Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Categorii de produse software

Categorii de produse software


Categorii de produse software

Pasul 1.Categorii de produse software

Software-ul se clasifica in doua mari categorii de programe:

A.    Software-ul de aplicații este reprezentat de programele care actioneaza direct asupra unui domeniu de utilizare particular pentru a asigura procesarea informatiilor necesare utilizatorilor finali. In prezent se remarca folosirea cu precadere de pachete integrate (suite) pentru activitatile de birou care au un rol important in cresterea productivitatii. Acestea cuprind: procesor de texte, calcul tabelar, baze de date, programe de prezentare si de lucru pe Internet. Cele mai importante aplicatii de acest tip sunt: MS Office, Corel Word Perfect Office, Lotus Smart Suite si Sun Star Office.Avantajele acestor grupuri de aplicatii sunt:

determina cresterea productivitatii, faciliteaza comunicatia in interiorul organizatiei, permit lucrul in retea si integreaza aplicatiile Internet;

includ toate tipurile de programe necesare activitatii de birou;

costul achizitiei unui pachet integrat este mai mic decat al aplicatiilor cumparate individual;

toate aplicatiile din pachet arata aproape identic ceea ce le face mai usor de invatat si de lucrat;

au facilitati importante de transfer al informatiilor dintr-o aplicatie in alta.

Dezavantaje:

multe din facilitatile oferite de aceste programe nu sunt folosite de utilizatori;

au nevoie de resurse mari pentru a functiona corespunzator (spatiu pe disc, memorie);

pot afecta viteza de lucru si puterea sistemului.

Tot in aceasta categorie producatorii de software au dezvoltat o categorie de pachete integrate de nivel mediu care au preluat o serie din caracteristicile celor de mai sus. Acestea combina functiile mai multor tipuri de programe in unul singur. Cele mai cunoscute sunt: Microsoft Office, MS Works, Lotus Works, Claris Works. Ca avantaje ar putea fi resursele modeste pe care le utilizeaza si costul sub 100 US $, iar dezavantajul este ca nu au performantele programelor individuale.

B.    Software-ul de sistem sunt programele care gestioneaza si manipuleaza resursele si activitatile unui computer fiind o interfata intre computer si software-ul de aplicatii. In aceasta categorie se includ urmatoarele programe:

Sisteme de operare - asigura interfața dintre calculator și sofyware-ul de aplicații. Exemple: MS DOS,Windows, Linux, Mac OS, OS2 etc.

Sistemul de operare este un program principal, permanent stocat in memorie, lansat in executie la pornirea calculatorului care indeplineste functii de coordonare si control asupra resurselor fizice ale calculatorului si care intermediaza dialogul om-calculator. Exista diverse sisteme de operare, diferite intre ele in functie de arhitectura calculatorului, codurile masina, instructiuni etc.

Scopul unui sistem de operare este de a face comenzile masinii "transparente" utilizatorului. Acelasi sistem de operare poate fi implementat pe o varietate larga de masini, cu viteze si capacitati diferite. Cele mai multe softuri sunt facute ca lucrul cu ele sa fie intermediat de sistemul de operare. Datorita faptului ca sistemul de operare este acelasi, programele pot rula pe diverse tipuri de computer fara sau cu mici modificari. Acest element de portabilitate a ajutat ca softul sa se diversifice.

Programe de retea - care asigura comunicatia dintre calculatoare. De exemplu: Windows NT, 2000 sau Novell.

Programe utilitare - ce efectueaza diverse activitati precum: diagnoza utilizarii sistemului si resurselor, protectia antivirus, arhivarea documentelor, optimizarea sistemului etc.


Pasul 2. Procesoare de text

A da o definitie exacta unui procesor de texte este o activitate hazardata, sortita esecului, datorita complexitatii si diferentelor specifice intre atat de diversele pachete numite procesoare de texte. Cert este ca un procesor de texte este un pachet de programe ce lucreaza asupra unui text in vederea imprimarii acestuia, chiar daca textul va fi transmis prin fax sau posta electronica, va fi stocat in fisiere text, ce vor reprezenta surse ale unui program sau documentatii on-line etc.

Evoluand de la minieditoare de texte, cu performante scazute, ca Edit pentru sistemul de operare MS-DOS, Write pentru sistemul de operare Windows si ajungand pana la procesoare profesionale ca Word for Windows, AmiPro, JustWrite, procesoarele de texte realizeaza acum toate operatiile necesare pentru editare, machetare, formatare, vizualizare, tiparire, verificare si multe alte operatii ce dau unui text un aspect foarte placut si atractiv. Raspandirea interfetelor grafice, de tipul WYSIWYG (What You See Is What You Get - ceea ce vezi (pe ecran) este ceea ce vei avea (la imprimanta)), au dus la apropierea din ce in ce mai mare a tipografului, tehnoredactorului, secretarei si nu in ultimul rand, al oricarui om ce vrea sa scrie un text, de calculator prin procesorul de texte si indepartarea sa de masina de scris clasica.

Integrarea aplicatiilor. Procesoarele de texte nu lucreaza in general singure, ci coopereaza cu alte aplicatii ce realizeaza operatii complexe. Orice program care se respecta stie sa se descurce cu cateva formate grafice, spreadsheet-uri, cu formatele celor mai populare baze de date si mai ales cu diverse formate de text. Pe langa procesorul de texte se gasesc de obicei, un editor de ecuatii, un editor de grafica, un editor de stil si arta si multe altele.

Mediul Windows, prin multitasking (reprezinta o modalitate de lucru oferita de un sistem de operare, prin care un calculator poate executa mai multe task-uri in acelasi timp; un task este o aplicatie sau program care este executat la un moment dat), ofera procesoarelor de texte posibilitatea de a folosi in comun alte aplicatii ale sistemului. Astfel, exista posibilitatea de a atasa documente mesajelor trimise prin fax sau posta electronica. De asemenea se pot crea legaturi dinamice (DDE - Dynamic Data Exchange, realizeaza un transfer al datelor dintr-o aplicatie Windows in alta, sau OLE - Object Linking and Embedding, permite inserarea unui obiect creat printr-un anumit program in interiorul altui obiect creat printr-un program diferit; legatura intre cele doua obiecte fiind gestionata de sistemul de operare) cu datele unei aplicatii Windows, astfel incat orice actualizare a datelor originale se reflecta in document, daca aplicatiile sunt deschise simultan (DDE) sau la cerere (OLE).

Se poate sintetiza ca programele de procesat text permit crearea, modificarea si tiparirea de documente aflate in forma digitala. Avantaje utilizarii lor:

t     capacitatea de a edita brosuri, manuale etc.;

t     utilizarea si convertirea de documente din/in formatul HTML pentru Internet;

t     corectarea textului, gramaticii si traducere.

Programele DTP (DeskT Publishing) sunt programe mai specializate in producerea de carti, manuale, brosuri si care ofera mai multe facilitati in acest domeniu (grile, formatari, stiluri).

Pasul 3. Programe de calcul tabelar

Sunt programe utilizate pentru analize de business, planificare si modelare. Acestea ofera un mod electronic de inlocuire a tabelelor de hartie, creionului si a calculatorului de buzunar. Programele se prezinta sub forma unui tabel cu un numar foarte mare de randuri si coloane, permit combinarea acestora, calcule, grafice, analize etc. Totodata permit accesarea si interogarea bazelor de date de pe Internet pentru al le prelucra.

Trebuie amintit faptul ca locul unde s-au cerut pentru prima data calculatoare PC foarte puternice a fost Wall Street. Domeniul economic este, se pare, unul primordial pentru productia de hardware si software. Daca din punct de vedere al hardware-ului problemele erau in cea mai mare parte rezolvate, din pacate software-ul era mai putin dezvoltat si devenise apanajul unor specialisti. Aceasta a determinat necesitatea unor programe care sa fie foarte usor accesibile si "novicilor", nemaifacand necesara intermedierea prin specialisti (analisti progrmatori).

