Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
Infrastructura tehnologica a CE. Server-e Web

Infrastructura tehnologica a CE. Server-e Web
Infrastructura tehnologica a CE. Server-e Web

La aducerea / transpunerea online a unei afaceri trebuie luate decizii legate de aspectele de infrastructura tehnologica, respectiv tehnologiile hardware si software care se vor folosi.

Infrastructura tehnologica care sta la baza oricaror activitati de comert electronic o constituie retelele de calculatoare si Internetul, intelegand atat tehnologiile hardware cat si cele software.

Dimensiunea si obiectivele sistemelor (site-urilor) de comert electronic variaza mult - la fel si tehnologiile software si hardware folosite la construirea acelor sisteme. Sistemul de comert electronic implementat trebuie, in final, sa fie capabil sa gestioneze toate acele activitati ale companiei care s-a decis sa fie transpuse online. Deciziile relativ la solutiile software si hardware se iau in raport cu aceste necesitati constatate.

Sarcina principala a unui server Web este de a raspunde cerintelor unui client Web. Cele trei elemente principale ale unui server Web sunt: hardware (calculatoare si alte echipamente), software - sistem de operare, software pentru server Web (tot ce intretine functionarea site-ului Web).In momentul in care un business s-a hotarat asupra a ceea ce urmareste printr-un site Web, urmeaza sa ia deciziile privitoare la hardware si software necesare implementarii acelui site - care sa raspunda nevoilor vizitatorilor site-ului. Pentru aceasta trebuie avute in vedere diferite aspecte: numar mediu estimat de vizitatori), numarul maxim (aproximativ) de vizitatori la un moment dat, numarul mediu de pagini vizualizate pe parcursul unei vizite, dimensiunea aproximativa a paginilor vizualizate (inclusiv grafica si alte elemente.

Ne referim la tehnologiile de baza care permit dezvoltarea unui site Web pentru un sistem de comert electronic al unei companii: hardware, sisteme de operare, servere Web. Acestea sunt componente esentiale ale sistemului de comert electronic, alaturi de: sistemele de bd, de procesare a platilor etc.

Tipuri de site-uri Web implicate in operatiile CE

In general, sunt doua tipuri de site-uri Web care indeplinesc functii ale CE:

site-uri de procesare tranzactii (transaction-processing) - site-uri de CE (indeosebi B2B si B2C) care trebuie sa fie in permanenta disponibile clientilor Web (24/7). Aceste site-uri trebuie sa fie "pregatite" a gestiona periodic un trafic mai intens; hardware rapid si "de incredere"; software eficient si usor de dezvoltat in situatiile de crestere a traficului.

site-uri de furnizare de continut (content-delivery) - site-uri care furnizeaza informatii, in general sub forma de articole - care trebuie localizate rapid si precis. Aceste site-uri trebuie sa fie in permanenta accesibile + cerinte similare site-urilor de tip transaction-processing.

Alte tipuri de site-uri:

de dezvoltare - pentru evaluarea unor alternative de design Web.

Intranet - pentru gazduirea unor documente ale companiei (memo-uri, bugete, manuale etc).

Extranet - anumite parti ale informatiilor din sistem sunt accesibile anumitor parti autorizate (exemplu furnizori, parteneri).

Arhitecturi client/server

Modelul Web client/server de baza este un model 2-tier - are un client si un server. Toate comunicatiile au loc pe Internet intre C si S (se exclude din discutie calculatoarele si alte echipamente care contribuie la trimiterea si directionarea pachetelor prin retea). C trimite un mesaj de cerere S-ului. S determina pagina care sa fie trimisa inapoi C-ului = mesaj de raspuns.

Modelul Web client/server 3-tier sau n-tier - un site Web care furnizeaza pagini cu continut dinamic si proceseaza tranzactii, trebuie sa faca mai mult decat sa trimita o pagina C-ului. O arhitectura 3-tier extinde arhitectura 2-tier pentru a efectua operatii suplimentare: al treilea nivel include, de obicei, baze de date si alte produse software care furnizeaza diferite informatii server-ului Web. Arhitecturile pe 4, 5. nivele sunt numite n-tier - includ, in general, baze de date si programe de gestiune a bazelor de date, plus alte aplicatii, sistem de procesare a platilor etc.

