Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Cercetarea pietei online

Cercetarea pietei online


Cercetarea pietei online

Cercetarea este fundamentul pe care trebuie sa se cladeasca intreaga activitate de marketing electronic. Internetul este inainte de toate, o sursa de informatii. De aceea reprezinta, sub multe aspecte, mediul potrivit de cercetare a pietei. El da posibilitatea sa se caute informatii despre oferta de produse si servicii din toata lumea. Totodata, Internetul permite o mai buna cunoastere a activitatilor si o estimare a parerilor consumatorilor-tinta. Mai mult, datorita tehnologiei motoarelor de cautare, informatiile relevante pot fi cautate foarte repede.

Cercetarea pietei electronice se refera la cercetarea pietei online, realizata prin intermediul Internetului. Pentru un specialist in marketing electronic motivele efectuarii cercetarii pe Internet sunt duble.

In primul rand, in scop de analiza. Trebuie sa se investigheze tendintele si fluctuatiile care pot afecta activitatea afacerii online.

In al doilea rand, Internetul este un mijloc caracterizat prin informatie si interactivitate. El constituie cel mai eficient instrument atat pentru descoperirea datelor de la altii, cat si pentru formularea propriilor solutii sub forma de informatii.

Una din modalitatile de utilizare a Internetului consta in gasirea informatiilor sintetizate pentru anumite scopuri. Cercetatorii denumesc aceasta "cercetare secundara". Aceasta cercetare este esentiala pentru orice campanie a cercetarii de piata. Dar ea trebuie completata cu informatii noi pe care firma  le-a colectat, adica de "cercetare primara".

Practicienii cercetarii de piata prin marketingul electronic impart cercetarea primara in doua categorii: cantitativa si calitativa.

Cercetarea cantitativa este folosita pentru a gasi raspunsuri precise la intrebari inchise cum este, de exemplu:"Cat de mult ati fi dispus sa platiti pentru acest produs ?".

Orice informatie care poate fi exprimata folosind o unitate de masura numerica este considerata cantitativa. In mod caracteristic, cercetarea cantitativa presupune transmiterea unor chestionare cu variate raspunsuri multiple. Aceasta ajuta specialistii sa detalieze informatiile in valori procedurale si sa construiasca grafice.

Cercetarea calitativa se refera la informatiile legate de opinii si sentimente, spre deosebire de faptele concrete, cuantificabile. In consecinta, cercetarea calitativa implica punerea unor intrebari deschise.

Acestea pot avea enunturi precum:

"De ce preferi zona turistica x sau y ?" sau "Ce crezi despre noua noastra oferta de servicii ?".

Internetul este un mediu deosebit de eficient pentru ambele categorii ale cercetarii primare. El ofera posibilitatea de a ajunge la mii de oameni fara nici o cheltuiala si la preturi scazute. De asemenea, permite lansarea de sondaje cantitative. Mai mult, s-a dovedit ca Internetul incurajeaza opinii mai sincere decat in cazul interviurilor fata-in-fata si al focus grupurilor. In acest mod, el aduce un plus de viabilitate cercetarii calitative.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.