Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Date si informatii

Date si informatii


Date si informatii

Asa cum afirma Bill Gates "oamenii traiesc de atata timp fara sa fi avut informatia la indemana incat nici macar nu-si dau seama ce pierd".

Informatia nu este usor de definit. De aceea, trebuie sa se faca distinctie intre date si informatii, desi in mod uzual se accepta ambele notiuni ca sinonime.

Datele sunt formele (suporturi) de reprezentare a informatiilor: cifre, litere, simboluri, coduri si alte insemne, care au un caracter obiectiv si sunt accesibile de a fi percepute de om.

Informatiile se refera numai la acele date inrudite care, prin interpretarea utilizatorului, au o anumita semnificatie pentru el, intr-un context dat.

Informatiile au un caracter subiectiv, deoarece sunt rezultatul interpretarii datelor de catre utilizator. In acest sens, ceea ce reprezinta informatie pentru un utilizator, nu este obligatoriu sa fie tot informatie si pentru altul. Intuitiv, informatia reprezinta un set de date utile, care il fac pe utilizator sa gandeasca.

Informatiile devin cunostinte atunci cand cel care le foloseste le intelege si constientizeaza cum pot fi folosite in cel mai bun mod pentru o activitate specifica a utilizatorului.

Cunostintele au tot un caracter subiectiv si in acelasi timp au si un caracter relativ care deriva din capacitatea creativa a omului.

Majoritatea muncii dintr-o organizatie este astazi "lucru cu informatia", un termen introdus de Michael Dertouzos ca fiind "ceea ce face un program de calculator sau o persoana care prea informatia, o prelucreaza si o reda pentru a solutiona o problema".

Iar cuvantul "personal" din abrevierea PC-ului, sugereaza ca fiecare om care lucreaza cu informatii poate avea mijloace mai eficiente pentru a o analiza si a o folosi, pentru a deveni cunostinte in activitatea pe care o desfasoara.

Sunt mai multe criterii de clasificare a datelor, insa din punct de vedere al informaticii prezinta importanta urmatoarele:

dupa modul de prelucrare:date de intrare (initiale), sunt date care provin din exterior;

date intermediare (temporare), sunt cele obtinute pe parcursul prelucrarii pe baza unui algoritm de calcul;

date de iesire (rezultate), sunt cele afisate, stocate sau tiparite pentru a fi folosite de utilizator.

dupa tipul de reprezentare:

date numerice (numere intregi sau reale);

date alfanumerice (caractere sau siruri);

date logice (and-si, or-sau, not-nu).

dupa continutul lor, datele pot fi sub forma de:

cifre;

text;

sunet;

imagine;

film.

Acum, la inceputul anilor 2000, este pentru prima data cand toate tipurile de informatie - cifre, text, sunet, imagine, film, pot fi transpuse in forma digitala astfel incat orice calculator sa le poata stoca, procesa si reda.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.