Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » fizica
Structura otelurilor si fontelor la imbinarile sudate

Structura otelurilor si fontelor la imbinarile sudate
Structura otelurilor si fontelor la imbinarile sudate .

Materialul de baza este supus in timpul sudarii la actiuni termice si chimice, care provoaca modificari structurale si schimbari ale proprietatilor mecanice ( din vecinatatea cusaturii ). Modificarile structurale depind in mare masura de procedeul de sudare folosit ( sudarea cu flacara oxigaz, cu arc electric, prin presiune etc. ) .

1. Transformari structurale ce se produc la sudarea prin topire .La sudarea prin topire, sursa de caldura ( arcul electric sau flacara de gaz ) topeste materialul de adaos si partial cel de baza, se formeaza baia de sudura, care dupa solidificare da cusatura. In timpul sudarii, datorita ciclului termic au loc transformari si in zonele invecinate cusaturii, care sunt cu atat mai intense cu cat materialul de baza este mai sensibil fata de tratamentul termic.

Figura 1. Zone caracteristice unei imbinari sudate .

O imbinare sudata prezinta zonele ( figura 1. ) : cusatura ( C ), zona de trecere ( ZT ), zona influentata termic ( ZIT ) si materialul de baza ( MB ) . Functie de temperaturile de incalzire, de durata de incalzire si vitezele de racire, pot apare diferite modificari ce vor afecta atat marimea grauntelui cat si compozitia chimica a imbinarilor sudate ( figura 2 ) .

Datorita volumului mic al baii de sudura, racirea se produce relativ rapid si la solidificare se formeaza cristale columnare orientate in directia gradientului de temperatura. Marimea cristalelor columnare depinde de temperatura si de conditiile de racire. Temperaturile zonei de trecere ( in timpul sudarii ) sunt cuprinse intre Tf si Ac4 si apar eterogenitati chimice si structurale. In general, zona este ingusta si datorita faptului ca de insusirile ei depinde calitatea imbinarii, trebuie cercetata cu atentie. Partea zonei de trecere dinspre cusatura are o compozitie chimica apropiata de cea a cusaturii, iar cea dinspre materialul de baza similara cu a acestuia.

La otelurile slab aliate si cu continut redus de C , zona de trecere nu se evidentiaza; in schimb, apare foarte bine conturata la fontele sudate cu electrozi de otel. In zona de trecere are loc difuziunea carbonului si a elementelor de aliere dinspre si catre cusatura. In ZIT apar in functie de temperatura de incalzire ( in timpul sudarii ) si viteza de racire, diferite transformari.

Astfel in subzona supraincalzita ( 2 ) ( figura 2. ) se favorizeaza aparitia unei granulatii grosolane.

Figura 2. Campul termic si structura metalografica a imbinarilor sudate

Figura 3. Cusatura a imbinarilor sudate OL37. MOx100 .

De obicei, din austenita supraincalzita se formeaza la racirea mai rapida structura Widmannstätten, care confera imbinari caracteristici scazute (fragilitate ridicata ); in subzona de normalizare ( 3 ) se poate obtine o granulatie fina; in subzona transformarilor incomplete ( 4 ) austenita ramasa se transforma intr-o perlita fina, iar grauntii de ferita proeutectoida nu se modifica.

Granulatia in aceasta subzona este neomogena; in subzona de recristalizare ( 5 ) se refac grauntii deformati sau distrusi la prelucrarea plastica anterioara.

2. Aspecte structurale ale pieselor sudate .

Cercetarea metalografica a imbinarilor sudate in OL 37 ( sudata electric, manual ) evidentiaza o structura grosolana cu cristale columnare orientate in directia evacuarii caldurii ( figura 3. ), o structura mai fina cu cristale ce tind sa aiba forma globulara-formatiuni trostitice ( figura 4. ), o structura ferito-perlitica a materialului de baza ( figura 5. ). Structura unei imbinari din otel aliat ( 0,17% C; 0,1% V; 1,32% Mn; 0,39% Si ) prezinta o cusatura formata din cristale columnare orientate perpendicular pe sanfrenul tablei ( figura 6. ), in zona influentata termic, tendinta de formare a structurii Widmannstätten si de globularizare a grauntilor ( figura 7. ), iar materialul de baza are o structura ferito-perlitica. Zona de trecere nu este clar evidentiata.

Figura 4. OL37, zona influentata Figura 5. OL37, metalultermic. MOx200 .  baza. MOx200 .

Cercetarea metalografica a fontei cenusii sudata cu electrozi de otel indica :

-cusatura cu structura tipica unui otel hipereutectoid formata prin topirea comuna a materialului de baza si a celui de adaos. Datorita racirii rapide, materialul depus se caleste si e foarte dur;

-zona de trecere ( topire partiala ) apare foarte distinct si se caracterizeaza printr-o neomogenitate structurala si chimica, e decarburata in apropierea cusaturii si totodata se observa formatiuni caracteristice fontelor albe, leburita si cementita;

Figura 8. Fonta cenusie sudata

cu electrozi de otel cusatura. MOx300

-in zona influentata termic se constata o tendinta de globulizare a grafitului si fisuri capilare pe directia de sudare. De asemenea perlita din matrice este fina ( figura 8. ) .

3. Microduritatea imbinarii sudate .

Microduritatea si celelalte caracteristici mecanice variaza in zonele de sudura datorita transformarilor diferentiale ce au loc. Variatia microduritatii din axa cusaturii si a materialului de baza este aratata in figura 9.

Se remarca aparitia unor maxime de duritate in zona influentata termic, fapt ce este in deplina concordanta si cu constituentii structurali observati la cercetarea metalografica.

Figura 9. OL37-evolutia microduritatii cu distanta de la axa cusaturii .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

VASCOELASTICITATE BIOMATERIALELOR
Lagarul axial hidrodinamic - palierul plan
Energia si formele ei
STUDIUL CALITATIV AL DIPOLILOR ELECTRICI - Clasa a X-a
Caldura si capacitatea calorica
ECUATIA DE CONTINUITATE:
Detectia radiatiilor nucleare
Energia mecanica si conservarea acesteiaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu