Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
SISTEMUL INFORMATIC , INSTRUMENT AL MANAGEMENTULUI ORGANIZATIILOR ECONOMICO-SOCIALE

SISTEMUL INFORMATIC , INSTRUMENT AL MANAGEMENTULUI ORGANIZATIILOR ECONOMICO-SOCIALE
SISTEMUL INFORMATIC , INSTRUMENT AL MANAGEMENTULUI ORGANIZATIILOR ECONOMICO-SOCIALE

CONCEPTUL DE SISTEM

Sistemul reprezinta un ansamblu de elemente intercorelate functional ce actioneaza intr-un anumit scop.

Orice sistem se caracterizeaza prin :

intrari Xiiesiri Yi

procese in cadrul sistemului Pi

obiectivul(ele) sistemului Zi

starea sistemului Si

Intr-o forma sugestiva sistemul poate fi redat prin urmatoarea schema:

intrari Xi iesiri Yi

Exemplul 1

Sistemul de calcul reprezinta calculatorul electronic cu multitudinea perifericelor , unde :

-Xi- reprezinta datele ce urmeaza a fi culese , transmise, verificate, stocate , prelucrate  si preluate din multiple medii si multiple forme ( voce, imagine, tastatura, poza etc.) ;

-P(Xi)- reprezinta prelucrarea datelor la nivelul calculatorului ;

-Yi-reprezinta rezultatele obtinute redate sub forma de situatii de informare -raportare (liste, tabele, grafice etc.) sau iesiri sub forma de imagine, sunet, miscare de obiecte (animatie ) ;

-Zi- reprezinta tocmai dorinta utilizatorilor de a obtine iesirile sistemului in conditii de calitate sporita sub aspectul exactitatii, realitatii, oportunitatii, completitudinii informatiei, formei de prezentare s.a.m.d. ;

-Si- pentru sistemul de referinta, ar putea consta in faptul ca calculatorul cu perifericele lui ar fi in stare normala de functionare sau afectate - fizic-degradate, virusate.

Exemplul 2

Si factorul uman , omul, poate fi privit ca un sistem biologic.

CONCEPTUL DE SISTEM CIBERNETIC 

Asupra oricarui sistem actioneaza o serie de factori perturbatori care pot genera un dezechilibru cu privire la modul de functionare al sistemului.

Factorul uman (managerii) are menirea de a interveni si a preintampina sau inlatura factorii perturbatori astfel incat sa mentina sistemul in stare normala de functionare.

Modalitatea prin care factorul uman intervine in reglarea sistemului poarta denumirea de conexiune inversa sau back. FEED BACK

De obicei se intervine atunci cand factorul uman constata ca iesirile sistemului nu sunt in concordanta cu obiectivele prestabilite  .

Yi # Zi

Marimea in care factorul uman intervine asupra reglarii starii sistemului poarta denumirea de factor de reglare (Δ Xi ).

In acest context, orice organizatie economico-sociala poate fi privita ca un sistem cibernetic si redat sub forma :

Factori perturbatori

Xiintrari  Yiiesiri

-mat.prime  - produse finite 

-energie  - servicii prestate

-combustibil  Yi # Zi

- etc

CONCEPTUL DE SISTEM INFORMATIONAL 

Sistemul informational reprezinta un ansamblu de proceduri cu privire la culegerea, verificarea, transmiterea, stocarea si prelucrarea datelor in scopul satisfacerii cerintelor informationale necesare managerilor sau altor categorii de utilizatori finali procesul de fundamentare si elaborare a deciziilor.

Sistemul informational mai poate fi definit si in alte cuvinte de forma : sistemul informational poate fi privit ca ''umbra'' proceselor si fenomenelor economice ce se desfasoara in cadrul organizatiilor economico-sociale.Sistemul informational opereaza cu o serie de concepte , dintre care amintim :

a)     Conceptul de circuit informational : reprezinta multitudinea compartimentelor sau unitatilor prin care circula/transmite un mesaj sau document primar, in momentul emiterii acestuia pana la destinatia finala. Circuitul informational ar reprezenta traseul parcurs de un mesaj sau document primar din momentul emiterii acestuia pana la destinatia finala.

EX : circuitul informational al facturilor, dispozitiilor de plata /incasare, bonurilor de consum etc.

b)     Conceptul de flux informational : reprezinta cantitatea sau volumul datelor ce se tranmsmit in cadrul circuitului informational.

Prin analogie, cele doua concepte amintite pot fi asociate cu un sistem de conducte prin care se aprovizioneaza cu apa potabila o localitate oarecare, unde sistemul de conducte ar echivala cu circuitul informational , iar debiul apei ce circula prin conducte ar echivala cu fluxul informational.

c)     Conceptul de date : datele reprezinta mesaje, simboluri sau caractere prin care se descriu sau se consemneaza caracteristicile /procesele obiectelor, fenomenelor din mediul inconjurator.

d)     Conceptul de informatie : informatia poate fi privita ca un caz particular al datelor. Datele pentru a putea fi considerate informatii trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele trei conditii :

sa aiba semnificatie

sa prezinte interes

sa aduca un spor de cunoastere

Obs : Acelasi mesaj sau aceleasi date pentru o persoana oarecare poate sa aiba semnificatie de informatie, iar pentru alta persoana sa fie considerata o simpla data.

e)     Conceptul de decizie : decizia ar putea fi considerata un caz particular al informatiei.Ea se deosebeste de informatie prin faptul ca are un caracter de imperativa/ directiva.

CONCEPTUL DE SISTEM INFORMATIC 

Sistemul informatic reprezinta un ansamblu de proceduri, metodologii si tehnici de culegere, validare, transmitere , stocare, prelucrare automata a datelor in scopul satisfacerii cerintelor informatice necesare factorilor de decizie sau altor categorii de utilizatori finali in procesul de fundamentare si elaborare a deciziilor.

Din definitie, se poate desprinde ideea ca sistemul informatic reprezinta partea automatizata a sistemului informational.

In ceea ce priveste locul si rolul sistemului informational si al sistemului informatic, aceste aspecte pot fi redate si evidentiate prin urmatoara schema de forma :

Xi Intrari iesiri Yi -p.finite,serv.

-mat.prime 

-energie-  date(inf)

-alte resurse decizii(inf)

inform. de la alte unitati ec.soc. inform. catre alte unitati ec.soc.

In ceea ce priveste locul sistemului informational si sistemului informatic in cadrul unei organizatii economico-sociale, se poate spune ca acestea ar reprezenta interfata dintre sistemul condus si sistemul de management ( de conducere ).

Rolul celor doua sisteme ar consta in culegerea si transmiterea , stocarea, prelucrarea datelor necesare utilizatorilor finali.

Prezenta sistemului informatic in care sistemul informational imprima acestea din urma noi valente de ordin cantitativ si calitativ, in sensul:

sub aspect cantitativ ofera facilitati sporite cu privire la prelucrarea unor volume mari de date;

sub aspect calitativ asigura sporirea calitatii informatiei, sub aspectele sporirii vitezei de raspuns a sistemului la cererile utilizatorilor ;

reducerea costului informatiei ;

sporirea exactitatii (preciziei) si realitatii informatiei ;

asigurarea oportunitatii situatiilor de informare, raportare ;

sporirea calitatii formelor de redare a rezultatelor finale etc.

Obs : In anumite tari cum ar fi : Anglia, S.U.A.,etc. se foloseste doar conceptul de sistem informational ( information system) , iar in alte tari ca : Franta, Romania s.a.m.d. se folosesc ambele concepte , atat cel informatic cat si cel informational.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Sinteza unui dispozitiv secvential de inmultire a numerelor binare reprezentate in complement de doi prin procedura James Robertson
VARIABILE
Monitor 3D multiutilizator cu detectare a pozitiei capului avand laser RGB ca sursa de lumina
PROCESE
SISTEMUL INFORMATIC , INSTRUMENT AL MANAGEMENTULUI ORGANIZATIILOR ECONOMICO-SOCIALE
Accelerarea procesului de adunare/scadere in virgula flotanta
Aplicatia CONTABWIN
Microcontrolerul AT89C52Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu