Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Tectosilicati

Tectosilicati


Tectosilicati

In cazul feldspatilor, tetraedrii de [SiO4]4- sunt legati intre ei prin toate cele 4 colturile formand o asa numita structura "in carcasa". Substitutia Si4+ de catre Al3+ in tetraedri creaza o sarcina negativa a structurii, care este echilibrata printr-un ion alcalin sau de Ca2+. Transformarea feldspatilor are loc prin pierderea ionilor alcalini sau alcalino-pamantosi.

In feldspatii potasici, raportul Al:Si este de 1:3, pe cand in cei calcici, aceste raport este de 1:1. In ciuda similaritatii structurilor reticulare, o mare deosebire exista intre acesti factori privind comportamentul lor fata de procesele de dezagregare-alterare.

Aparent, substitutia diferita a Si de catre Al in anortit determina un grad mai ridicat de polarizare a ionilor de oxigen, iar reteaua este mult mai propice la desfacerea legaturilor Al-O-Si.

Odata cu pierderea ionilor metalici, structura tridimensionala se desface in lanturi care tind sa polimerizeze formand strate (foi) intr-un mod similar piroxenilor. Atunci cand levigarea este insuficienta pentru a indeparta ionii de Mg2+ si Fe2+ la fel de rapid ca si punerea acestora in libertate din transformarea mineralelor asociate, acesti ioni tind sa fie "fixati" intr-o noua structura, secundara, rezultand de obicei clorite, illit, caolinit sau montmorillonit, iar intr-un stadiu final chiar gibbsit.

2Na[AlSi3O8] + 2CO2 + 3H2O Al2[Si2O5(OH)4] + 2Na+ + 2(HCO)3- + 4SiO2

albit caolinit

3K[AlSi3O8] + 8H2O KAl2[(AlSi3)O10(OH)2] + 6H2SiO3 + 2KOH

sanidin illit

2KAl2[(AlSi3)O10(OH)2] + 5H2O 3Al2[Si2O5(OH)4] + 2KOH

illit caolinit

K[AlSi3O8] + 8H2O K+ + OH- + 3H4SiO4 + Al(OH)3

ortoclaz gibbsit

Na[AlSi3O8] + H+ + H2O Al(OH)3 + Na+ + 3SiO2

albit gibbsitCa[Al2Si2O8] + 3H2O Al2[Si2O5(OH)4] + Ca2+ + 2OH-

anortit caolinit

Ca[Al2Si2O8] + 2CO2 + 3H2O Al2[Si2O5(OH)4] + Ca2+ + 2(HCO)3-

anortit caolinit

Se considera ca depozitele secundare rezultate in urma alterarii feldspatilor depind de rata relativa de transformare a structurii lor reticulare, concomitent cu indepartarea constituentilor pusi in libertate. Astfel, daca rata transformarii depaseste rata indepartarii acestor constituenti, materialul rezultat va fi format din illit sau montmorillonit, sau ambele minerale; daca este invers, va rezulta caolinit sau halloysit sau ambele. Totodata, mediile acide favorizeaza formarea caolinitului, iar cele bazice, formarea montmorillonitului.

Dintre feldspatoizi, nefelinul (Na,K)[AlSiO4] este mineralul cel mai frecvent intalnit in rocile magmatice alcaline. Cu toate ca structura reticulara este asemanatoare cu a feldspatilor alcalini, spre deosebire de acestia este un mineral foarte instabil la procesele de dezagregare-alterare si este printre primele minerale ce sunt "distruse".

Succesiunea de transformare a nefelinului cuprinde un stadiu intermediar, de formare a caolinitului, ca in final sa rezulte minerale caracteristice bauxitelor (gibbsit, böhmit, diaspor). Se poate spune ca mineralul caolinit este cel mai stabil dintre mineralele argiloase, formand penultima faza in procesul de alterare a aluminosilicatilor. Totusi, in conditii de maxima levigare, silicea este eliberata din retea, iar Al3+ rezultat va duce la formarea de gibbsit, conform reactiei:

Al2[Si2O5(OH)4] + H2O 2Al(OH)3 + 2SiO2

caolinit gibbsit

Aceasta reactie pare a fi complet reversibila, iar absenta gibbsitului in roci mai vechi decat cele tertiare este poate fi atribuita deosebitei afinitati a structurii gibbsitului fata de silice. Deshidratarea partiala a gibbsitului conduce la aparitia de böhmit (si posibil diaspor), forma in care Al3+ este inert.

Unul dintre cele mai mari zacaminte de bauxita din lume, cel de la Little Rock (Arkansas, SUA) a rezultat prin alterarea unui sienit cu nefelin (Loughnan, 1969).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.