Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
DETERMINAREA AMONIACULUI DIN APA

DETERMINAREA AMONIACULUI DIN APA
DETERMINAREA AMONIACULUI DIN APA

Generalitati: amoniacul rezulta in apa din degradarea incompleta a substantelor organice care contin azot sau poate proveni de asemenea din sol. El reprezinta primul stadiu de descompunere al substantelor organice cu continut de azot in molecula lor si de aceea ne indica o poluare recenta (ore- zile) si in consecinta foarte periculoasa.

  1. Determinarea colorimetrica fara distilare

Principiul metodei: amoniacul formeaza cu reactivul Nessler un complex colorat in galben de iodura de oximercur-amoniu ce se poate colorimetra.

Reactivi : -apa bidistilata lipsita de amoniac

-reactiv Nessler : Solutia alcalina a tetraiodomercur (II) de potasiu sau potasiu tetraidomercur (II), se intrebuinteaza in chimia analitica, sub denumirea de reactiv Nessler, pentru recunoasterea ionului amoniu.-amestec alcalin : 10g carbonat de sodiu si 10g hidroxid de sodiu se dizolva in cativa ml de apa bidistilata intr-un cilindru gradat de 100ml si se completeaza la semn cu apa bidistilata. 1ml din aceasta solutie corespunde la 1mg NH4+ ;

-solutia etalon de lucru se prepara din solutia stoc care se dilueaza de 100 ori. 1ml din aceasta solutie corespunde la 0,01mg NH4+ ;

-sare Seignette (tartrat de sodiu si potasiu) : 392g sare Seignette (NaK C4H4O6*4H2O) se dizolva in 784ml NaOH20%. Se amesteca bine si dupa 2h se poate folosi fara a se agita flaconul.

Modul de lucru : pentru determinarea calitativa, se iau 10ml apa de analizat intr-o eprubeta si se adauga 2-3 picaturi de reactiv Nessler. Aparitia unei coloratii galbene ne indica prezenta amoniacului. Daca amoniacul este prezent se trece la determinarea cantitativa : 100ml apa de analizat se introduc intr-un cilindru cu dop si se adauga 1ml amestec alcalin si se agita. Se lasa 12h la rece. Se iau din supernatant 50ml intr-un tub colorimetric, se adauga 2ml sare Seignette si 2ml reactiv Nessler, se agita si se lasa in repaus 10'. Intensitatea culorii se citeste la spectrofotometru la lungimea de unda de 425nm in cuva de 1cm drum optic. Valoarea extinctiei probei se interpoleaza pe curba de etalonare care se intocmeste dupa schema de mai jos :

C in NH4+  /dm3

mg

Sol. etalon de lucru

ml

Apa bidistil

ml

Sare Seignette

ml

R. Nessler

mlSe lasa 10' sa se dezvolte culoarea, apoi se citeste la spectrofotometru in aceleasi conditii ca si proba. Se traseaza curba.

In loc de sare Seignette se poate folosi o picatura de EDTA preparat astfel : 50g etilendiamintetraacetat de sodiu se dizolva in aproximativ 60ml apa bidistilata care contine 10g NaOH. Pentru dizolvarea completa se incalzeste pe baia de apa, se raceste la temperatura camerei si se completeaza volumul pana la 100ml cu apa bidistilata.

Intocmirea unei scari colorimetrice stabile

Scara colorimetrica folosind clorura de amoniu nu se pastreaza mult timp si pentru conditii de teren se indica prepararea unei scari mai stabile. Reactivii folositi sunt solutie de crom- cobalt= 0,055g cromat de K si 0,800g azotat de cobalt se dizolva in cativa ml de apa bidistilata, intr-un balon cotat de 500ml. Se adauga 5ml HCl concentrat si se completeaza volumul la semn cu apa bidistilata.

Scara de etalonare se intocmeste astfel :

C in NH4+  /dm3

mg

Sol. Etalon crom- cobalt

ml

Apa bidistil

ml

Proba de apa tratata ca mai sus se compara vizual cu aceasta scara de etalonare. Scara poate fi pastrata maxim 1 an, la intuneric si in tuburi bine inchise.

  1. Determinarea amoniacului prin metoda distilarii

Principiul metodei : recuperarea amoniacului din probele de apa prin distilare se face la pH=7,4 pentru a inhiba hidroliza compusilor cu azot. Determinarea amoniacului se face fie volumetric, fie colorimetric daca continutul amoniacului este sub 5mg/dm3.

Reactivi si material necesar : -apa bidistilata lipsita de amoniac

-solutie tampon de fosfati : 14,3g KH2PO4 si 9,15g K2HPO4*3H2O, se trec cantitativ intr-un balon cotat de 1000ml si se completeaza la semn cu apa bidistilata

-acid sulfuric 0,1N

-NaOH 0,1N

-rosu de metil 0,1%

-piatra ponce

-solutie etalon de clorura de amoniu preparata ca la metoda directa fara distilare

Metoda se aplica daca in apa exista concentratii mari de cloruri sau substante organice.

Mod de lucru : pentru curatirea aparatului se distila 200ml apa bidistilata. Se introduc apoi in balonul de distilare 500ml apa de analizat, 10ml solutie tampon de fosfati si 2-3 bucati de piatra ponce. Distilatul se prinde intr-un vas de titrare in care se afla 50ml acid sulfuric 0,1N. Se distila aproximativ 150ml. In tot timpul distilarii capatul refrigerentului este introdus in lichidul in care se prinde distilatul. Excesul de acid sulfuric se titreaza cu solutie de NaOH 0,1N in prezenta a doua picaturi de rosu de metil.

Calcul :

V= ml NaOH 0,1N folositi pentru neutralizarea a 50ml acid sulfuric 0,1N

V 1= ml NaOH 0,1N folositi pentru neutralizarea excesului de acid sulfuric 0,1N

f= factorul solutiei de NaOH 0,1N

1,8= echivalentul in mg NH4+ al unui ml de NaOH 0,1N

V2= cantitatea de apa de analizat luata in lucru, in ml

  1. Determinarea amoniacului prin metoda colorimetrica

Distilatul se aduce cu apa bidistilata la un anumit volum din care se iau 50ml intr-un tub colorimetric, se neutralizeaza excesul de H2SO4 cu NaOH folosind hartie indicatoare de pH, apoi se adauga 2ml sare Seignette si se procedeaza in continuare ca la metoda fara distilare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Polizaharidele
Potentialul de oxigen
Procesul tehnologic al instalatiei in care este integrat aparatul
Efectul Gibbs - Marangoni
Sulfati
Echilibrul si modificari ale entropiei
Aplicatiile conductometriei la masurarea maselor
Introducere -declararea verbala a celei de-a doua legi a termodinamiciiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu