Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie
FACTORII GENETICI CARE DETERMINA PARTICULARITATILE CLIMATICE ALE TERITORIULUI

FACTORII GENETICI CARE DETERMINA PARTICULARITATILE CLIMATICE ALE TERITORIULUI
FACTORII GENETICI CARE DETERMINA PARTICULARITATILE CLIMATICE ALE TERITORIULUI

Dintre factorii genetici care determina particularitatile climatice ale zonei de campie in care ne situam, ne vom referi la cei cosmici, cei dinamici si la factorii geografici. Ca factori cosmici pot fi luati in consideratie radiatia directa, radiatia difuza, radiatia reflectata cat si cea efectiva.

Factorii cosmici

Radiatia solara directa sau insolatia, reprezinta, in cazul de fata, ca de altfel pentru intreaga suprafata terestra, sursa principala de caldura in zona. Suma medie anuala este apreciata la 70-75 mii cal/cm2/an. Iarna, in luna decembrie la amiaza suprafetele orizontale nu primesc insa mai mult de 15% din potentialul inregistrat. In directa legatura cu valorile coeficientului de transparenta a atmosferei, intensitatea radiatiei solare directe poate avea valori maxime de peste 1,4 cal/cm 2 minimum vara.

De la un an la altul, sub influenta norilor si a cetii, durata de stralucire variaza foarte mult.

Radiatia difuza, destul de redusa in zona totusi ea se intensifica indeosebi primavara, ca urmare a cresterii opacitatii atmosferei determinata de unele stari de furtuni de praf. In martie, aprilie si inceputul lunii mai, foarte frecvent viteza vantului se mareste atat de mult incat uneori ajunge sa smulga folia de pe solarii sau chiar acoperisurile caselor.

Iarna, ca urmare a stratului de zapada proaspat cazuta, sumele lunare ale radiatiei difuze sunt de cateva ori mai mari decat cele ale radiatiei solare directe. Din insumarea radiatiilor solare directe si a celor difuze (masurate pe suprafata orizontala), rezulta radiatia globala, care pentru campia de la sud de Bucuresti, reprezinta valori medii de cca 125 kcal/cm 2.Radiatia reflectata. O parte din radiatia directa si difuza este reflectata de suprafata activa. Proportia de radiatie reflectata, cel putin in teritoriul la care ne referim, variaza foarte mult in functie de caracteristicile fizice ale suprafetei active, asa, de exemplu, cel mai mare albedou il au suprafetele cu soluri brune luvice din crovuri, care dau intre 25-45% din radiatia primita in comparatie cu arealele ocupate de cernoziomuri cambice sau argiloiluviale cultivate cu careale sau plante furajere. Oricum, albedoul cel mai ridicat se observa tot iarna, fiind dat de stratul proaspat de zapada, care pe timp senin si geros poate reprezenta in jur de 80% din radiatia primita.

Radiatia efectiva. Facand diferenta dintre radiatia emisa de suprafata terestra (Ep) si cea emisa de atmosfera (Ea) se obtine radiatia efectiva. Valorile acesteia depind de mai multi parametrii si in primul rand de umiditatea aerului, valorile nebulozitatii si felul norilor. In conditiile campului Calnaului, valorile radiatiei efective in sezonul cald, cand parametrii mentionati mai sus prezinta valori mari, poate urca pana la 50 mii cal/cm2.

Factorii dinamici

Deplasarea maselor de aer (de origine polar-maritima si continentala) din estul Campiei Romane, care detin 60,3% urmate de cele de origine tropical-maritim si tropical-continental (15%) determina influente continentale, oceanice si mai estompat cele mediteraneene.

3. Factorii geografici

O influenta deosebita asupra mersului climei in teritoriu o au relieful, solul si vegetatia. Intreaga suprafata cercetata, avand aspectul unei campii terasate expusa spre Soare, face ca in timpul zilei sa primeasca o cantitate mare de radiatie solara. Prezenta solurilor cu textura mijlocie la suprafata (cca 20%), favorizeaza de asemenea incalzirea aerului din imediata lor apropiere. In schimb, suprafetele acoperite cu vegetatie diminueaza incalzirea solului si a aerului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiProcesul de organizare (auto-organizare) a sistemelor teritoriale
Consideratii asupra organizarii spatiului urban al municipiului Resita
CADRUL REGIONAL
Metodologia cartarii vegetatiei
Aplicatii ale cartografiei vegetatiei
Potentialul de resurse metalifere al unitatilor carpatice din Romania
Legea in analiza sistemelor teritoriale
Globalizarea si consecintele culturale ale informatizariiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu