Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Caracteristicile celor patru tipuri de sisteme informationale

Caracteristicile celor patru tipuri de sisteme informationale


Caracteristicile celor patru tipuri de sisteme informationale

Sistemele informationale pot fi intelese mai bine daca sunt privite atat din perspectiva tehnologiei, cat si din perspectiva afacerilor.


          Ele contin informatii despre oameni, locuri semnificative si despre lucrurile din cadrul organizatiei sau din mediul care o inconjoara. Asa cum s-a aratat, prin informatii intelegem un set de date care au fost conturate intr-o forma semnificativa si utila fiintelor umane. Datele, in schimb, sunt siruri de fapte brute reprezentand evenimente care se intampla in organizatii sau in mediul de lucru inainte ca ele sa fie organizate si aranjate intr-o forma in care oamenii sa o inteleaga si sa o foloseasca.

Trei nivele de sisteme informationale exista intr-o organizatie, asa cum se arata in figura 1.1.

Fig. 1.1. Cele trei nivele informationale

Pana in anii , rolul celor mai multe SI a fost simplu, la nivel operational: procesare, tranzactionare si contabilizare date.Asa s-a nascut primul tip de sisteme informationale de procesare a tranzactiilor (TPS - transaction processing system) pentru vanzari, productie, contabilitate si resurse umane.

Apoi un alt rol a fost adaugat, cel de procesare a datelor in rapoarte informative folositoare. Aceste sisteme informationale se axau pe dezvoltarea de aplicatii de afaceri care ofereau managerilor informatii necesare pentru luarea deciziilor. si sunt cunoscute sub denumirea de sisteme informationale de management (MIS -Management Information System).

In anii '80, aplicatiile existente nu mai erau adecvate multitudinii de nevoi din deciziile manageriale.

Astfel, a aparut cel de-al treilea tip de SI - sisteme suport a deciziei (DSS - Decision -Suport System),   care ofera managerilor un suport interactiv la fata locului pentru luarea deciziilor, in functie de conditiile reale cu care se confruntau managerii.

In anii '90, prin aparitia calculatoarelor personale (PC) si dezvoltarea inteligentei artificiale (IA), s-a creat cel de-al patrulea tip de sisteme informationale - sisteme expert de informatii (ESS -Executive Support System) cu consultanti pentru manageri care ofereau sfaturi in modelele de afaceri concepute.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.