Cum intr-o economie de piata aparitia unei nevoi duce la aparitia mijlocului prin care este satisfacuta, pe fondul dezvoltarii hardware-ului, la inceputul anilor 1980 au aparut primele programe de calcul tabelar numite si spreadsheets. Programele de calcul tabelar sunt pachete de programe (daca suna prea pretentios ele se numesc mai simplu programe) care permit manipularea datelor aranjate sub forma de tabel. Mai simplu spus pentru cei ce au tangenta cu activitatea de birou, aceștia trebuie sa se gandeasca la un document cumulativ dar foarte foarte mare.

Avantajele utilizarii acestor programe consta in faptul ca odata stabilite formulele, relatiile intre celule si introduse datele, imediat rezultatele calculelor vor fi afisate si mai mult, la modificarea datelor sau o alta introducere ulterioara, rezultatele calculelor vor fi refacute imediat sesizandu-se modificarea intervenita.

Posibilitatea de a crea modele fiind foarte dezvoltata se pot dezvolta modele extrem de complexe, se pot elabora si diverse analize si calcule financiare (cand ne-am referit la faptul ca spreadsheet-urile acopera domeniul economic vom mai mentiona ca exista o multitudine de functii financiare, contabile, statistice, matematice si chiar ingineresti, care vin sa usureze si mai mult lucrul cu aceste programe). Aceste analize se pot face usurinta folosind comenzile what-if (ce s-ar intampla daca ), solve for (rezolva pentru ) sau optimizari.

Pasul 4. Software pentru baze de date

Fiecare organizatie lucreaza cu un numar mai mic sau mai mare de documente si date. Unele date se afla in arhive, altele in circulatie, unele sunt create in interior, altele in exterior. Indiferent de forma, continutul sau provenienta lor, ele formeaza un volum de informatie care este vital pentru buna administrare si succesul activitatii respectivei organizatii. Toate aceste colectii de date impreuna cu aplicatiile ce utilizeaza datele respective, formeaza o baza de date, mai exact o baza de date si un sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD), care de fapt reprezinta software-ul utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor cu baze de date.

Deci bazele de date cuprind colectii structurate de date, sistemul de gestiune a acestora cu interogari, machete, rapoarte, aplicatii precum si mediile de interfatare si dezvoltare a aplicatiilor referitoare la colectiile de date.

Gestiunea datelor in cadrul unor organizatii mari sau a celor cu un flux rapid de date devine o problema care consuma timpul, energia si nervii unui numar considerabil de functionari. Consuma deci resurse, bani. Caci indiferent daca este vorba de facturi sau de datele secrete ale unui nou produs, exista situatii in care afaceri extraordinare sau simpla imagine publica depind de eficienta cu care sunt manipulate aceste date. Calculatoarele incearca sa faca ordine in milioanele de date de diverse tipuri ce tind sa sufoce organizațiile. Dar in spatele lor trebuie mereu sa se afle cineva care sa le conduca si sa inteleaga tot fluxul acestora. Folosirea sistemelor de gestiune a bazelor de date in mod eficient inseamna economie de timp, de munca, de bani si nu in ultimul rand confera competitivitate si stil.

In orice sistem de gestiune a bazelor de date primul lucru care trebuie facut este stabilirea structurii (organizarii) datelor. Structura relationala a reusit sa se impuna in domeniul SGBD-urilor, astfel incat marea majoritate a acestora sunt relationale, de aceea se vor trata numai acest tip de SGBD.

O baza de date reprezinta o colectie de date organizate sub forma de tabele (in terminologia bazelor de date, un fisier se numeste tabela), date intre care exista anumite legaturi (numite relatii logice), si care permite cautarea rapida si regasirea informatiilor utilizand calculatorul. Tabelele sunt organizate pe linii și coloane. Coloanele se mai numesc campuri (fields) iar liniile se mai numesc inregistrari (records).

