Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » informatica
Scazatoare paralele pe principiul propagarii seriale a transportului

Scazatoare paralele pe principiul propagarii seriale a transportului
Scazatoare paralele pe principiul propagarii seriale a transportului

Dominant, operatia de scadere binara se efectueaza utilizand un sumator care permite adunarea la descazut (minued) a scazatorului (subtrahend) negat in mod corespunzator. Astfel, in reprezentare semn-marime (sign-magnitudine), scaderea implica inversarea bitului de semn al scazatorului succedata de adunarea acestuia. In complement de unu (one’s complement), se realizeaza inversarea fiecarei bit al scazatorului si apoi adunarea acestui vector binar la descazut. Cea mai raspandita implementare a scaderii corespunde hend-ul este complementat de unu si apoi adunat la minuend impreuna cu o unitate binara care trebuie si ea adunata la rangul cu mai putin semnificativ. In vederea implementarii se apeleaza la un sumator binar paralel, indiferent de tipul acestuia, la par se aplica minuend-ul Y precum si subtrahend-ul X in urma trecerii acestuia printr-un strat de porti EXCLUSIVE-OR, pe toata lungimea cuvantului (EX-OR wordgate), asa cum se arata in fig.2.17. Pentru adunarea unitatii binare la rangul cel mai putin semnificativ se profita de intrarea de carry-in (cin), ramasa disponibila, la care se aplica variabila s (de la 'subtract', care comanda, de asemenea, o intrare a tuturor portilor EXCLUSIVE-OR wordgate-ului. Variabila s comandata de cond configureaza sumatorul paralel ca scazator (X-Y), atunci cand s=1; lasand nemodificata functia sa (X+Y) atunci cand s = 1, lasand nemodificata functia sa (Y + X) atunci cand s = 0.
Exista insa cazuri, si structura matriciala combinationala de inmultire bazata pe recodificari Booth din paragraful 3.9 (vezi fig.3) reprezinta un astfel de exemplu, la care mai pot fi adaugate si structuri matriciale combinationale dedicate operatiei de impartire binara [Omon 94], cand este util a asigura o scadere verita ca o operatie separata, executata de catre un dispozitiv de sine statator denumit scazator binar (binary subtractor). Elementul de structura fundamental al unui astfel de dispozitiv este prin analogie cu celula sumator complet (full adder cell, FAC) a unui sumator binar RCA, o celula scazator complet (full subtractor cell, FSC). Proiectarea logica a unei FSS are la baza descrierea comportamentala prin tabelul de adevar din fig.2.18a, elaborat pentru un rang oarecare, al unui dispozitiv care realizeaza scaderea, fara semn a subtrahend-ului X din minuend-ul Y. In calitate de intrari avem variabile yi si xi, precum si imprumutul intrare (borrow-in), bi, cerut de rangul anterior (i-1), iar iesirile le reprezinta variabila diferentiala, zi, precum si imprumutl iesire (borrow-out), bi+1, revendicat de la rangul urmator (i+1). La completarea valorilor logice pentru iesirile zi si bi+1, din tabelul de adevar (fig.2.18a), s-a procedat la adunarea valorilor corespunzatoare variabilelor zi si bi, iar suma rezultata este scazuta din valoarea lui yi . Astfel spre exemplu, corespunzator tripletei (xi, yi, zi) = 010, avem xi+bi = 1+0 =1, care scazut din yi = 0 conduce la bitul diferenta zi = 1. Pentru elaborarea ecuatiilor booleene corespunzatoare functiilor booleene de iesire ale FSS, s-a apelat la diagrame Karnaugh reprezentata in fig.2.18b pentru zi, respectiv in fig.2.18c pentru bi+1.

Este de remarcat faptul ca expresia booleana pentru iesirea diferenta zi rezulta a fi data de aceeasi functie de paritate impara zi = xi + yi +bi corespunzatoare iesirii suma zi a unui FAC, cu mentiunea substituirii variabilei transport ci cu variabila imprumut bi. De acest aspect se profita atunci cand apare necesitatea (vezi schema matriciala combinationala din fig.3.47) de a reconfigura un FAC intr-un FSC. Pe de alta parte, acoperirea unitatilor binare din fig.2.18c conduce pentru bi+1, la o expresie asemanatoare cu cea pentru transportul inspre rangul urmator, ci+1, anume .

De asemenea, pentru sinteza functiei imprumut bi+1 mai poate fi folosita si expresia :

In baza ecuatiei booleene pentru zi si bi+1 rezulta sinteza FSC care poate fi utilizata la configurarea, de scazatoare binara, una dintre solutii fiind, spre exemplu, inlantuirea in cascada a FSC-urilor in maniera RCA. Mai remarcam ca rezultatul unei scaderi poate fi negativ chiar si cand minuend-ul este pozitiv, situatie in care va fi imprumut pentru rangul cel mai semnificativ dintr-un ipotetic al 2-lea rang.In final, sa ne referim la scaderea operanzilor reprezentati in cod BCD8421. Prin analogie cu operatia efectuata cu numere binare prin adunarea la minuend a complementului de doi corespunzator subtrahend-ului, in acest caz se va apela tot la o adunare, dar complementul de unu este substituit prin mai costisitorul, in ceea ce priveste generarea, complement de noua la care se adauga o unitate binara (ca si in cazul complementului de doi). Astfel, in fig 2.19 se prezinta scaderea numerelor adunate in fig 2.13 si fig 2.16. scaderea din minuend-a Y=473510 a subtrahend-ului X=291810 se efectueaza adunand la Y complementul de noua al lui X, anume  =708110 , si inca o unitate.

Operatia de adunare se realizeaza in maniera descrisa la exemplul din fig. 2.13, cu aplicarea selectiva a corectiei de 0110. Implementarea adunarii poate fi realizata prin sumatorul din fig. 2.14, detaliat in fig. 2.15. Cifra zecimala transport c*out, in cazul nostru c*out = 1, se impune ignorata dupa modelul operarii in binar. Ar mai ramane in discutie implementarea complementarii de noua, care trebuie realizata pentru fiecare cifra zecimala in parte. Se poate folosi in acest sens cate un adder/subtracter pe 4 biti sau un translator de cod sintetizat pe baza tabelului de adevar din fig. 2.2 prezentat pentru o cifra zecimala Xi a subtrahend-ului. Sinteza translatorului se efectueaza fara dificultate, rezultand ecuatiile booleene pentru cifrele binare corespunzatoare complementului de noua ale cifrei zecimale, spre exemplu Implementarea unui astfel de translator se realizeaza simplu, necesitand trei porti logice, cate una de tipul NOR, EXCLUSIVE OR si NOT.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Trasaturile marketingului la inceput de secol XXI
CONCEPTUL DE DATA SI INFORMATIE
Cautarea de siruri directa
Scazatoare paralele pe principiul propagarii seriale a transportului
Elementele de baza ale unui template Joomla
ORGANIZAREA DATELOR PE UNITATILE DE DISC (HDD, FLOPPY,CD-ROM, ETC.)
VARIABILE
Microcontrolerul AT89C52

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu