Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Conceptul de informatie și data

Conceptul de informatie și data


Conceptul de informatie și data

Pasul 1. Definiția conceptului de informație

Rezolvarea corespunzatoare a problemelor din ce in ce mai complexe, in toate activitatile vietii sociale si economice, reclama ridicarea calitatii activitatii de conducere la toate nivelele.

Perfectionarea acestor activitati are ca premiza informatia. In sens primar, termenul de informatie inseamna o instiintare, in general "un mesaj despre anumite lucruri sau evenimente care au avut, au, sau vor avea loc'. Cuvantul informație poate avea ințelesuri diferite in funcție de domeniile și contextele in care este folosit (ca termen sau ca și concept). Astfel, in contextul cursului de fața, informația este abordata din punct de vedere al procesului informațional (succesiunea operațiilor de informare) dar și al rezultatului acestui proces (ce informații au fost obținute, care este volumul acestora etc.). De asemenea, informația poate fi abordata din punct de vedere al cunoașterii adica la apariția (fie pentru factorul uman sau pentru un sistem de calcul) oricarui element nou, necunoscut anterior asupra realitații inconjuratoare.

De ce este așa de importanta informația ? In ultimele decenii ale secolului XX a avut loc o creștere exploziva a gradului de informatizare a tuturor domeniilor de activitate, și in special a domeniului economic, și drept urmare informația a inceput sa fie considerata o resursa economica (la fel ca alte resurse: munca, capitalul unei societați, materiile prime etc.). Din aceasta perspectiva reiese ca posesia, manipularea și folosirea informației poate duce la imbunatațirea raportului cost-eficiența. Spre deosebire de alte resurse economice, informația este practic nelimitata.

Sintetizand, putem spune ca prin informatie se intelege orice mesaj care mareste gradul de cunoastere al unei fiinte umane in raport cu mediul inconjurator, fiind elementul cel mai dinamic al sistemelor informaționale, respectiv informatice, cel care da viata acestor sisteme. In activitatea de conducere informatia este "materia prima' cu care se lucreaza in vederea luarii deciziilor. Informatia reprezinta obiectul prelucrarii si totodata, principala categorie de resurse utilizate in sistemele informationale, respectiv informatice, alaturi de celelalte categorii de resurse: personalul de specialitate, echipamentele de prelucrare si instrumentele de utilizare a acestor echipamente (metode si tehnici de analiza si proiectare, limbaje de programare, pachete standard de programe de aplicatii, sisteme de operare, metode si tehnici de organizare si prelucrare a informatiei etc.).Pasul 2. Definiția conceptului de data

Cu cat informatia este mai clara, mai concisa cu atat deciziile luate sunt mai corecte. Ea este cea care sta la baza formularii deciziilor, a actiunilor si a indeplinirii obligatiilor. La baza informatiei sta notiunea de data. Prin data se intelege orice mesaj primit de un receptor, sub o anumita forma. Nu orice data poate fi o informatie. Relatia dintre date si informatii este ilustrata in figura 1.1.

Figura 1.1. - Relatia dintre informatii si date

O definitie foarte concreta asupra diferentei dintre informatie si data a fost data de Peter Ferdinand Drucker (1909-): "Informatia este o data plina de scop si de inteles".

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.