Utilizarea SBBD-urilor este data de anumite facilitați, printre care se enumera:

t     Una din facilitatile care se va gasi la majoritatea SGBD-urilor, dar diferit realizata de la program la program, este scrierea aplicatiilor (programarea). Avand la dispozitie limbaje de programare specifice bazelor de date, se pot dezvolta diverse proceduri ce personalizeaza cu adevarat aplicatia respectiva. Programele pot fi scrise instructiune cu instructiune sau descrise prin evenimente, pot exista structuri de gen WHILE, FOR, CASE sau nu. Se pot genera in unele SGBD-uri si fisierele sau codurile executabile .EXE, ce pot fi de sine statatoare (stand alone) sau minimale, adica folosesc biblioteci externe cu care se pot lega dinamic.

t     O alta facilitate foarte importanta este securitatea datelor. Se pot proteja astfel, prin parole, inregistrari sau fisiere, grupuri de fisiere si aplicatii. Exista diverse nivele de protectie, stabilite in general, de administratorul bazei de date. In cazul lucrului in retea, securitatea datelor este foarte importanta. Sunt probleme create de accesul la date partajat sau accesul la date numai pentru vizualizare si nu pentru modificare sau restructurare. Poate fi protejata chiar si intrarea in SGBD, prin parole pe doua sau mai multe nivele.

t     Orice aplicatie mai serioasa trebuie prezentata intr-o forma cat mai accesibila. Acest lucru se realizeaza de obicei, prin ceea ce se numeste interfata aplicatiei sau meniurile. Meniurile sunt dialoguri la nivel utilizator prin care se pot selecta diverse cai de urmat in aplicatia respectiva. Exista in general un generator de meniuri ce scoate in final cod-program, care poate fi legat de restul partilor din aplicatie. Se pot folosi meniuri Pop-up, Pull-down, butoane radio, de bifare, de apasare etc., ce pot fi lansate printr-o combinatie de taste (shortcut) sau selectate cu mouse-ul si care dau aplicatiei o fata mult mai prietenoasa si mai ales mai accesibila.

t     Relatii intre fisiere (join) sunt necesare in cazul in care nu se dorește sau nu se poate sa se pastreze informatii complete despre un obiect. Descrierea obiectului, aflat in alta tabela, poate fi accesata prin stabilirea unei relatii cu aceasta descriere, evitandu-se astfel multiplicarea aceleiasi informatii si inconsistenta informatiei. In bazele de date relationale aceasta trimitere se realizeaza printr-o adresa, un cod. Pot fi stabilite relatii de tipul unu-la-unu (one to one) sau unu-la-multi (one to many). Ele pot fi sterse sau modificate in mod interactiv sau descriptiv.

t     O alta problema realizata in mod diferit de diversele SGBD-uri este cea a importului si exportului de fisiere sau date, adica a compatibilitatii. In lumea bazelor de date sunt incetatenite cateva formate standard de tip xBase, ISAM (Indexed Sequential Access Method), ceea ce face ca SGBD-urile sa poata lucra nu numai cu baze de date proprii ci si cu altele. Astfel se pot porta intre ele baze de date dBASE cu FoxPro, Paradox, Access, Informix; ba chiar exista un SGBD numit Magic care nu are format propriu ci foloseste drivere specifice pentru celelalte baze de date.

t     In fine, o alta facilitate a SGBD-urilor este data de existența Help-urilor interactive sau obisnuite, ce pot scoate utilizatorul din multe incurcaturi. Bazele de date sub Windows ofera suport pentru DDE si OLE (grafica, imagine) ce permite elaborarea unor aplicatii cu imagine, sunet si animatie - multimedia.

Pasul 5. Programe de prezentare și grafica

Programele de prezentare sunt utilizate pentru a converti diverse informatii in elemente grafice. Aceste programe ofera capacitati multimedia (utilizarea de fotografii, animatii, sunete si secvente video) dar si posibilitati de a face prezentari pentru Internet.

Printre avantajele utilizarii acestor programe in cadrul unui sistem informatic enumeram:

t     asigura o comunicare simpla si sugestiva;

t     construiesc prezentari eficiente;

t     ofera posibilitati de interactivitate.

Programele de grafica s-au dezvoltat uimitor dupa aparitia unei interfete grafice si a unor placi grafice puternice, cu posibilitatea definirii unui numar mare de culori si forme. Folosesc, in general, mouse-ul, creioanele optice, uneltele care sunt la dispozitia utilizatorilor și sunt afisate sub forma unor butoane pe ecran (creioane, foarfeca, guma, pensule, rolluri, lupe etc.). Dispun de palete de culori prin care se poate selecta o culoare predefinita sau defini o culoare utilizator (custom). Genereaza formate grafice specifice, unele de tip bitmap (orientate pe puncte), altele de tip vectorial (orientate pe curbe, linii).

Programele de grafica actuale sunt programe orientate pe obiecte grafice, dar mai rezista inca si programe de grafica orientate ecran. Exista in aceasta lume a graficii, programe de grafica utilitara sau de afaceri (Bussines Graphics) care sunt extrem de pretentioase din punct de vedere hardware dar sunt suficiente de simple in utilizare. Ele sunt dotate cu seturi ample de desene prefabricate (Clip Art) si au in general formate vectoriale. Dintre acestea putem aminti: Powerpoint (Microsoft), Freelance Graphics (Lotus), Corel Presentations (Corel), Persuasion (Aldus), Charisma (Micrografx).

O a doua categorie o constituie procesoarele de imagini ce sunt utilizate pentru pictura, afise, colaje, retusuri fotografice, animatie, prelucrare video. Prelucrarile oferite de astfel de programe merg de la reglaje de contraste si luminozitate, efecte speciale de vizualizare si transformare a imaginii, deformari plane si spatiale, efecte de posterizare, pana la colorarea imaginilor alb-negru, capturi ale ecranelor, adaugare de perspective si multe altele.

Din aceasta categorie se poate enumera cateva, mentionand ca toate pot fi utilizate sub sistemele de operare Windows sau Mac: PhotoShop (Adobe); PhotoStyler (Aldus); Picture Publisher, PhotoMagic (Micrografx); Corel Draw (Corel); Painter (Fractal Design); Image Wizard (Image Ware); Image Pals (ULead).

Programele de prezentare sunt programe de grafica, sunet si animatie menite sa realizeze mult mai socant si diversificat prezentari necesare lansarii unui produs nou, reclame publicitare, clipuri, instruire asistata de calculator etc. Paleta lor este foarte larga, mergand de la simple programe de grafica si ajungand la programe multimedia, adica programe ce pot lucra cu imagini video, muzica, animatie.

Pasul 6. Programe de lucru pe Internet

Intre cele mai importante produse software utilizate in prezent, aflate intr-o dezvoltare permanenta se afla programele care ne ajuta sa navigam pe net, web browser -ele, cum ar fi: Netscape Navigator, Internet Explorer sau Opera sunt cele mai raspandite programe care lucreaza in Internet si ofera accesul la resursele acestuia. Domeniile de utilizare ale acestor browser-e sunt multiple: navigare in Internet; cautare de informatii; posta electronica; transferul de fisiere; grupuri de discuti; alte aplicatii (chat, video-chat, fax).

Posta electronica (e-mail) a schimbat modul de lucru al oamenilor si posibilitatile de comunicare. Acest sistem permite transmisia si receptia de mesaje in forma electronica (digitala) prin Internet sau alte retele. Facilitatile poștei electronice sunt: transmitere/primirea de mesaje de la/catre unul sau mai multi utilizatori, folosirea de mailing list; confidentialitate si securitate; posibilitatea raspunsului automat; crearea de liste de subscriptie; acces la cutia postala din mai multe locuri; transfer de fisiere (text sau multimedia); filtrarea si sortarea mesajelor primite; utilizarea de agenti inteligenti.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.