Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Efectul electrocaloric

Efectul electrocaloric


Efectul electrocaloric

Fizicienii au descoperit ca efectele curentului electric pot fi folosite in mai multe cazuri, deci pot fi si benefice.

Efectul caloric al curentului electric consta in incalzirea conductorul pe care il strabate. La inceput acest efect a fost folosit doar pentru iluminat becul electric". Desii filamentul unui bec este foarte subtire, rezista la temperaturi foarte inalte, pentru ca este construit din wolfram. Wolfram-ul are gradul de topire undeva in jurul valorii de 3000˚C.

Cu timpul au fost construiti rezistorii electrici, folositi pentru incalzire. Rezistorul este construit din metale dure cu grad mare de topire.

De la primele si cele mai simple aparate de incalzit (resourile clasice) pana la centralele de termoficare, s-a contruit o diversitate de aparate de incalzit. Se utilizeaza din ce in ce mai mult aparate si instalatii de incalzit ce folosesc curentul electric.

Curentul electric este cea mai ecologica sursa de incalzire. In tarile nordice, cu precadere in Suedia nu sunt folosite decat aceste surse energetice, de incalzire, iar curentul electric este produs numai in centrale hidro si eoliene.Ei nu isi ard padurile si nici nu polueaza atmosfera. Energia electrica este sursa cea mai nepoluanta, cea mai curata si cea mai putin expusa pericolului de incendiu.Dar daca nu sunt respectate normele preventive de securitate a muncii, pot aparea pericole atunci cand omul vine in contact direct cu partile aflate sub tensiune.

Aceasta sursa de incalzire este si economicoasa fata de celelalte surse. De exemplu, la sursele de incalzit ale locuintelor, cu un kilowatt energie electrica, se pot incalzi in medie 54 m cub aer(45 m cub pentru casele neizolate termic, iar pentru cele izolate ≈ 63 m cub aer), si daca am calcula energia ca fiind produsa in centrale hidro sau eoliene nu se consuma nimic, se iau in calcul doar costurile de producere a energiei electrice (nu este nevoie de materie prima). Dar daca s au folosit surse pe baza de lemn, carbune, gaze naturale,pe langa faptul ca se folosesc materii prime si sunt mai costisitoare, sunt si poluante, iar "generatorrul de oxigen"se distruge treptat.

Aparatele de incalzire electrica se clasifica astfel:

I.         Dupa domeniul de utilizare

Aparate de incalzit pentru uz casnicAparate de incalzit industriale

II.       Dupa tipul constructiv

Simple (resouri, plite)

Complexe (calorifere, aeroterme, centrale)

III.     Dupa modul de incalzire al aerului;

Cu incalzire directa (resou, plita, aeroterma)

Cu incalzire prin intermediul unui agent (calorifer, centrala)

IV.    Dupa tensiunea utilizata;

Monofazata (bec, resou, calorifer, plite)

Bifazata (unele plite,dar cu o utilizare foarte restransa)

Trifazata (aeroterme, cenrtale)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.