 3-6 zile la 20 C iar in frunzele uscate virusul rezista 9 ani.Temperatura de inactivare este cuprinsa intre 50-60 C.In natura se transmite prin peste 60 de specii de afide. De la un an la altul virusul se poate transmite prin samanta.

Mozaicul X al carfofului Solanum virus 1 syn. Marmor dubium .Agentul patogen. Agentul patogen este Solanum virus 1 Smith syn Marmor dubium Holmes. Virusul se prezinta sub forma de bastonase flexuoase lungi de 500 - 525 m si groase de 10-15 m. Temperatura de inactivare este 69 -74 C, timp de 10 minute sau de 50 C timp de 24 de ore.In frunze uscate virusul ramine activ mai multe luni, iar in frunzele inghetate peste 4 ani. Dilutia limita de infectie este de 1 : 100 000.In celulele cartofului, virusul X produce incluziuni sub forma de benzi (particule virale) si incluziuni proteice lamelare la care proteina nu este inrudita cu capsida virionului.Nu este un virus omogen. Prezinta mai multe tulpini care produc simptome diferite in functie de soiuri si de specia gazda. Tulpinile sunt normale, inelare si brune si se deosebesc prin virulenta si specificitatea antigenica.Virusul X se poate raspandi usor prin sucul plantelor virozate, prin contactul intre frunzele bolnave si cele sanatoase, prin contactul dintre radacini, prin lucrarile culturale.Experimental a fost transmis prin insecte cu aparat bucal pentru rupt (Melanopus differentialis), prin cuscuta si mai recent prin sporii ciupercii Synchitrium endobioticum. Nu se transmite prin samantasau afide.De la un an la altul boala se transmite prin tuberculi. La tomate, virusul X se transmite si prin resturile vegetale ramase peste iarna in sol.

Virusul Y al cartofului Solanum virus 2 syn Marmor upsilon.Agentul patogen. Agentul etiologic este virusul Y: Solanum virus 2 Smith, syn. Marmor upsilon. Acesta se prezinta sub forma de filamente flexuoase de 710 m -11m.Temperatura de inactivare este de 56- 60C, dilutia limita de 1: 100 000 iar rezistenta particulelor in suc celular de 18 zile.Virusul rezista in frunze uscate 11 luni si in tesuturi inghetate peste un an.In citoplasma celulelor au fost puse in evidenta incluziuni tipice, care sunt folosite in diagnosticarea rezistentei materialului de ameliorare la virusul Y. Virusul invadeaza progresiv tesuturile, poate migra pe cale vasculara ajungand astfel in tuberculi.In natura se transmite prin afide (Myzus ornatus, Aphis gossypii) care pentru a achizitiona si inocula sucul cu virus trebuie sa se hraneasca 15-60 de secunde.Se mai poate transmite pe cale mecanica, prin contact. De la un an la altul, virusul se transmite prin tuberculi de cartofi infectati. In cultura, plantele crecute din acesti tuberculi cat si cele infectate imediat sau dupa 36 de zile de la rasarire reprezinta principalele surse de infectie; infectiile se produc pana la jumatatea lunii iulie.Fiind destul de sensibil la actiunea agentilor externi, nu se pastreaza in resturile de plante bolnave din camp si nu se transmite prin sol.

Varsatul prunului ( Plum -pox ) P.P.V. - Prunus virus 7 syn Annulus pruni Agentul patogen. Boala este produsa de Prunus virus 7 Cristoff syn., Annulus pruni Cristoff.

