Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie
POZITIA GLOBALA A CULTURII DIN VEST

POZITIA GLOBALA A CULTURII DIN VEST
POZITIA GLOBALA A CULTURII DIN VEST

THE WASHINGTON POST

CIOCNIREA

Doi profesori, doua teorii academice, o diferenta mare, depinzand de cine are dreptate, 11 Septembrie poate insemna o batalie scurta impotriva terorismului sau o lupta fara sfarsit intre Islam si Vest.

(Joel Achenbach)

Francis Fukuyama - "Sfarsitul Istoriei"

Fukuyama a spus ca procesul istoric care a vazut dezvoltarea feudalismului, monarhismului, comunismului, fascismului si ale altor doctrine a ajuns la concluziile sale.

Democatia si petele libere - sufletul civilizatiei din Vest - s - au dovedit victorioase fata de toate sistemele concurente(competing systems). Nu exista modalitate mai buna de organizare a afacerilor oamenilor. A aparut insa o alta idee. Era mai sumbra. Teoreticianul a fost un profesor de la Harvard pe nume Samuel P. Huntington - primul profesor al lui Fukuyama. Huntington si - a rezumat teoria intr - o fraza dramatica: "Cocnirea Civilizatiilor." Huntington a vazut o lume a triburilor. Tribalismul era in crestere. Vechile dusmanii ieseau la suprafata.

Motivul este cultura. Cultura este in opinia lui Huntington forta proeminenta a conflicului in lumea moderna. Politica, economia, ideologia si interesele nationale raman importante dar cultura este atu - ul tuturor. Aceste idei par relevante si chiar mai folositoare de la nenorocirea din 11 Septembrie. Pentru multi americani, evenimentele din acea dimineata au fost infricosatoare si complicate in acelasi timp. Cine sunt acesti oameni care ne - ar ataca? De ce ne urasc asa de mult? Ce anume vor? Daca Fukuyama are dreptate, criza actuala reprezinta un ocol trecator al pasilor umanitatii catre infratirea globala. Daca Huntinhton are dreptate, s - ar putea sa doriti sa incepeti saparea unui adapost in spatele curtii. El crede ca reactia la 11 Septembrie a fost impartita de - a lungul civilizatiilor. "Tari care au o cultura asemanatoare s - au identificat imediat cu noi". Este cert, daca si cand bin Laden va disparea din peisaj, va fi singurul om care a sustinut deschis ciocnirea civilizatiilor. "Aceste evenimente au impartit intreaga lume in doua parti", precum a spus bin Laden intr - o caseta video difuzata in Octombrie, "partea celor credinciosi si partea celor infideli". Huntington a constatat o intensificare a conflictelor culturale dupa Razboiul Rece. In Balcani, oamenii se omorau unii pe altii in razboaie pe motive etnice.Akbar Ahmed, profesor de Studii Islamice la Universitatea Americana, a spus ca atunci cand a fost in Maroc si Pakistan acum opt ani, a auzit oamenii care vorbeau despre profesor si despre ideea lui noua. "Spuneau ca Vestul vrea un razboi cu Islamul." Ca profesorul de la Harvard vrea un razboi cu Islamul. Huntington nu vrea un razboi intre civilizatii. Cartea lui vorbeste despre metodele prin care civilizatiile pot sa coexiste in mod pasnic. El spune ca liderii Vestului nu ar trebui sa se amestece in treburile altor civilizatii. Exista mai mult de un miliard de musulmani pe planeta care nu gandesc si nu actioneaza in acelasi fel.

Huntington, precum Fukuyama, a luat tot ceea se intampla in lume, fiecare fenomen cultural, fiecare razboi de frontiera, fiecare inventie tehnologica, fiecare alegere, fiecare decret religios, fiecare tendinta economica si politica - tot ceea ce este sub soare - si a rezumat - o intr - un pachet mic care are loc in servieta. El construieste modele simplificate ale lumii(simplified models of the world).

Exista o relatie intre tendintele globalizarii si reactia jihadului, una tribala. Ele sunt parti ale aceluiasi fenomen. Nu inseamna ca o persoana este buna si alta este rea.

Fukuyama spune ca daca luam in considerare teroristii islamici care urasc civilizatia vestica si ataca orasul New York, in mod sigur avem o ciocnire a civilizatiilor. Cum ramane cu Progresul? Este acesta real sau doar o deziluzie a secolului al XIX - lea?

Exista un argument puternic in favoarea Progresului din partea celor care studiaza "teoria jocului"("game theory"), un mediu in care cineva incearca sa inteleaga cum se vor comporta fiintele rationale in cazul unor scenarii ipotetice(hypothetical scenarios).

Huntington recunoaste ca Progresul exista in lumea tehnologica si materiala dar spune ca nu apare in sfera morala. "Natura umana nu s - a schimbat". Viitorul ne rezerva intotdeauna surprize. S - ar putea sa vina o zi - care pare greu de imaginat acum - cand lumea va avea deodata sens din nou.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Potentialul de resurse metalifere al unitatilor carpatice din Romania
Metode simple de analiza a sistemelor teritoriale
POZITIA GLOBALA A CULTURII DIN VEST
CADRUL REGIONALTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu