Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Trasaturile marketingului la inceput de secol XXI

Trasaturile marketingului la inceput de secol XXI


Trasaturile marketingului la inceput de secol XXI

Asa cum afirma renumitul specialist in marketing, profesorul american Philip Kotler, in ultima editie a lucrarii "Marketing Management" [1], la inceput de secol XXI, "marketingul este omniprezent si se schimba in permanenta". Daca pana nu demult, in "era consumatorului", marketing insemna doar identificarea, anticiparea si satisfacerea nevoilor consumatorului, astazi lucrurile sunt mult nuantate.

Toate firmele cauta sa ajunga cat mai rapid si cat mai bine la clienti. In acest context, satisfacerea nevoilor clientilor este de la sine inteleasa. Ca urmare, focusul s-a mutat pe cum reuseste fiecare firma sa se diferentieze de celelalte care vand acelasi serviciu sau produs, pentru aceleasi nevoi ale aceluiasi segment de piata.Schimbarile din mediul de afaceri, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si nu numai,  vor face sa fim martorii unei noi lumi. O lume in care se va transforma radical modul de gandire al specialistilor in marketing.

Se vorbeste tot mai mult despre noua economie bazata pe revolutia digitala si un management modern centrat pe om si bazat pe cunostinte.

Vechea economie parea mai simpla. Avea la baza revolutia industriala in care se urmarea realizarea de produse standardizate, cu costuri cat mai mici. Scopul era eficienta si eficacitatea.

Revolutia digitala aduce noi provocari in strategia de marketing a firmelor din lume si, implicit, din Romania. Ea a pus la dispozitia oamenilor informatia. Informatia cu o serie de atribute: poate fi diferentiata, adaptata si personalizata intr-un numar infinit de moduri. Ea poate fi trimisa dintr-un punct central catre toti oamenii conectati la un sistem de retea (Internet, Extranet sau Intranet) si poate ajunge cu viteza foarte mare. In masura in care informatia are un caracter public si accesibil, consumatorii vor fi mai bine informati si vor avea posibilitatea sa faca alegeri mai bune.

Din aceste definitii se poate desprinde trasatura dominanta pe care a dovedit-o marketingul in decursul scurtei sale istorii, de la inceputul secolului al XX-lea si pana in prezent, si anume: capacitatea de adaptare la provocarile noii economii. Totodata, se pot identifica cele 3 trasaturi esentiale ale marketingului:

MARKETING

obtinerea unui profit cat mai mare

prin satisfacerea nevoilor si dorintelor clientilor

mai bine decat concurenta

Formularea obiectivului "castig prin multumirea clientilor" duce insa la intrebarea daca ambele elemente ale telului "castig" si "multumirea clientilor" merg intotdeauna impreuna. In multe cazuri, o firma de ale carei produse clientii sunt multumiti isi va micsora castigul.

Exista pericolul, ca in conceptia clasica de marketing sa nu se poata face deosebirea intre interesele pe termen scurt ale firmelor si prosperitatea pe termen lung a societatii.

Din nefericire, pe parcursul ultimelor doua decenii, o mare parte a lumii, din care face parte si Romania, a devenit tot mai saraca. Cu toate ca salariile au crescut, puterea de cumparare a inregistrat un declin. Nevoile oamenilor sunt astazi mai mari decat oricand, dar lor le lipsesc mijloacele de a plati pentru bunurile necesare.

Aceasta este tragedia unei lumi sarace inconjurate de bogatie. La urma urmei, pietele sunt formate din oameni cu nevoi si putere de cumparare, dar al doilea element ramane inca deficitar.

Fazele dezvoltarii marketingului sunt prezentate in tabelul 2.1, asa cum au fost aratate comparativ de Homberg si Krohmer[2], in 2003.

Tabelul 2.1.

Aprox. 1900-1920

Din 1990 pana in prezent

Primatul productiei

Primatul vanzarii

Primatul pietei

Primatul clientului

Managementul relatiilor cu clientii (CRM)

Extinderea

mixului de marketing

Implementarea marketingului

Implementarea marketingului

Mixul

de marketing

(Politica

strategie+tactici)

Mixul

de marketing

(Politica

strategie+tactici)

Mixul

de marketing

(Politica

=

strategie+tactici)

Produs

Produs

Produs

Pret

Pret

Pret

Reclama

Promovare

Promovare

Promovare

Vanzare

Vanzare

Plasare

Plasare

Plasare

Din evolutia marketingului si sub presiunea crizei economice din acest moment, se poate desprinde concluzia fundamentala, si anume: necesitatea un nou concept de marketing care promoveaza o abordare moderna a marketingului ca "stiinta si / sau arta".

Marketingul este astazi o arta pentru ca nu orice persoana are "harul" de a face afaceri. Marketingul este o stiinta pentru ca succesul in afaceri se obtine "cu mintea si nu cu inima" si are parte cine are carte.

Acest nou concept ii obliga pe specialistii in marketing ca, in momentul in care elaboreaza o "politica" de marketing, sa aiba in vedere urmatoarele doua noi considerente: constientizarea clientilor si cumpatarea in castig a firmelor.

Noua abordare moderna a marketingului asigura diferenta dintre succes si esec.Philip Kotler, Marketing Management, editia a 12-a, [], 2006, pag. 3.

Hans-Dieter Zollondz, Fundamentele marketingului, [], 2007, pag.16-17.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.