Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Notiunea de sistem, sistem cibernetic

Notiunea de sistem, sistem cibernetic


Notiunea de sistem, sistem cibernetic

Pasul 1. Definiția noțiunii de sistem

Conceptul de sistem apare in forma embrionara inca din filozofia antica greaca. Afirmand ca intregul este mai mult decat suma partilor, Aristotel da o prima definitie notiunii de sistem, care se va dezvolta si va evolua pentru a ajunge la forma actuala de abia la inceputul secolului XX.

Cel care pune bazele unei teorii inchegate privind teoria sistemele (este considerat fondatorul teoriei generale a sistemelor) este biologul german Ludwig von Bertalanffy (1901-1972) care intre anii 1928 si 1950 publica o serie de lucrari reprezentand inceputurile teoriei generale a sistemelor si a sistemelor deschise. Astfel, el a dedus principiile universale care sunt valide pentru sisteme in general. In acest sens L. von Bertalanffy a reformulat mai intai conceptul clasic al sistemului si l-a determinat drept o categorie prin care se cunosc relatiile dintre obiecte si fenomene. Conceptul nou dat sistemului reprezinta un set de componente interdependente, o entitate complexa in care spatiul-timp arata asemanarile structurale.In conformitate cu Open University (1980), un sistem este un ansamblu cu un scop (obiectiv), care are componente (parti) ce coexista in vederea deservirii unui interes uman particular, dar care se schimba la parasirea sistemului.

Pe baza celor spuse mai inainte se poate spune ca prin sistem se intelege orice secțiune a realitații in care se poate identifica un ansamblu de elemente materiale sau nemateriale (echipamente, metode, tehnici, fenomene, obiecte, procese, concepte, personal etc.), interconectate printr-o multime de relatii, ale carei parti se afla intr-o puternica interdependenta si independenta fata de mediul inconjurator, atat elemente, cat si relatiile endogene (relatiile dintre elementele sistemului) sau exogene (relatiile dintre elementele sistemului si mediul inconjurator) avand un caracter dinamic, iar existenta si functionarea sa este subordonata realizarii unor obiective bine definite (unui scop).

Pasul 2. Caracteristicile unui sistem

Societatea comerciala (firma), ca exemplu de sistem, satisface in totalitate caracteristicile care reies din definiția unui sistem:

multimea de elemente este alcatuita din: salariatii, elementele materiale, cladiri, materii prime, produse, mijloace financiare, informationale etc.;

, 3. si 4. Relatiile intre aceste elemente, cat si cu mediul inconjurator, au un caracter dinamic, complex;

scopul este de a fabrica produse si a presta servicii, obtinand beneficii.

Pentru a putea realiza toate functiile, unui sistem ii sunt necesare informatii. Fiecare sistem are atasat un anumit numar de informatii, care poarta amprenta sistemului respectiv. Figura urmatoare ilustreaza corelatiile dintre un sistem, diferite subsisteme, precum si functiile acestuia.

Figura 1.2. - Relatiile dintre sistem si mediul inconjurator

Pasul 3. Structura și starea unui sistem

Se poate rezuma ca un sistem este un ansamblu de elemente; fiecare element al sistemului poate fi un subsistem, care la randul lui poate fi considerat un sistem format din elemente. Multimea relatiilor intre componentele unui sistem, precum si a relatiilor intre componente si ansamblu formeaza structura sistemului. Modul in care elementele unui sistem sunt dispuse intre ele reprezinta structura statica a sistemului. Daca legatura dintre aceste elemente este de compozitie, de apartenenta, de utilizare, de vizibilitate a unui element asupra altuia, se spune ca exista o relatie statica intre elemente; de asemenea exista si o interfata, care reprezinta schimbul dinamic intre doua elemente (un flux de informatii). Multimea caracteristicilor unui sistem, la un moment dat, determina starea sistemului. Un sistem isi adapteaza comportamentul la cerintele mediului sau. De capacitatea de adaptare a sistemului si de viteza de reactie va depinde durata sa de supravietuire. Reactia sistemului la un stimul trebuie sa fie cat mai rapida si cat mai adecvata cu putinta. [Vatui, 2000].

Pasul 4. Tipuri de sisteme

In funcție de criteriul de clasificare utilizat, sistemele sunt de mai multe tipuri:

t     dupa natura lor:

sisteme naturale (organismele vii);

sisteme elaborate (tehnice, economice, conceptuale - aici se regasesc sistemele informationale);

t     dupa modul de functionare:

deschise (iesirile nu influenteaza intrarile);

inchise (intrarile sunt influentate de catre iesiri);

t     dupa comportament:

deterministe (se cunosc intrarile, iesirile, si regulile care leaga intrarile de iesiri);

probabilistice (nondeterministe, incerte).

Pasul 5. Definiția noțiunii de sistem cibernetic

Pentru analiza comportamentului sistemelor, in ansamblul lor, s-a propus conceptul de "cutie neagra" care reprezinta sistemul privit ca un tot, facand abstractie de procesele sale interne. Cutia neagra primeste impulsuri din partea mediului inconjurator (intrarile in sistem) si dupa ce preia aceste impulsuri, le transforma in actiuni asupra mediului (iesirile din sistem). Acest sistem devine sistem cibernetic, atunci cand apare fenomenul de reglare (numita conexiune inversa sau feed-back), si care poate fi caracterizat ca in figura 1.3.

Prin sistem cibernetic se intelege deci un sistem avand cel putin o bucla de reglaj (feed-back) prin care se aplica de la iesirea sistemului un semnal la intrarea acestuia, unde un mecanism de comparatie permite ca rezultatul compunerii semnalului de iesire cu cel de intrare sa fie transmis blocului de decizie.

Figura 1.3. Legatura feed-back intr-un sistem cibernetic

Sistemele cibernetice constituie o clasa importanta de sisteme, iar - dupa cum se va vedea - sistemele informationale si informatice sunt sisteme cibernetice. Schema clasica a unui sistem cibernetic cu o bucla de reglaj este aratata in figura urmatoare.

Figura 1.4. - Legatura feed-back intr-un sistem cibernetic

Un exemplu simplu ne poate arata diferenta intre un sistem si un sistem cibernetic: de pilda, un autoturism este un sistem mecano-electric, dar nu este un sistem cibernetic, un autoturism impreuna cu conducatorul auto constituie un sistem cibernetic.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.