Mozaicul galben al fasolei Phaseolus virus 2 syn. Marmor manifestum Agentul patogen. Agentul patogen este Phaseolus virus 2 Smith syn Marmor manifestum Frandzen.Particulele virale sunt filiforme, de 750x15 m. Virusul este inactivat la 56-60C iar dilutia limita este de 1: 1000 , putand ajunge 10410p1520k la unele tulpini pana la 1: 3 000. Se poate mentine in vitro de la 24 pana la 48 de ore; in frunzele uscate rezista doi ani.In natura virusul este transmis prin afide Myzus persicae, Aphis fabae, Macrosiphum euphobiae. Experimental se poate transmite prin inoculare de suc.Spre deosebire de virusul mozaicului comun al fasolei,virusul galben nu se transmite prin seminte.Mozaicul comun al tutunului - Nicotiana virus 1 syn Marmor tabaci .Agentul patogen. Mozaicul comun al tutunului este produs de Nicotiana virus1 (Mayer) Smith syn Marmor tabaci Holmes.Virusul se prezinta sub forma de bastonase drepte si rigide de 300x15m. Particulele sunt formate din 2230 subunitati identice (capsomere) care alcatuiesc invelisul proteic (capsida) si o catena de ARN, ambele dispuse in spirala.Virusul este inactivat termic in suc celular la 90-92C iar in frunzele uscate la 150C.Sucul mentinut la temperatura camerei isi pastreaza infectiozitatea mai multe luni, iar in frunzele uscate virusul rezista mai multe decenii. Dilutia limita este 1 : 1 000.000.Virusul este foarte rezistent la uscaciune, pastrandu-si vitalitatea mai multi ani in frunzele din ierbare. Rezista la temperaturi ridicate, isi pastreaza infectiozitatea in alcool la 60-70, suporta usor glicerina, fiind distrus de apa oxigenata.Virusul se transmite prin sol, prin contact intre plante. Rezista timp indelungat in resturile de plante din sol, pe inventarul agricol, pe hainele si mainile lucratorilor.Acest virus nu se transmite la tutun prin insecte iar prin intermediul semintei se transmite numai la tomate.Virusul mozaicului tutunului prezinta mai multe tulpini care pot fi impartite in tulpini de tip tomato si de tip tobacco ce pot fi diferentiate pe cale serologica.

Patarea inelara a tutunului Nicotiana virus 12 syn Annulus tabac.Agentul patogen Patarea inelara a tutunului este produsa de Nicotiana virus 12 syn. Annulus tabaci.Particulele virale sunt poliedrice , de 20-28m diametru.Inactivarea termica se produce la 60-70C, rezistenta in suc este de 3-4 zile iar dilutia limita este intre 1: 1000 -1: 10 000.Transmiterea virusului in natura se face prin nematodul Longidorus elongatus iar in mod experimental prin inoculare de suc celular.

Scurt nodarea - Marmor viticola Holmes (sin. Vitis virus 1 Stranak Smith).Agentul patogen - Virusul are forma poliedrica, cristalele masurand 30 m .Transmiterea virusului se poate face prin altoire, iar in natura prin anastomozele radiculare cat si prin intermediul nematodului Xiphinema index.

Mozaicul nervurian al vitei de vie - Grapevine vein mosaic virus Agentul patogen. Virusul ataca numai speciile genului Vitis. Ca planta indicatoare se foloseste soiul St. George pe care virusul formeaza pete verzui-deschis in lungul nervurilor. Agentul patogen se transmite numai prin altoire.

Mozaicul dungat al graului - Marmor virgatum Agentul patogen. Boala este produsa de Marmor virgatum Mc. Kinney. Este un virus filamentos , flexibil- rigid de 15-700m Temperatura de inactivare este 52-54 C iar dilutia limita este 1:1000 si 1: 1 500.Rezista in suc 4 zile la 20C si 20 de zile la 30C.In natura se transmite prin acarieni : Aceria tritici, A.tulipae. Ca surse permanente de infectie sunt buruienile gazda de ex. Lolium multiflorum. Insa in circuitul anual al virusului un rol important revine graului de toamna si samulastrei, deoarece acestea adapostesc vectorii bolii.Virusul nu se transmite prin sol sau prin samanta, ierneaza impreuna cu vectorul in cerealele de toamna si in gramineele perene.Factorii de mediu pot influenta inmultirea si raspandirea virusului, cat si a vectorilor, care sunt sensibili la uscaciune.Rezistenta soiurilor de grau difera la 11111j916l infectiile cu Marmor virgatum. Soiurile de Triticum durum sunt foarte sensibile, ca si cele de Triticum aestivum ssp. vulgare.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Rosmarinus officinalis (Fam Lamiaceae/Labiatae)
Patarea frunzelor si basicarea fructelor de tomate
Rosa canina (Fam Rosaceae)
Nigritella rubra (Fam Orchidaceae)
Helianthus annuus (Fam Compositae)
Xanthium spinosum (Fam Compositae)
Ricinus communis (Fam Euphorbiaceae)
Aesculus Hippocastanum (Fam Hippcastanaceae)
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu