Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Functiile unui sistem informational

Functiile unui sistem informational


Functiile unui sistem informational

Trei activitati intr-un sistem informational produc informatiile de care au nevoie organizatiile: pentru procesarea si controlul operatiilor, pentru a lua decizii si pentru a analiza mti-urile de a crea noi produse si servicii.

Aceste activitati sunt intrari, procesari si iesiri de date (figura 1.3).

Fig. 1.3. Functiile unui S.I. (adaptare dupa K. si J. Laudon )

Intrarile colecteaza date din organizatie sau din afara. Procesarea converteste datele culese in o forma mai plina de sens. Iesirile transfera informatiile procesate catre persoanele care vor folosi datele in activitati. Sistemele informatice au nevoie si de un feedback, care este extras din datele de iesire si inaintate catre membrii organizatiei pentru ai ajuta sa evalueze correct stadiul de intrari de date.

Desi sistemele bazate pe calculator folosesc tehnologia calculatorului pentru a procesa date din format brut in informatii utile, este o diferenta intre un calculator si un program de calculator pe de-o parte, si un sistem informational pe de alta parte.

Calculatoarele asigura echipamentul pentru stocarea si procesarea informatiilor.

Programele de calculator, sau software, sunt un set de instructiuni care controleaza sistemul de procesare al calculatorului.Cunoasterea modului de operare al calculatorului si al programelor de calculator este important in dezvoltarea solutiilor pentru problemele organizationale, dar calculatoarele sunt doar o parte dintr-un sistem informational.

Fig. 1.4. Organizatie, management si tehnologie

Folosirea efectiva a sistemelor informationale solicita o intelegere a valorilor organizatiei, a managementului si a tehnologiei informatiei care da forma sistemului (figura 1.4). Un sistem informational creeaza valoare firmei ca o solutie organizationala si de management in fata provocarilor propuse de mediu.

Fiecare organizatie are o cultura unica, un set fundamental de valori si modalitati de a face lucruri, care au fost acceptate de cei mai multi dintre membri sai.

Managementul are rolul de a clarifica diversele situatii cu care se confrunta organizatia, a lua decizii si de a formula planuri de actiune pentru a rezolva anumite probleme. Manageri percep provocarile de afaceri in mediul concurential, apoi pun la punct o strategie organizationala pentru a raspunde acelor provocari si, in final, aloca resursele umane si financiare pentru a coordona munca si pentru a finaliza cu succes afacerea asistata de tehnologia digitala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.