Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » geografie
Globalizarea si consecintele culturale ale informatizarii

Globalizarea si consecintele culturale ale informatizarii


Globalizarea si consecintele culturale ale informatizarii

Globalizare, Informatizare si Comunicare Interculturala

Friedman este singurul dintr - o lista lunga de comentatori si analisti care au atribuit o importanta uimitoare fortelor globalizarii si informatizarii care au redefinit deja industriile, politicile, culturile si poate regulile fundamentale ale ordinii sociale.

Globalizare si Informatizare

Globalizarea a fost definita cu referire la interconexiunile dintre entitatile politice, relatiile economice si institutiile industriale(precum corporatiile si industriile) ce interactioneaza in locatii variate in lume, dand intaietate locatiilor geografice nespecifice.

Kennedy descrie globalizarea in termeni economici primari, definindu - i ca structuri primare de integrare. Globalizarea structurilor economice inseamna ca guvernele nationale si locale sa cedeze eventual controlul politic catre institutiile globale(corporatiile multinationale primare dar de asemenea incluzand si institutii

non - guvernamentale, regionale sau oraganizatii internationale precum Banca Mondiala sau Fondul Monetar International.) Ideile, clientii si miscarile culturale urmeaza toate dupa schimbul de bunuri de - a lungul obligatiilor nationale. Nu toata lumea sprijina globalizarea, cum dovedesc tulburarile din Decembrie, 1999 de la Organizatia Industrie Mondiale in Seattle. Oponentii, precum Stop WTO!, au argumentat ca globalizarea creaza saracie, distruge mediul inconjurator si in ultimul rand favorizeaza interesele multinationale in detrimentul celor nationale.Informatizarea reprezinta procesul primar prin care tehnologiile informatice, precum reteaua mondiala web si alte tehnologii de comunicare, au transformat relatiile economice si sociale cu o extindere atat de mare incat barierele culturale si economice sunt minimalizate. In cadrul societatii post - industriale cunostintele(informatia) sau producerea de valori informationale vor fi forta conducatoare a societatii (will be the driving of society) mai degraba decat tehnologiile industriale.

Informatizarea este procesul prin care tehnologiile informationale si de comunicare formeaza discursul civic si cultural. Acest lucru nu va include doar computerul si internetul dar si alte tehnologii inrudite care au ca si caracteristica de baza transferul de informatie, incluzand mai multe tehnologii media traditionale, precum filmul, televiziunea prin satelit si telecomunicatiile. Cu toate ca globalizarea se refera in ultimul rand la integrarea institutiilor economice, mare parte din aceasta integrare se petrece pe caile tehnologiei. Inainte, ideile si tehnologiile au avut nevoie de secole pentru a se raspanadi pe glob, nu de secunde. Din anumite puncte de vedere, globalizarea si informatizarea prezinta avantaje clare pentru societatile umane, exista tot atat de multe probleme care apar, astfel incat impactul total este in continuare doar un subiect de speculatie. Mai mult, exista o inmultire a informatiei despre stilurile de viata, religii si

discutiile culturale. De exemplu, dezvoltarea internetului permite comertului sa se desfasoare de oriunde, pana oriunde si este deschis tuturor. Consumatorii din lume pot cumpara carti de la o sursa precum Amazon.com si nu trebuie sa calatoreasca in afara tarii lor ca sa aiba acces la informatiile limitate inainte ale lumii dezvoltate. Pelerinii religiosi pot utiliza cursuri video live pentru a face o "vizita virtuala" locurilor sfinte religioase, precum Western Wall.

Tehnologia informatica poate fi folosita de asemenea pentru a imputernici comunitatile marginalizate si anumite resurse precum parteneriatul Cunoasterii Globale(Global Knowledge partnership), angajat in activitati de producere a tehnologiilor informatice, incluzand resursele computerizate si telecomunicatiile, la fel de bine precum formele media de slaba calitate, disponibile pentru obiectivele dezvoltarii economice nationale si locale.

Partea negativa este reprezentata de tendinta de subminare a secoleleor de traditie, a autonomiei locale si a integritatii culturale. Internetul este intr - o majoritate coplesitoare o limba engleza medie si cei care vor sa participe in totalitate la tot ceea ce acesta are de oferit trebuie sa lectureze bine in engleza.

Pe langa acestea, natura agresiva a fortelor globalizarii si informatizarii fac acceptarea reciproca usor de combatut. Este imposibil ca sa ramai in afara lumii globalizate, atat timp cat exista prea multe forte politice, economice, sociale si chiar tehnologice care imping natiunile in directia aceasta.

Globalizare, Informatizare si Schimbare Culturala

Cultura este un concept amorf, chiar si in cele mai riguroase teorii ale comunicarii interculturale. De obicei este definit ca un sistem simbolic, care include probleme de perceptie, cunoastere si intelegere. Aceasta nu serveste doar la definirea si identificarea structurilor sociale si culturale ci intareste sinteza a doua parti esentiale ale culturii umane, etos - ul si imaginea lumii. Oare globalizarea ne forteaza sa redefinim limitele culturale? Legaturile formate de catre integrarea economica si tehnologica sporesc sau diminueaza impactul culturii asupra comunicarii? Cum influenteaza interactiunea globala o anume identitate culturala? Cand israelienii citesc site - uri web din Africa de Sud sau cand chinezii citesc site - uri japoneze, care mediu cultural este cel mai seminificativ?

Nu trebuie decat sa comparam site - urile web ale Agentiei Centrale de Stiri Nord Koreene mentionata mai inainte cu mult mai dinamicele site - uri de stiri din Vest, precum CNN, ca sa vada foarte repede diferentele in perceptii a ceea ce este o "stire", cum trebuie sa fie prezentata si preluarea riscurilor culturale, economice si politice cu privire la scopurile lor. O noua cultura ia nastere. Ea depaseste limitele politice si geografice traditionale si poate fi caracterizata cel mai bine prin profesiune, expertiza tehnologica sau clasa sociala. Altii critica "coca - colonizarea" si "McDonaldizarea" globului si argumenteaza ca cresterea excesiva a consumatorilor va distruge pana la urma culturile traditionale.

Globalizarea a creat tensiuni in societatile islamice, cum ar fi permiterea accesului tineretului la multitudinea diferitelor perspective mondiale. Nu doar societatile musulmane trebuie sa aiba legaturi cu viitorul necunoscut, ci si toate societatile in care traditia a jucat un rol important in asigurarea calauzirii la viata sociala.

Daca informatizarea si globalizarea au capacitatea de a transforma cultura (principiu masculin), atunci le si intaresc (principiu feminin). Exista dovada care arata ca aparitia societatii globalizate informationale, mai degraba decat sa slabeasca identitatea culturala si nationala, de fapt intareste formele traditionale culturale.

Fortele globalizarii si informatizarii au un efect centrifug, permitand dezvoltarea noilor traditii locale si a formelor culturale. De asemenea intensifica capacitatea celor din afara de a invata mai mult despre cultura, traditiile religioase si istorice fara mecanismele de filtrare ale celor mai multe media. La nivelele economice si tehnologice exista cu siguranta integrare. Industriile locale nu isi mai pot permite sa nu fie vulnerabile la competitia internationala si trebuie sa se pozitione ele insele in interiorul unui context global. La nivel personal, etos - ul individual poate fi definit in termeni tot mai restransi asigurand potentialul pentru o polarizare mai mare(sau "tribalizare" - termen folosit de catre Barber) a identitatii personale. Oamenii sunt mult mai liberi sa se definesca pe parcursul conceptelor de identitate inguste si sa transmita afilierea etnica, religioasa sau ideologica la un grup. In acest sens, cu cat devenim mai globali, cu atat mai mult comportamentele pot deveni provinciale(the more global we become, the more provincial our attitudes can become). In al doilea rand, castigand accesul la cantitati impresionante de informatii, o persoana nu mai este dependenta de asezarea respectiva in materie de informare si/sau afirmare. Comunicarea prin intermediul canalelor electronice este afectata in ultimul rand de catre media insasi, provocand o potentiala deformare irevocabila. Jacques Ellul a spus ca tehnologiile vietii moderne sunt in cele din urma distructive cand aplicate unui anumit fel de mesaje, precum religia.

GLOBALIZARE, INFORMATIZARE SI COMUNICARE INTERCULTURALA

In cadrul comunicarii interculturale putem discuta despre impactul culturii asupra comunicatiilor cu ajutorul computerului(the impact of culture on computer - mediated communication) si alte discutii despre comunicare, eficacitatea tehnologiilor de comunicare(the effectiveness of communication technologies) pentru a indeplini in acest moment o parte dintre promisiunile politice si sociale facute pentru ei si rolul abilitatilor comunicarii interculturale(the role of intercultural communication skills) pentru succesul profesional. Informatizarea ne obliga sa avem in vedere modalitatile in care cultura influenteaza transmiterea cu succes a mesajelor(the successful transmission of messages) prin intermediul altor canale decat cele traditionale concepute. Telecomunicatiile, spatiul cibernetic si alte forme media aparute devin moduri populare intensificate de comunicare.

Rezumat si Concluzii

Efectele de transformare ale globalizarii si informatizarii asupra universurilor sociale si culturale trebuie intelese si de asemenea cum vor afecta aceste forte nu doar ipotezele teoretice fundamentale ale invataturii nostre ci si impactul semnificativ al acestor tendinte asupra practicilor actuale ale comunicarii interculturale. Fortele gemene ale globalizarii si informatizarii pot fi cel mai bine explicate probabil din interiorul unui context asigurat de catre teoreticienii comunicarii interculturale atat timp cat de la inceputuri disciplina s - a preocupat de dezvoltarea constiintei globale, castigarea lipsurilor conceptuale si comportamentale prevazute de catre cultura si cum reuseste comunicarea sa schimbe oamenii. Teoreticienii comunicarii au inteles demult cum cultura reprezinta un sistem simbolic si ca inseamna o cercetare atenta a simbolurilor naturii, transformarea acestora, impactul lor care pregateste cel mai bine pe cineva ca sa inteleaga modul in care aceste forte modeleaza si transforma intelesurile simbolice ale propriilor vieti.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.