Software pentru server-e Web

Sisteme de operare pentru server-e Web

Majoritatea - familiile Microsoft Windows Server (2000, 2003, s.a.), Linux, sau alte SO Unix-based precum Solaris sau FreeBSB.

In general se crede ca produsele Microsoft sunt mai simple si mai usor de utilizat, dar ca ar putea avea probleme de securitate. SO Unix-based sunt mai populare si sunt considerate a fi mai bune in mentinerea securitatii in SO pe care ruleaza server-ul Web.

Linux este un SO open-source - rapid, eficient, usor de instalat, free. Exista distributii comerciale de Linux, cu utilitati pentru server-e Web, care includ software aditional si suport (Caldera, Mandrake, RedHat, SuSE; Sun vinde hardware pentru server-e Web si SO Solaris).

Software pentru server-e Web

Printre cele mai utilizate server-e Web: Apache HTTP Server, Microsoft Internet Information Server (IIS), Sun Java System Web Server (JSWS).

Folosirea server-elor Web publice pentru site-urile active, in 2005, dupa un raport Netcraft: Apache Web Server - 69%; IIS - 24%, Altele - 7%.

Inceput 2008 - Apache - 49%, Microsoft - 36% (din site-urile active, de la care s-a primit raspuns de catre Netcraft).

Situatia este alta in cazul intranet-urilor (PC Magazine): IIS + server-e Sun acopera aproximativ 75% din programele server intranet instalate.

Se remarca o crestere in popularitate / utilizare a server-elor Sun.

In general, aceste server-e Web difera ca eficienta in traficul de date, in dimensiunea si tipul paginilor Web cu care lucreaza mai usor - sunt server-e Web care au performante mai bune in furnizarea paginilor statice / dinamice.

Apache server: open-source, free; s-a plecat de la crearea unui nucleu pe care, alti programatori l-au peticit"" ulterior (patches -> denumire "a patchy"); poate rula pe SO FreeBSB, Linux, Windows, Solaris s.a.

IIS: vine impreuna cu Windows Server, motiv pentru care este utilizat de catre cei care au achizitionat pachete Microsoft; scade in popularitate datorita unor brese de securitate (server-e atacate din exterior).

JSWS: poate rula pe diferite SO (Microsoft, Solaris, s.a.); nu este free, insa taxa pentru licenta este acceptabila; sustine site-uri cunoscute, frecvent vizitate (ocupate).

Obs: Netcraft ofera informatii referitoare la SO si server-e Web folosite pe diverse site-uri.

Alte programe.

E-mail: multe operatiuni se desfasoara folosind e-mail-ul pentru indeplinirea anumitor functii apartinatoare comertului electronic; cea mai populara forma de comunicare la nivel B2B, B2C, sau B2E si altele.

Utilitare pentru site-uri Web si Internet: unele ruleaza pe masina pe care se gaseste server-ul Web, altele pe masina clientului Web:

utilitare precum finger, ping;

programe de route-tracing;

utilitare telnet si FTP;

programe de indexare si cautare (pe un site sau pe Internet);

programe pentru analiza datelor (capturarea datelor legate de vizitarea site-ului si analiza cu scop statistic a acestora);

utilitati pentru verificarea link-urilor (link-checking) - verifica daca un URL referit de pe pagina (intern sau extern, in general) este activ sau daca vreo pagina a site-ului nu este referita de nicaieri;

administrare remote a server-ului Web.

Hardware pentru server-ele Web

Calculatoarele care se folosesc in sistemele de comert electronic, in particular pentru site-urile Web, pot avea diverse configuratii, de la desktop PC pana la calculatoare server (diverse configuratii si costuri).

Calculatoare de tip sever

Au, in general, mai multa memorie, hard-uri mai mari si mai rapide, procesoare mai rapide (majoritatea - multi-procesoare) fata de majoritatea desktop PC-urilor => costuri ridicate.

Ex: Dell, HP, Sun s.a.


Evaluarea performantelor serverelor Web (benchmarking)

Elementele care afecteaza performanta unui server includ: hardware, SO, server Web, viteza conexiunii, numarul de vizitatori simultani permis, dimensiunea si tipul resurselor livrate (pagini statice, dinamice).

