Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
Acid Salicilic

Acid Salicilic
Acid Salicilic

Acidul salicilic ( acidul 2-hidroxibenzoic) M=138g este o substanta cristalina aciculara, incolora sau o pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust caracteristic dulceag, apoi acru, cu p.t.= 159°C ( sublimeaza). Este putin solubil in apa si partial in alcool etilic (49,6g/100cm³ la 15°C). Se dizolva in hidroxizi si carbonati alcalini, grasimi, solventi organici. Stare naturala. Acidul salicilic se gaseste in salcie sub forma unui glicozid numit salicina. Are proprietati antiseptice si dezinfectante slabe. Este folosit la conservarea alimentelor si in dermatotogie Acidul salicilic este o substanta foarte iritanta si nu poate fi administrat ca medicament Derivatii acidului salicilic sunt insa utilizati ca medicamente analgezice, antiseptice si antiinflamatorii:

Acidul orto-acetilsalicilic( aspirina, 2-acetixibenzoic, acidul 2-acetilsalicilic) esterul acetic al acidului ortohidroxibenzoic ( salicilic), este o substanta cristalina aciculara incolora sau o pulbere cristalina alba, fara miros( uneori miros slab de acid acetic) si cu gust acru. In aer umed hidrolizeaza partial. Se dizolva in solutie de hidroxizi si carbonati alcalini si in amoniac. Este partial solubil in apa si alcool etilic 90% (20g/100cm³ la t= 20°C ).

Actiunea farmacologica. Acidul orto-acetilsalicilic, introdus in terapeutica in anul 1899, este cel mai utilizat medicament de sinteza.

Are actiune analgezica, antiinflamatorie, antitermica si anticoagulanta, de intensitate moderata, micsorand sau inlaturand durerile de cap(cefalee), nevralgii9 de-a lungul unui trunchi nervos) dentare, astralgii (articulare reumatice), mialgii, dureri menstruale.

Principalele fenomene secundare sunt tulburarile gastrointestinale la doze crescute si repetate si rar hemoragii sanguine. Se administreaza sub forma de comprimate.

Acidul salicilic efervescent-efesal, obtinut prin asociere cu citrat de sodiu si bicarbonat de sodiu, este mai bine tolerat de organism prin micsorarea iritatiei gastrice.

Obtinere. Acidul oro-acetilsalicinic se fabrica prin acetilarea acidului salicilic de exemplu ca anhidrida acetica, clorura de acetil sau cetena. Acidul orto-acetilsalicilic se obtine printr-o sinteza KOLBE-SCHMIDT din fenolat de sodiu, conform ecuatiilor reactiilor:Fabricarea aspirinei la noi in tara cuprinde urmatoarele faze tehnologice:acetilarea, cristalizarea, filtrarea, centrifugarea, uscarea, macinarea, cernerea , ambalarea, recuperarea aspirinei si a acidului acetic din apele mame. Acidul salicilic este acetilat cu anhidra acetica, solvent acid acetic, in prezenta unei baze organice: piridina.

REACTIA DE ACETILAREA ( fig 2.5) are loc intr-un reactor emailat 4, prevazut cu

agitator si manta de incalzire, la presiune normala. Se introduc prin aspirare acidul acetic si anhidrida acetica in rezervorul 1, prin vasul tampon 2 si vasul de masura 3. Se adauga apoi, sub agitare, acidul salicilic, prin gura de incarcare(vizitare). Se incalzeste moderat pana la 46°C, apoi se opreste aburul. La temperatura de 51°C se adauga piridina. Reactia fiind exoterma, temperatura se ridica la 71°C. Masa de reactie se filtreaza prin filtrul 5. Cristalizarea are loc in cristalizorul 6, prevazut cu manta de racire-incalzire, unde suspensia se raceste la t=18-20°C, timp de 6 ore. Separarea cristalelor de aspirina se face prin trecerea suspensiei, cu ajutorul aerului comprimat, in centrifuga sau filtru presa 7. Aspirina se spala cu acid acetic. Apele mame se colecteaza in montejusul 9 si se pot utiliza la o noua acetilare.

Uscarea aspirinei se face la 50-60°C in uscatorul 8 pe tavi pana la disparitia mirosului de otet( 3-4 ore).

Vaporii de otet sunt evacuati printr-un exhaustor

Aspirina uscata se macina intr-o moara si se ambaleaza in saci de hartie.

Recuperarea aspirinei. Apele mame rezultate la spalarea aspirinei sunt trecute cu ajutorul aerului comprimat in distilatorul 10, unde se separa acidul acetic la t= 118--120°C, ce este condensat si racit in schimbatorul de caldura 13.

Purificarea superioara a acidului acetic se face in bidistilatorul 15. Aspirina din apele mame este filtrata in filtrul 11 si dupa cristalizare in cristalizatorul 12 este reintrodusa in centrifuga 7.°Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Caracterele solventilor organici
DETERMINAREA AMONIACULUI DIN APA
Tipuri sau mecanisme de ionizare
Reducerea in sisteme complexe
Instabilitati interfaciale la interfata lichid - lichid
Hidroliza nucleoproteidelor
Efectul Bénard - Marangoni
Impactul biocombustibililor asupra mediului inconjuratorTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu