Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Marketingul traditional- rezultat al practicii de marketing

Marketingul traditional- rezultat al practicii de marketing


Marketingul traditional- rezultat al practicii de marketing

Marketingul nu trebuie privit doar ca un nou concept in economia moderna. El trebuie inteles si ca activitate practica. In esenta, practica de marketing presupune rezolvarea a doua teme:

Identificarea pietei tinta;

Crearea unui mix de marketing

in care toate activitatile cuprinse in cei 4P (produs, pret, plasare si promovare) sau 7P (produs, pret, plasare, promovare, probele/caracteristicile fizice, procesul si personalul/populatia) sa fie realizate printr-o orientare de marketing, o atitudine de marketing si o gandire de marketing.

Orientarea de marketing inseamna astazi a produce numai ceea ce se vinde. Este o inversare a orientarii traditionale de productie cand mai intai se faceau produse si apoi se cauta piata de desfacere.

Se poate afirma ca asistam la impunerea unei noi viziuni asupra firmei de succes de astazi, pentru a o prefigura pe cea a anilor 2000, viziune sintetizata sugestiv in cuvintele lui Guy Serraf :

"Firmele bogate nu fac marketing pentru ca au bani, ci au bani pentru ca fac marketing".

Exista inca multe firme care realizeaza produse fara a sti ce vor cu adevarat consumatorii, pentru a descoperii ulterior ca piata le respinge. Si nu putine sunt firmele care isi uita clientii dupa ce acestia le-au cumparat produsele. O asemenea neglijenta este insa suficienta ca sa arunce consumatorii in bratele concurentei.Atitudinea de marketing se refera la modul in care firma intelege comportamentul cumparatorului si satisface nevoile si dorintele clientului, atat in procesul de cumparare, cat si dupa cumparare prin serviciile post-vanzare oferite (garantie, asistenta tehnica, consultanta). Mai mult, reprezentantii firmei trebuie sa se puna in situatia clientului daca ar cumpara sau nu produsul sau serviciul oferit. Daca "DA" sunt sanse ca produsul sau serviciul sa se vanda, iar daca "NU" oferta nu trece "inelul" de calibrare dintre promisiune si dovada si nu se poate vorbi de o activitate de marketing. Dupa vanzare, firma nu-l va uita pe client si va urmarii in permanenta modul in care este folosit bunul cumparat si care ar fi nemultumirile clientilor in timpul exploatarii produsului. Mai mult, pentru un anume produs, pretul acestuia trebuie sa fie in asa fel incat sa existe putere de cumparare din partea pietei tinta.

Gandirea de marketing presupune a vedea in toate activitatile si programele de marketing o investitie si nu o cheltuiala. In acest mod se pot folosi eficace si eficient toate MTI- urile (metode, tehnici si instrumente de marketing) in practica economica. Unele practici de marketing pot fi cu siguranta regandite. Astazi, marketingul trebuie considerat mai degraba ca un proces decat un departament in plus.

Marketingul nu reprezinta doar o parte a activitatii unei firme, ci firma insasi. El arata ce bunuri sa se produca, cate si pana la ce data; cum sa fie plasate si ce servicii sa fie efectuate; ce preturi sa se practice si ce rabaturi (solduri) comerciale sa fie oferite; unde si cand sa se faca publicate; ce sa se spuna clientilor si cum sa se spuna.

Firmele de succes creeaza o cultura in care toti angajatii acesteia au "constiinta, gandirea si atitudinea" de marketing.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.