Numarul permis de utilizatori concurenti este un factor important in evaluarea performantelor unui server Web: rezultatul evaluarii depinde de alti factori - conexiunea server-ului, a clientului dimensiunea paginilor Web furnizate.

Doi factori prin care se evalueaza capacitatea de furnizare a paginilor sunt: throughput si timpul de raspuns.

Definitie: throughput = numarul de cereri HTTP pe care o combinatie particulara hardware / software le poate procesa intr-o unitate de timp (capacitatea maxima efectiva pe link).

Definitie: timp de raspuns = durata necesara unui server pentru a procesa o cerere.

O alegere a unei configuratii hard / soft / server Web ar trebui facuta dupa o serie de teste. Diferite laboratoare de cercetare efectueaza rapoarte si statistici despre performantele diverselor combinatii hardware, SO, server Web - Mindcraft, PC Magazine - nu se pot face individual din cauza costurilor pe care le implica - nu poti sa faci teste pe echipamente pe care nu le-ai cumparat!

Obs: Evaluarea performantelor nu prea se realizeaza pentru server-e Web cu un numar mic de vizitatori.

In cazul in care se lucreaza cu mai multe server-e Web, trebuie luate decizii asupra arhitecturii sistemului: modul in care server-ele sunt conectate intre ele sau cu alte echipamente hardware (ex: router-e, switch-uri s.a.).

Arhitecturi ale server-elor Web

numar server-e

tipul server-elor

modul de conectare intre server-e sau intre server-e si alte echipamente

Arhitecturi hardware de server-e Web

Anumite site-uri de CE sunt suficient de mari incat sa necesite mai mult de un calculator pentru fiecare tier. Tipuri de arhitecturi:

centralizata - foloseste cateva calculatoare mari, extreme de puternice, rapide;

distribuita sau descentralizata - foloseste un numar mai mare de calculatoare mai putin puternice, eventual impreuna cu sisteme pentru echilibrarea incarcarii.

Avantaje si dezavantaje:

centralizata: cost mai mare pentru un singur calculator; sensibilitate mai mare in cazul unor probleme tehnice => necesita un bun plan de backup

distribuita: daca sunt probleme pe unul din calculatoare, capacitatea intregului site nu este diminuata precum in cazul arhitecturii centralizate; costul unui calculator este mai mic; necesita echipamente suplimentare (hub-uri, switch-uri s.a.; sistemele distribuite mai mari folosesc si sisteme de echilibrare a incarcarii - directioneaza cererile catre server-ul cu cea mai mare capacitate disponibila din sistem sau catre grupul de server-e "dedicate" rezolvarii cererii respective - specializate); sunt arhitecturi mai usor de extins si de intretinut.

Exemplu: eBay (au ales o arhitectura descentralizata dupa o serie de caderi care au adus mari pierderi), Land's End ("my virtual model")

Software pentru CE

La o extrema se gasesc solutiile putin costisitoare: site-uri Web de vanzare cu amanuntul a unor produse/servicii, gazduite extern. La cealalta extrema sunt solutiile extrem de costisitoare: suite de software sofisticat de comert electronic si arhitecturi hardware puternice, dezvoltate si gestionate in general in interiorul companiei. Tipul de software pentru comert electronic si hardware-ul folosit depind de mai multi factori, cel mai important fiind dimensiunea asteptata a afacerii, trafic si vanzari.

In cazurile cele mai complexe, o companie va avea nevoie de un sistem integrat care sa realizeze: procesarea online a tranzactiilor (vanzari), a platilor, monitorizarea inventarului, contabilitate, pastrarea altor informatii rezultate din procese interne ale companiei etc.

Una din deciziile care trebuie luate legat de proiectarea site-ului este hosting-ul: site-ul poate fi implementat local, la sediul"" firmei, si intretinut de personalul propriu, sau se pot folosi serviciile unui provider (o serie de provider-i de Internet ofera si servicii de Web hosting - partajat = site-ul Web al unui client este pe un server pe care sunt si site-urile altor clienti; sau dedicat = un server este dedicate unui singur client - in aceste cazuri provider-ul asigura intretinerea echipamentelor si a software-ului; sau prin co-locatie = firma detine hardware si software, insa sunt gazduite la provider-ul de Web, care asigura conexiunea la Internet).

Se disting in acest sistem integrat subparti ale sale:

Sisteme front-end = acele aspecte ale afacerii cu care clientii interfateaza si asupra carora acestia pot exercita un anumit control: site-ul Web si alte elemente pe care clientii le pot utiliza pentru informare si pentru a achizitiona produse si servicii (ex, servicii Web).

Sisteme back-end = acele aspecte ale afacerii care nu sunt direct accesate de clienti: gestiunea contabila, a productiei, a inventarului, a distributiei, urmarirea comenzilor, suport clienti etc.

Sistemele front-end e probabil sa partajeze cu cele back-end o portiune semnificativa din datele companiei: de exemplu preturi, disponibilitatea produselor.

In plus, eficienta multora dintre procesele de business ale companiei depinde de integrarea reusita a celor doua tipuri de sisteme: de exemplu, autentificarea si autorizarea platilor cu carti de credit, informatii referitoare la comenzi in scopul onorarii acestora necesita circularea datelor intre sistemele front-end si cele back-end sau chiar in afara respectivului sistem de comert electronic, catre furnizori si transporatori de pilda. Aceasta integrare e importanta pentru companiile mari si ale caror vanzari se realizeaza, intr-un procent semnificativ, online (Amazon, Dell, Cisco).


Sisteme front-end si back-end

2.1 Software pentru comert electronic

In functie de ce sarcini trebuie sa indeplineasca solutia de comert electronic care se dezvolta, se pot folosi / e necesar sa se foloseasca mai multe categorii de sisteme software de gestiune pentru comertul electronic:

Storefront Software

In cazul in care compania pentru care se dezvolta solutia de comert electronic face vanzare cu amanuntul a unor produse/servicii (e-retailer), atunci e nevoie sa fie construit si mentinut un magazin online. Produsele software de tip storefront sunt unelte care pot fi folosite pentru crearea unui astfel de magazin online. Solutiile storefront trebuie sa ofere, cel putin:

prezentarea unui catalog cu produsele si/sau serviciile disponibile (catalog display);

functionalitati cos de cumparaturi (shopping cart capabilities);procesarea tranzactiilor (transaction processing).

(Solutiile storefront realizeaza de fapt construirea si mentinerea paginilor Web si a bazelor de date care sa implementeze si sa suporte aceste functionalitati!)

Catalog de produse = organizarea si prezentarea bunurilor si serviciilor care se vand.

Software cos de cumparaturi - la inceput, comanda se efectua pe baza formularelor, unde clientul introducea toate datele produselor solicitate (inclusiv cod de produs) => cosul de cumparaturi a devenit strandardul in prezent.

Functiile cosului de cumparaturi: gestioneaza cumparaturile clientilor, stocand temporar informatii despre produsele selectate pentru cumparare (are continut dinamic - in orice moment se pot adauga / sterge produse in / din cos); apoi trateaza procesul complex de check-out - uneori procesul de check-out e considerat separat, sub numele de procesare a tranzactiei.

Software storefront: GoEcart, Yahoo ! Small Business etc.

Exemplu: PDG Software - compania vinde, printre altele, software de tip shopping cart. In principal, vanzarea se face nu direct clientilor care-l folosesc in sistemul lor de comert electronic, ci unor firme care dezvolta solutii Web de comert electronic, pe care le vand altor companii. Produsul software respectiv prezenta vulnerabilitati, permitand sa se acceseze fisiere unde erau stocate date referitoare la carduri, dar si site-urile care foloseau acest software. Accesul intruder-ului a fost mai rapid decat contactarea de PDG a firmelor care foloseau software-ul respectiv, fara a avea cunostinta ca este inglobat in solutia lor de comert electronic.

Procesarea tranzactiei - include in general calculul de discount, costului livrarii, taxelor, autorizarea folosirii cartii de credit, procesarea platii.


Exemplu de procesare online a unei tranzactii

Site-urile de CE mai mari si mai complexe includ software care ofera alte facilitati, software precum:

Middleware

Enterprise application integration

Web services

Integration with enterprise resource planning (ERP) software

Supply chain management (SCM) software

Customer relationship management (CRM) software

Content management software

Knowledge management software

O mare parte din marile firme care au operatiuni de CE, dar si o serie de activitati de business care nu au legatura directa cu CE, au incercat sa integreze activitatile de CE in celelalte operatii ale firmei.

Middleware

Legaturile intre software de CE si sistemul de contabilitate se poate realiza printr-un tip de software numit middleware (creat de propriul personal sau cumparat gata particularizat pentru sistemul lor - particularizarea costa mai mult decat soft-ul efectiv).

Enterprise application integration

Intr-un sistem mai complex, exista o serie de aplicatii care indeplinesc anumite functii: calculul platii, procesarea platilor de la clienti s.a. Aplicatia Web trebuie sa raspunda unei anumite cereri printr-o actiune determinata de anumite reguli - business logic (de exemplu: verificarea parolei introduse de utilizator). In multe sisteme, aceste reguli sunt raspandite in mai multe aplicatii, folosite in diferite parti ale organizatiei. Actiunea de creare de legaturi intre diferitele aplicatii in scopul inter-conectarii regulilor poarta numele de application integration (enterprise application integration). Integrarea este efectuata de programe care transfera informatii intre aplicatii (uneori fiind nevoie sa formateze informatiile atunci cand cele doua aplicatii folosesc formate diferite).

Web Services

Sisteme software modulare, de sine statatoare, care pot interactiona pentru a furniza anumite functionalitati, peste o retea, in speta in Internet. (Combinatie de instrumente software care permite comunicarea dintre aplicatiile a doua companii diferite, peste o retea, folosind un anumit set de protocoale standard: SOAP, UDDI, WSDL.)

In general, informatiile oferite de Web service-uri sunt din domeniile: previziuni economice sau industriale, analize financiare, piata valutara s.a.

In mod comun, termenul se refera la acele servicii cu care comunicarea se realizeaza in format in XML si au interfetele descrise in format WSDL. Specificatii:

.SOAP: protocol pentru transmiterea mesajelor bazate pe XML, incapsulat HTTP

.WSDL: format XML pentru descrierea interfetelor serviciilor

.UDDI: protocol de publicare si descoperire de metadata despre servicii Web.

Integrare cu sistemele Enterprise Resource Planning

Multe dintre site-urile Web, B2B dar nu numai, e necesar sa fie capabile sa interactioneze cu sistemele informatice care functioneaza in intranet-urile companiilor respective, ca de exemplu software-uri de tip ERP (Enterprise Resource Planning).

Pachetele software ERP sunt sisteme care integreaza toate fatetele unei afaceri, inclusiv logistica, planificarea productiei, productie, marketing, gestiunea proiectelor, resurse umane, contabilitate, finante, vanzari. Furnizorii de top de sisteme ERP sunt Oracle si SAP.

Avand in vedere functionalitatea, complexitatea si, mai ales, costul unui ERP, este de dorit ca site-ul Web B2B sa poata interactiona cu ERP.Software CE pentru afaceri de dimensiuni mari

Content Management Systems (CMS)

Sunt sisteme folosite pentru gestiunea (stocarea, editarea, versiuni, auditarea, programarea - timeline, publicarea) unor colectii mari si dinamice de materiale Web, de exemplu: articole cu stiri, manuale de operare, manuale tehnice, cataloage, etc. Un CMS ar trebui testat inainte - angajatii pot efectua operatii folosind CMS intr-un mod usor, firesc (de exemplu: adaugarea de noi categorii de produse sau de noi produse). Functionalitati:

Creare de template-uri (vizuale) care pot fi apoi aplicate automat unui continut nou sau existent, asigurand o prezentare unitara intregului continut al unui site.

Continutul devine usor editabil, fiind separat de prezentare; CMS furnizeaza unelte de editare WYSIWYG in acest sens.

Posibilitatea de a instala module sau plug-in-uri care extind functionalitatea site-ului.

Gestiunea fluxului documentelor; se pot crea secvente de task-uri care trebuie indeplinite, de exemplu, un document nu va fi publicat imediat ce a fost creat de o persoana, ci trebuie intai corectat si apoi aprobat pentru publicare.

Gestiunea documentelor, de la momentul crearii, revizii, publicare, arhivare, distrugere.

(de exemplu in contextul unui site Web pentru un ziar)

Producatori: Eprise, OpenText Corporation, Vignette, PaperThin

Knowledge Management (KM) Systems

Desi CMS au realizat "mutarea"datelor de pe hartie in format electronic, reducand costurile, aceste sisteme ajuta doar la organizarea documentelor care contin informatii / cunostinte, nu a cunostintelor in sine. Sistemele KM permit "citirea" unor documente in format electronic, si includ motoare de cautare puternice care permit apoi utilizatorilor regasirea continutului, expertilor umani, sau a altor resurse care pot sa le fie utile.

Software de tip KM include instrumente de citire a documentelor electronice (Word, Adobe PDF), documente scanate, e-mail-uri, pagini Web.

Produsele KM indeplinesc patru functii de baza:

colectarea si organizarea informatiei;

partajarea informatiei printre utilizatori;

faciliteaza colaborarea dintre utilizatori;

pastreaza cunostintele obtinute prin utilizarea informatiei a.i. in viitor utilizatorii sa poata utiliza rezultatele obtinute in prezent.

Producatori: IBM Lotus Discovery Server, Microsoft SharePoint Technologies

Customer Relationships Management (CRM)

Aplicatiile CRM prelucreaza date acumulate despre clienti (referitoare la cumparari, rezultalele unor campanii de marketing, activitatea lor pe site-ul companiei) si folosesc aceasta informatie pentru a armoniza / asorta nevoile si preferintele acestora cu produsele si serviciile.

CRM folosesc datele primite pentru ajutorul manager-ilor in desfasurarea de activitati analitice, precum planificarea de strategii de marketing, modelarea comportamentului clientilor, si, nu in ultimul rand, particularizarea produselor si serviciilor pentru satisfacerea nevoilor unor clienti sau categorii de clienti. Scopul de baza este vanzarea unui numar cat mai mare de produse clientilor si de a mentine loialitatea acestora. Sisteme CRM mai avansate pot sa "propuna" "experiente" (produse, promotii, oferte speciale etc.) atractive in mod regulat - pentru clienti.

De exemplu, prin invatarea anumitor sabloane si comportamente, clientii pot fi anuntati privind disponibilitatea unor produse si servicii de interes pentru ei. Efectul poate fi cresterea vanzarilor, pastrarea clientilor, reducerea costurilor pentru a gasi noi clienti.

Producatori: Oracle CRM, MySAP CRM, Salesforce

Supply Chain Management Systems (SCM)

(Flux de aprovizionare si productie)

Software care asista companiile in coordonarea planificarii si operatiilor cu partenerii (in fluxul de aprovizionare al carui membri sunt). Doua functii de baza ale SCM: planificare si executie. Planificarea - ajuta compania in obtinerea de previziuni ale cerintelor de aprovizionare viitoare, in functie de utilizare a resurselor in cadrul companiei, precum si informatii de la partenerii din lantul de aprovizionare. Executia - ajuta in efectuarea task-urilor de management al depozitarii si transportului.

Producatori: i2 Technologies, Manugistics

Sisteme de comert electronic pentru companii vs. software pentru comert electronic:

Companii mici - site-uri Web (care includ functionalitati storefront, eventual capabilitati data mining), care nu sunt coordonate (complet) cu celelalte activitati ale companiei.

Companii mijlocii - site-uri Web, in plus integrare cu bd de produse si tranzactii, cu sistemele ERP, software CMS. (Microsoft Commerce Server 2002, IBM WebSphere Commerce Professional Edition).

Companii mari - suporta volume de tranzactii mult mai mari, B2C si B2B, integrare cu o larga varietate de sisteme existente ale companiei si exterioare, software CRM, CMS, KM. (Oracle E-Business Suite, IBM WebSphere Commerce Business Edition - enterprise-class e.c. software).

Exemplu: in cazul unui sistem pentru companii mijlocii, administratorul va trebui sa verifice manual nivelul inventarului si sa plaseze explicit ordine pentru produsele / materialele necesare; in cazul sistemelor enterprise-class e.c., aceste operatii se fac automat.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCercetarea pietei online
Algoritmul Bellman-Ford
ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
Categorii de produse software
Date si informatii
Analiza activitatii firmei PC
Sinteza unui dispozitiv secvential de inmultire a numerelor binare reprezentate in semn-marime
UTILIZAREA CONCEPTELOR SPECIFICE ORGANIZATIILOR VIRTUALE IN PRACTICA MEDICALA DIN ROMANIATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu